Виборчий кодекс: новели виборчого законодавства щодо місцевих виборів

Виборчий кодекс: новели виборчого законодавства щодо місцевих виборів

Верховна Рада України за три місяці до чергових місцевих виборів змінила правила їх проведення. Ці зміни були запропоновані у законопроєкті № 3485, котрий передбачає внесення корективів до Виборчого кодексу України та низки законів і загалом стосується не лише місцевих виборів.

На пленарному засіданні 16 липня парламент ухвалив проєкт закону в цілому 308 голосами, тобто консенсусно і конституційною більшістю.

Володимир Піньковський

Частина новел змін до кодексу стосується питань діяльності Центральної виборчої комісії, функціонування Державного реєстру виборців, притягнення до адміністративної та кримінальної відповідальності за правопорушення під час виборчого процесу. Законом також внесено відповідні зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу, Кодексу адміністративного судочинства, законів України «Про Центральну виборчу комісію», «Про Державний реєстр виборців», «Про запобігання корупції», «Про державну службу», «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про статус депутатів місцевих рад».

З одного боку, підвищено відповідальність за порушення, які мають серйозний і системний вплив на кінцевий результат виборів. Зокрема, чітко визначається, що, наприклад, викрадення печатки комісії, вкидання бюлетенів пачками до скриньки – це злочин. Передбачена відповідальність для підкуплених членів комісій. Також за агітацію спиртними напоями, роздачу гречки та інших способів підкупу виборців. Крім того, вперше в історії України запроваджується кримінальна відповідальність за підкуп кандидатів та членів комісій.

Відео дня

А з іншого… дрібні порушення, які не впливають на загальний результат голосувань, закон декриміналізує, тобто передбачає за них адміністративну відповідальність. Наприклад, знищення бюлетеня, винесення його за межі дільниці для голосування тощо. Таких випадків на кожних виборах не бракує. Часом виборці роблять це на знак протесту (проти дій/бездіяльності влади/політичного класу) чи жартома. І саджати до тюрми чи витрачати купу часу на документування і судові розгляди цих справ, які насправді не впливають на загальний результат виборів, немає сенсу.

Внесеними законом змінами до Виборчого кодексу, зокрема, передбачаються комплексні зміни щодо заповнення виборчих документів, процесу підрахунку голосів, подання документів кандидатами, спрощення окремих виборчих процедур.

Законом встановлено обмеження для одночасного балотування на місцевих виборах, удосконалено законодавство з питань територіальної організації виборів та системи виборчих комісій на місцевих виборах:

– вибори депутатів сільської, селищної, міської ради (територіальних громад з кількістю виборців до 10 тисяч) проводяться за мажоритарною системою відносної більшості в багатомандатних виборчих округах, на які поділяється територія відповідної територіальної громади. У кожному такому окрузі може бути обрано не менше двох і не більше чотирьох депутатів;

– вибори депутатів обласних, районних,  а також депутатів міських, сільських, селищних рад (територіальних громад з кількістю виборців 10 тисяч і більше) проводяться за системою пропорційного представництва за відкритими виборчими списками місцевих організацій політичних партій у територіальних виборчих округах, на які поділяється єдиний багатомандатний виборчий округ, що збігається з територією відповідно області, району, міста,  села, селища згідно з адміністративно-територіальним устроєм або територією міської, сільської, селищної територіальної громади.

При цьому організація підготовки і проведення виборів депутатів місцевих рад за зазначеними виборчими системами передбачає нову систему висування кандидатів у депутати організаціями політичних партій. А також – формування нових видів виборчих списків кандидатів, а саме: єдиного до обласних, районних, а також кандидатів у депутати міських, сільських, селищних рад (територіальних громад з кількістю виборців 10 тисяч і більше).

Особливо складною для розуміння організаціями політичних партій та виборцями, а також для адміністрування територіальними та дільничними виборчими комісіями видається  організація підготовки і проведення зазначених виборів за системою пропорційного представництва за відкритими виборчими списками. 

Також законом уточнено терміни декларування майнового стану, доходів, витрат і зобов’язань фінансового характеру кандидатами на виборні посади, зменшено грошову заставу на місцевих виборах.

Звісна річ, що кардинальне зменшення грошової застави у 9 разів – це  позитивне рішення парламенту, надмірний розмір якої міг би суттєво вплинути на конкурентність виборів. Цей усунутий негативний вплив був би особливо критичним у поєднанні із вже наявною у законодавстві монополізацією партіями права висувати кандидатів до більшості місцевих рад та посиленням контролю над обраними особами коштом механізму їх відкликання.

Однією з ключових змін була форма виборчого бюлетеня

Бюлетень поділять на дві колонки. У першій – список партій (згідно з жеребкуванням), навпроти обраної потрібно поставити галочку або іншу виразну позначку. Біля неї – порядковий номер обраного депутата, список яких буде різний у різних виборчих округах та до різних рад.

Така структура виборчого бюлетеня сприятиме персоніфікованому голосуванню, отриманню кандидатами необхідної кількості голосів виборців для зміни черговості у виборчому списку.

На виборах 25 жовтня 2020 року буде обов’язковим дотримання гендерної квоти під час формування виборчих списків місцевих організацій політичних партій, за якою серед кожних п’яти кандидатів у виборчому списку має бути щонайменше 2 особи, на практиці ми розуміємо, що це дві жінки. Недотримання гендерної квоти у виборчому списку може слугувати підставою для відмови у реєстрації кандидатів у депутати від відповідної місцевої організації політичної партії.

Кількість новацій у виборчому законодавстві є серйозним викликом для всіх суб’єктів виборчого процесу. Прогнозую, що кількість недійсних бюлетенів буде значно вищою, аніж у попередні виборчі процеси, невимушених порушень зі сторони всіх суб’єктів виборчого процесу буде також значно більше – бо кардинально нове законодавство і форма бюлетеня, але я впевнений, що всі впораються зі своїми завданнями, хоча це буде і не завжди просто!

 Варто акцентувати увагу, що складність виборчих систем, нові реалії адміністрування виборів в умовах утворення Верховною Радою України великих районів та відсутність часу для навчання членів виборчих комісій – це ключові організаційні виклики для виборчого процесу 2020 р.

Далі буде

Володимир Піньковський, політичний експерт

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up