Сесія прийняла положення, і тепер чекаємо на обговорення…

Сесія прийняла положення, і тепер чекаємо на обговорення…
Про майбутні обговорення доповідає Василь Ходюк

26 листопада 2021 року відбулася чергова, вже 17-а, сесія Романівської селищної ради. Як завжди, під час сесії депутати мали обговорити і ухвалити чимало пунктів, питань та проєктів рішень. 

Однак ще задовго до початку сесії мова йшла про найголовніші і найактуальніші в очах жителів Романівщини питання, які слід було розглянути під час сесії. І, безумовно, таким було питання про зміст Положення та порядок громадських обговорень (громадських слухань) у ході процесу із призначення (затвердження) голів старостинських округів (старост) у Романівській селищній раді. 

Староста – найближча до жителів навіть найвіддаленіших сіл постать представника влади. Звідси і важливість того, хто саме буде спілкуватися із людьми, хто зможе надати найпершу і найнеобхіднішу допомогу людині, яка потребує консультації, практичної рекомендації чи конкретної дії від представника влади. У попередніх числах нашої газети ми говорили про те, що кількість старостинських округів у межах Романівської селищної ради, згідно із законодавчими змінами влітку 2021 року, скорочено до 11-ти. Відтепер настає пора призначення старост у старостинських округах, і цей процес проходитиме за новою процедурою. Згідно із законодавчими вимогами, кожен житель старостинського округу може запропонувати свою кандидатуру для обрання старостою. Але знову ж таки згідно із законуом кандидатуру для обговорення серед жителів старостинського округу пропонує голова селищної ради. Далі триває сама процедура такого обговорення. На сесії Романівської селищної ради 26 листопада 2021 року було ухвалене рішення, що обговорення запропонованих головою Романівської селищної ради кандидатур на посади старост буде проходити у ході проведення зборів (громадських слухань), а також – у процесі заповнення жителями сіл того чи іншого старостинського округу листків опитування. Залежно від того, скільки жителів проживає на території старостинського округу, існує певна вимога щодо погодження кандидатури на посаду старости. Якщо у старостинському окрузі проживає від 500 до 1500 людей, то для погодження із громадою потрібно 20% голосів (або ж підписних листків) на користь певного кандидата. Якщо ж на території старостинського округу проживає більше 1500 жителів, то для погодження із громадою кандидата на посаду старости вистачить і 17% голосів або ж листків опитування на його користь.

Під час сесії Романівської селищної ради 26 листопада 2021 року вказувалося, що надалі конкретну і безпосередню роботу із проведення громадських слухань та опитування населення за допомогою підписних листків буде проводити і організовувати створена робоча комісія, яка визначить графік проведення громадських слухань та дати проведення опитування населення у конкретних старостинських округах. Загалом, проведення громадських обговорень (слухань) та опитування жителів за допомогою підписних листів проходитиме із 3 по 9 грудня 2021 року. У разі виникнення потреби повторення таких обговорень (слухань) і опитування жителів за допомогою листів процедура буде проходити і після 10 грудня. Однак вже до проведення наступної  чергової сесії Романівської селищної ради, яка, імовірніше, пройде у третій декаді грудня 2021 року (орієнтовна дата – 24 грудня), усі кандидатури на посади старост у межах Романівської селищної ради мають бути узгоджені у ході громадських обговорень (слухань) та у ході письмового опитування жителів відповідних старостинських округів. Остаточне затвердження кандидатів на посадах голів старостинських округів відбудеться якраз під час сесії 24 грудня 2021 року. Таким чином, у будь-якому разі із 1 січня 2022 року Романівська селищна рада буде працювати із повним (вже оновленим) складом голів усіх старостинських округів.

Відео дня

Віктор Радчук

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Коментарі

keyboard_arrow_up