Рада закріпила у Конституції курс України на членство в ЄС і НАТО

Рада закріпила у Конституції курс України на членство в ЄС і НАТО

Верховна Рада України затвердила в цілому ініційовані президентом зміни до Конституції України щодо курсу країни на членство в Європейському Союзі і НАТО.

Як передає агентство "Інтерфакс-Україна", за остаточне схвалення законопроекту про внесення змін до Конституції України щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в ЄС і в Організації Північноатлантичного договору (№9037) проголосували 334 народних депутати на пленарному засіданні в четвер.

 

Згідно з процедурою, остаточне ухвалення законопроекту з конституційними змінами вимагає не менше 300 голосів парламентаріїв.

Відео дня

Виступаючи перед парламентаріями перед голосуванням, глава Української держави Петро Порошенко висловив переконаність, що Україна буде членом НАТО і ЄС.

"Нашими спільними зусиллями Україна забезпечить членство в НАТО, членство в ЄС. Ми йдемо своїм шляхом і цей шлях, шлях до членства України в Євросоюзі і НАТО", - сказав П.Порошенко перед голосуванням.

Він зазначив, що останні п'ять років Україна реформує сектор безпеки і робить усе, щоб відповідати стандартам НАТО.

П.Порошенко висловив переконання, що під час прямої трансляції за цим засіданням Верховної Ради уважно стежать у Росії. "У Кремлі дуже уважно стежать за подіями у Верховній Раді. Не дочекаєтесь! Не буде сьогодні у вас радості, і Верховна Рада сьогодні продемонструє ту єдність, яка демонструється останні чотири роки", - наголосив він.

Відповідно до конституційних змін, до повноважень Верховної Ради буде зараховано "реалізацію стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та Організації Північноатлантичного договору".

Президент України буде гарантом реалізації стратегічного курсу держави на членство держави в ЄС і НАТО. А Кабінет Міністрів, у свою чергу, має забезпечувати реалізацію стратегічного курсу на членство України в цих організаціях.

У преамбулі до Конституції України буде закріплено, що Верховна Рада підтверджує "європейську ідентичність Українського народу і незворотність європейського і євроатлантичного курсу України".

Крім того, із перехідних положень Основного закону буде вилучено норму про те, що "використання військових баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формувань можливе на умовах оренди в порядку, визначеному міжнародними договорами України, ратифікованими Верховною Радою".

Закон про внесення змін до Конституції набуде чинності наступного дня після публікації.

Як повідомлялося, 3 вересня 2018 року президент України вніс до Верховної Ради законопроект із конституційними змінами щодо курсу країни на членство в ЄС і НАТО.

22 листопада Верховна Рада схвалила в першому читанні президентський законопроект про внесення змін до Конституції щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі і НАТО. Таке рішення підтримали 311 народних депутатів.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up