«Розлучення» з СНД. Чого чекати?

«Розлучення» з СНД. Чого чекати?

На відкритті Київського безпекового форуму 12 квітня Президент України Петро Порошенко заявив, що розірве Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною та РФ, залишивши чинними лише вигідні для нашої держави статті.

Також наша держава припинить членство у статутних органах СНД. Спробуємо розібратися, що це означає і чи вплине на життя українців.

Співдружність чи ностальгія за Союзом?

Передусім слід згадати історію. Після розпаду СРСР Україна, Росія та Білорусь підписали Угоду про утворення СНД (Співдружності Незалежних Держав), до якої пізніше приєдналась більшість пострадянських держав. Попри те, що Україна була однією з країн-засновниць, вона не ратифікувала Статут організації. Тож ніколи не була повноправним членом СНД, лише країною-учасницею.

Впродовж усіх років пріоритетом України була економічна і науково-технічна співпраця з країнами-членами СНД. Україна ніколи не брала участі в оборонних угодах, хоча співпрацювала з СНД у програмах, спрямованих проти міжнародного тероризму, екстремізму, наркотрафіку та організованої злочинності.

Відео дня

У 2014 році Україна стала головуючою країною в Співдружності, однак склала ці повноваження після початку агресії РФ. СНД як організація ніяк не відреагувала на анексію  Криму. Тож 19 березня 2014 року Рада національної безпеки і оборони України ухвалила рішення про початок процедури виходу з СНД. До Верховної Ради навіть було внесено відповідний законопроект, але депутати його так і не розглянули. Через 4 роки Президент Петро Порошенко знову актуалізував це питання.

«З огляду на те, що Україна ніколи не була і не є зараз членом СНД та відмову цієї структури засудити російську агресію, просив би, щоб ми спільно з урядом підготували пропозиції щодо офіційного припинення нашої участі у статутних органах СНД. Рівно як і остаточного закриття українського представництва при відповідних інституціях у Мінську», – наголосив Президент Петро Порошенко на відкритті 11-го Київського безпекового форуму.

Обережний вихід

Україна не перша країна, яка виходить із СНД. Раніше організацію покинула Грузія і Туркменістан. Ст. 10 угоди про СНД передбачає, що кожна з країн-учасниць може припинити дію договору чи його окремих статей, попередивши інших членів за рік.

Заява Президента про вихід держави із СНД викликала доволі різну реакцію у суспільстві. Дехто заявив, що це слід було зробити 2014 року. Інші зауважили, що від СНД уже давно немає користі, тому по суті нічого не зміниться. Також лунали застереження, що угода про СНД закріплює визнання Росією українських кордонів. Деякі експерти зазначили, що вихід із СНД зламає чинну систему зв’язків між Україною та пострадянськими країнами. Адже в рамках СНД було підписано багато угод, які регулюють цивільно-правові, господарські та економічні відносини між державами Співдружності. Наприклад, про зону вільної торгівлі в межах СНД. Втім, і уряд, і політичні експерти заявляють, що вихід України із СНД не вплине на економіку нашої країни.

Як пояснила представниця Президента у Верховній Раді Ірина Луценко, Україна не буде повністю скасовувати угоду, а розірве ті договори, які суперечать нашим інтересам.  

«Президент закликав Кабмін провести інвентаризацію всіх багатосторонніх договорів з СНД, щоб залишити тільки ті, які прагматично необхідні Україні. Визнання дипломатів, визнання працевлаштування, договір про транзит та інші необхідні для економіки нашої країни», – зазначила Ірина Луценко.

Згідно з Віденською конвенцією, денонсація угоди про створення СНД «не буде впливати на права, обов'язки або юридичний стан щодо міжнародних договорів СНД, дія яких автоматично не припиняється у зв'язку з денонсацією».

Що залишити?

За інформацією, яка розміщена на сайті МЗС, Україна вже вийшла з низки багатосторонніх угод в рамках СНД та припинила членство у багатьох органах галузевого співробітництва. Однак про які саме договори йдеться, не зазначається.

Експерти роблять різні прогнози щодо того, коли Україна фактично може вийти з СНД. Інвентаризація угод може тривати кілька місяців, а може – цілий рік. До того ж, у виконкомі Співдружності заявили, що поки не отримували офіційного повідомлення про вихід України з організації, і закликали змінити рішення. На думку українських політологів, така реакція очікувана, адже організація перебуває під сильним впливом Росії.

Щодо угод, які слід залишити, існують різні погляди. Наприклад, важливими є транспортні договори, угоди про забезпечення правової та соціальної допомоги українцям за кордоном тощо. Тарас Качка, уповноважений з питань підприємництва при Державній фіскальній службі, вважає, що в деяких випадках можна буде актуалізувати колишні двосторонні угоди.

«Нам буде потрібно проговорити з кожною державою-членом СНД (принаймні з Молдовою, Білоруссю та Казахстаном), яким чином врегулювати відносини у випадку, коли Україна не зможе продовжувати свою присутність в якихось угодах СНД», – переконаний він.

Експерти запевняють, що СНД – це минуле України, а її майбутнє – це Європейський союз та НАТО. Саме таким вектором рухається наша держава останні 4 роки і, за словами політиків, не змінюватиме його найближчим часом.

Матеріал Центру громадського моніторингу та контролю

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up