Уряд напрацьовує подальші рішення щодо захисту чесного бізнесу і полегшення ведення підприємницької діяльності, – Володимир Гройсман

Уряд напрацьовує подальші рішення щодо захисту чесного бізнесу і полегшення ведення підприємницької діяльності, – Володимир Гройсман

Кабінет Міністрів України в рамках політики посилення економічних позицій держави напрацьовує подальші рішення, направлені на захист інтересів чесного бізнесу і полегшення ведення підприємницької діяльності.

Про це повідомив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час засідання Уряду.

Серед таких рішень – введення в Україні системи електронних чеків, які нівелюють практику використання РРО та паперових носіїв інформації, а також посилення відповідальності правоохоронців за порушення процедур, прописаних в законі про захист бізнесу, який отримав назву «маски-шоу стоп».

«Сьогодні ухвалимо рішення, які стосуються підприємців. Йдеться про касові апарати та подальший захист інтересів чесного бізнесу», - сказав Володимир Гройсман.

Відео дня

Він нагадав, що десятиріччя в державі існували правила застосування РРО, драконівські штрафи за невикористання апаратів, побори за їх реєстрацію та ремонт тощо. Загальний обсяг таких «додаткових плат» становив за різними оцінками до 2 млрд грн на рік. «Ми поставимо крапку в несправедливому поводженні до підприємців. Ми запроваджуємо електронний чек», - сказав Глава Уряду.

Він додав, що розробка рішення велася не один місяць і нещодавно була активно обговорена з бізнес-середовищем, яке висловило велику підтримку цьому рішенню.

«Інше рішення – стосовно нашої ініціативи «маски-шоу стоп». У нас є регіони, в яких всі рішення суду – по обшуках і отриманню документів, відбуваються відповідно до закону. Тобто ведеться аудіозапис засідання, досліджують ретельно справу – не пачками підписують подання, а досліджують. А в деяких регіонах лише в 20-30% рішень дотримують процедуру, а інше – все підкилимно. Це дискредитує судову систему України. Ми готові внести зміни в законодавство щодо посилення відповідальності правоохоронців за неправомірні дії, - сказав Володимир Гройсман. - Я повністю підтримую добросовісних правоохоронців, які захищають державний інтерес і боронять наш суверенітет. І я зневажаю тих, хто руйнує основи національної економіки».

Глава Уряду додав, що кожен, хто носить погони має служити державі, «і нікому іншому». «Ми будемо рухатися далі. Я звертаюся до Парламенту, аби розглянути і ухвалити підготовлений законопроект. Буду сподіватися, що Верховна Рада консолідується для ухвалення рішення. Це важливе питання», - додав Володимир Гройсман.

Довідково

На початку червня Глава Уряду провів зустріч з представниками бізнесу, темою якої стало суттєве спрощення застосування реєстраторів розрахункових операцій, оскільки це дозволить не тільки зняти додаткові фінансові та часові навантаження на бізнес, а й зробити важливий крок в боротьбі з сірим імпортом, контрабандою та нелегальною торгівлею. Ідея такого спрощення виникла під час написання закону захисту прав бізнесу «маски-шоу-стоп». «Тоді ж ми говорили і про те, що треба боротися з сірим бізнесом і захистити права споживачів. Це (ефективне використання РРО) також боротьба з контрабандою, - зазначив Глава Уряду. - Принципово важливо, аби в країні був порядок і всі чесно платили податки».

Учасники наради погодилися, що нинішня схема застосування реєстраторів – занадто складна. Так, виконуючий обов'язки Голови Державної фіскальної служби України Мирослав Продан повідомив, що на сьогодні вартість ПО для реєстраторів становить від 4 до 20 тис. грн.=, а щомісячне обслуговування – не менше 200 грн. Підтвердження операції – паперовий чек, який досі вклеюють у касові книги. При цьому потрібні численні заяви, додатки і документи і не менше 5 днів часу на оформлення звітів. Не дивно, що за таких умов підприємці нерідко уникають будь-яких реєстрацій, а отже сплати податків та зборів. Така ситуація, наголошували підприємці, формує великий дисбаланс між білим та сірим бізнесом.

Нова пропозиція ДФС і Уряду – повна протилежність діючій системі. Ключова відмінність – он-лайн реєстрація через телефон або планшет, відсутність підтверджуючих документів, відсутність абонентської плати і використання електронного чеку з QR-кодом, який буде автоматично вноситися в реєстр, доступний в електронному кабінеті платника податків. Для обробки даних ДФС планує використовувати два незалежні дата-центри, а ПО для них забезпечити за рахунок економії коштів по інших проектах завдяки використанню системи ProZorro.

Як наголосив керівник ДФС, запропонована система застосування РРО легко інтегрується з іншими системами ДФС та бухгалтерськими програмами.

Щодо проекту закону про посилення відповідальності правоохоронців, то йдеться про чіткий механізм фіксації відповідальності конкретного чиновника чи правоохоронця. Вона оформлюється у вигляді скарги до суду. Суд зобов’язується винести рішення – в тому числі щодо розслідування дій чиновників чи правоохоронців. За матеріалами розслідування можуть слідувати матеріальні або дисциплінарні стягнення. Таким чином, впевнені автори законопроекту, можливості громадян щодо захисту своїх інтересів будуть посилені.

Урядовий портал

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled 11:00 Підвищення пенсій з 1 квітня: кого стосуватиметься 10:38 43-річний житомирянин, у якого стріляли вчора на Польовій, помер у лікарні 10:20 «Незламні постаті Житомира»: стартував ґрантовий проєкт для молоді 10:00 Готівкою у громадському транспорті Житомира можна буде розраховуватися до 1 червня 09:41 Майже до 440 тисяч осіб зросли загальні втрати росіян в живій силі 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 28 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 28 березня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up