Якщо кажуть про «щось робиться», то важливо – за які гроші?

Якщо кажуть про «щось робиться», то важливо – за які гроші?

Упродовж кількох останніх тижнів засоби масмедіа у Житомирі вправляються у тому, хто назве (чи складе) найкращий і найточніший прогноз стосовно виборів, які відбудуться 25 жовтня 2020-го року.

Найпершим чином мова стосується постаті мера міста Житомира. Список кандидатів, яких вже назвали у якості можливих учасників виборчих змагань, сягає майже десяти осіб. Але при цьому осторонь прізвищ залишаються можливості, а також потенціал тих чи інших політиків, які виринають у якості претендентів на посаду мера обласного центру. Сьогодні ми запросили на розмову людину, яку житомиряни добре знають і пам’ятають як міського голову у 2002-2006-му роках. Це – Георгій Буравков.

Найкращий метод пізнання – порівняння!

– Мені завжди  приємно  спілкуватися на сторінках газети «20 хвилин» із житомирянами, – розпочинає свою розповідь Г.А. Буравков. – І найпершим чином із тими, хто мене пам’ятає. Почну із того, що я не планую балотуватися у мери Житомира. Однак я довго живу у нашому місті, і, звісно ж, мені не байдуже, хто саме буде обраний на таку відповідальну посаду вже за три місяці. Маючи чималий управлінський досвід, тим паче, що ніколи не забував своєї першої професії інженера-будівельника, вважаю, що можу і маю право виступити у нинішній ситуації експертом. При цьому для переконаності, а не для самопіару я дозволю собі порівняти роботу нинішньої влади із підсумками роботи нашої команди у 2002-2006 роках. Для наочності буду користуватися показниками офіційної статистики і спиратися на події тих часів.

Не секрет, сьогодні бюджет міста сягає 2,5 мільярда гривень, але якщо порівняти із бюджетом Житомира 2006-го року (останній рік моєї каденції), то неважко переконатися, що можливості нинішньої житомирської влади зросли більш як у 40 (!) разів! Не у чотири, не у десять, а у сорок! Зауважу для тих, хто, можливо, забув, що моя каденція на посаді міського голови тривала 4 роки, а вже потім її тривалість було продовжено на рік. Отож свою діяльність я можу підсумувати чотирма роками, а не пятьма. Знову ж таки для тих, хто забув: ми розпочинали у 2002-му році практично із нульової позначки, оскільки 90-ті роки у житті України позначились суцільним падінням економіки та цілою мозаїкою кризових потрясінь. Перший рік своєї каденції ми працювали згідно з бюджетом, напрацьованим депутатами попередньої каденції. Але у 2003-му році у Житомирі розпочалася системна робота із вдосконалення комунальної інфраструктури. Наступний рік ми продовжували розпочату роботу, хоча рік довелося завершувати під супровід усім відомих помаранчево-революційних подій. У 2005-2006 роках ми не збирались збавляти темпи та масштаби започаткованих проєктів. Але працювати було дуже нелегко. За чотири роки змінилося три президенти і чотири губернатори. Хто знає, про що я кажу, той зрозуміє, в яких несприятливих умовах довелося працювати владі Житомира у ці роки. Адже, до прикладу, команда кожного голови обласної держадміністрації намагалася підім’яти під себе місто Житомир і найпершим чином – міського голову. Фактично кожна нова влада порушувала, а згодом – закривала кримінальні справи стосовно міського голови, оскільки не знаходила вагомих фактів чи аргументів у сфері зловживання владою чи корупції. Пізніше підсумки нашої роботи у 2002-2006 роках скрупульозно перевіряло КРУ Житомирської області. І жодного факту контролери не виявили!

Відео дня

Хочу зауважити і навіть підкреслити, що у часи своєї роботи на посаді мера Житомира і пізніше, аж до цього часу, я не перебував у жодній із політичних партій. Підкреслю, усі наступні мери Житомира, які обіймали цю посаду (а це Віра Шелудченко, Володимир Дебой та Сергій Сухомлин) фактично були посаджені у крісло мера Житомира правлячою на той час владою. Вони перемагали завдяки адмінресурсу, а також за допомогою елементарного підкупу виборців – житомирян. Згадайте, як отримала за допомогою членства у «Нашій Україні» посаду мера В.Т. Шелудченко! Потім, вже за часів президентства Януковича, мером Житомира став член Партії регіонів В.М. Дебой. А вже у 2015-му році мером Житомира став представник Блоку Петра Порошенка С.І. Сухомлин. Якщо продовжувати цю традицію, наступним мером Житомира, найімовірніше, стане кандидат від «Слуги народу». Хоча ми й досі не знаємо, кого саме на посаду мера Житомира готує команда Президента Володимира Зеленського. 

Що робилось за мільйони, тепер – за мільярди!

Ну а тепер – про саме місто Житомир. На перший погляд, начебто чимало роботи робить нинішня влада у цьому році. Але, чому, наприклад, дорожні роботи активізувалися лише у 2020-му році? І роботи із благоустрою міста, і закупівля тролейбусів, так само, як і реконструкція водоканалізаційного господарства набули інтенсивності саме зараз. І тут я знову повертаюсь до порівнянь. У 2002-му році, коли мене обрали міським головою, ми одразу визначились із тим, що розпочинаємо заміну комунікацій на тих вулицях, на яких запланували капітальний ремонт. Саме у 2003-2006-му роках ми таким чином відремонтували вулиці Велику Бердичівську, Перемоги, Жуйка, Черняховського, Київську, Баранова, Ватутіна, Котовського, Гоголівську, Шелушкова, Родонову, Івана Гонти, Бориса Тена, Чумацький Шлях, Героїв Пожежних. Наголошую, що при цьому було замінено 5,2 км аварійних труб водомережі. Перекладено 840 погонних метрів аварійних мереж каналізації, ліквідовано 15800 засмічень та заторів, промито 121 кілометр мереж каналізації. За час нашої каденції збудовано каналізаційний колектор діаметром 500 мм. І не варто забувати, що за часів нашої команди у Житомирі працювали два депо Житомирського ТТУ. Щоденно вулицями Житомира курсувало 170 тролейбусів і 38 трамваїв. Із 6-ї ранку і до 12-ї ночі! І це все – за рахунок міського бюджету, який (повторюю) сягав 60 мільйонів гривень. Але усі роботи виконувалися нашими комунальними підприємствами.

Що саме зроблено за пять років керівництва містом Сергія Сухомлина? Немало! Перш за все це благоустрій центру Житомира. Вимощено плиткою тротуари центральної частини облцентру. При цьому роботи виконували не місцеві комунальні підприємства, а підрядники із інших міст. Проєктуванням робіт займалася фірма дружини мера, а плитку для мощення привозили від підконтрольних Сухомлину фірм. Якщо конкретно і у грошовому вимірі, то близькі до мера Житомира структури «освоювали» від 5% до 10% вартості робіт. Асфальтування вулиць міста Житомира здійснювалося в основному за рахунок державного, але не міського бюджету, оскільки через Житомир проходять магістралі державного значення. Тому ремонт вулиць Л. Качинського, Чуднівської, В. Бердичівської ведеться виключно за державний кошт. Як виконуються ремонти – це окреме питання, але ми ще раз акцентуємо увагу житомирян, що під час капітальних ремонтів на автомагістралях Житомира не було замінено жодного метру комунікацій. Однак директор однієї із шляхових організацій, що працюють у Житомирі, зумів нещодавно купити собі автомобіль за 12 мільйонів гривень. Наших з вами коштів!

І, уявіть собі, що за таких умов, коли річний бюджет Житомира сягав 2,5 мільярда гривень, команда Сухомлина ще й запозичила сотні мільйонів «кредитних» гривень, які віддавати доведеться упродовж десятка років. Витрати міської влади за часів Сухомлина виглядають просто фантастично! Це при тому, що міська влада постійно встрявала у скандали із закупівлі тролейбусів, які не їздили, а віднедавна ще й почали горіти! А Житомир за 5 років просто астрономічних витрат коштів повинен був мати вигляд типового європейського міста, а не полігону для заробляння та відмивання грошей.

У чому причина такої вседозволеності і, м’яко кажучи – безгосподарності? Непрофесіоналізм? Можливо! Але більше схоже на те, що керманичі Житомира впевнені у своїй безкарності. Адже як було донедавна? Президент – свій, бо найближчий друг Сухомлина віце-премєр Зубко був правою рукою Порошенка. Те ж саме стосується і прокурора, і поліції, яку зуміли вчасно приручити. Тому зловживання владою і надмірні витрати бюджетних коштів стали для Житомира нормою. Чому благоустрій берега Тетерева у районі парку ім. Гагаріна відбувається без врахування експертних висновків фахівців із геології? Їхню думку, по суті, проігноровано, а тому вже у найближчі роки житомиряни побачать процес сповзання у річку Тетерів плодів нинішнього благоустрою.

Отже, за підсумками перевірок КРУ у Житомирі неодмінно доведеться порушувати кримінальні справи. Цілком можливо, що порушувати їх доведеться вже найближчим часом. Безумовно, це станеться до виборів 25 жовтня 2020-го року. А чому ж і ні? Політичного «даху» у Сергія Сухомлина сьогодні немає. Навпаки – він вступив у партійні ряди не лише противників Президента України, але й опинився у середовищі відвертих його ворогів! Раніше підгодовані правоохоронці вже не зможуть залишитися осторонь і закривати очі на одіозні витвори мера Житомира. У тому, що дбайливі і кмітливі житомиряни вже пишуть заяви про вчинені злочини, сумніватися не доводиться.

Микола Корзун

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
09:42 Понад тисячу осіб склали втрати росіян за добу 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 25 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 25 квітня: все про цей день, яке свято, іменини і погода у Житомирі 17:53 Як держава планує залучити фахівців з інвалідністю до ринку праці? Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 17:50 Чи загрожує Житомирщині підтоплення? Розповідають гідрологи 17:00 єЧерга для автобусів: на пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону 16:40 Якщо про депутатів, то тут – дисципліна, а якщо про громадськість, то тут… 16:20 У Станишівській громаді зупинили нетверезу водійку: вона запропонувала патрульним хабар 10 тисяч photo_camera 16:17 Не поширюйте фейки: відео нібито з Житомира, як військовий "закопує" ухилянта - російська пропаганда 16:07 У Попільні в гаражі виявлено арсенал зброї: власника підозрюють у резонансному вбивсті чоловіка в Житомирі photo_camera 16:00 У Львові відбувся підсумковий форум «LED Push: Підтримка місцевих економік» 15:40 Житомир попрощався із Захисником Денисом Пекарським 15:20 Вночі у Житомирі зупинили п'яного водія, в салоні авто знайшлися наркотики 15:01 23 випадки захворювання на кір зафіксовано в Україні з початку 2024 року 14:40 Рятувальники ліквідували пожежу в адмінбудівлі приватного підприємства в Житомирі 14:18 ECIDE допоможе 25 громадам організувати літні дитячі клуби: розпочався прийом заявок 13:11 Пил із Сахари знову в Україні 12:40 Пам'ять про героїв-захисників має стати невмирущою photo_camera 12:20 Жителя Житомирського району засуджено на 8 років за умисне вбивство батька
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up