Рада визнала Революцію Гідності «ключовим моментом державотворення»

Рада визнала Революцію Гідності «ключовим моментом державотворення»

Верховна Рада України підтримала заяву у зв’язку з річницею Євромайдану та подій Революції Гідності.

Про це повідомляє кореспондент #Букв.

 

За відповідний проєкт постанови №2739 проголосували 295 нардепів: 200 – від “Слуги народу”, 24 – від “Європейської Солідарності”, 20 – від “Батьківщини”, 15 – від “Голосу”, 12 – від групи “За майбутнє”, 16 – від групи “Довіра”, 8 позафракційних.

Відео дня

Жодного голосу не дали нардепи від ОПЗЖ.

Під час розгляду документа нардепи хвилиною мовчання вшанували пам’ять тих, хто віддав життя під час трагічних подій Революції Гідності.

Згідно із пояснювальною запискою, схвалення заяви “є необхідним для надання політичної оцінки подіям Євромайдану, Революції Гідності та їхнім наслідкам”. Зокрема, “надається оцінка діям Віктора Януковича, міліцейських підрозділів “Беркут” та іншим особам і організаціям, які вчиняли протиправні дії”.

Верховна Рада 17 лютого

У заяві Верховної Ради йдеться про те, що:

• Революція Гідності є “одним із ключових моментів українського державотворення та виразником національної ідеї свободи”.

• Розслідування злочинів, скоєних під час Революції Гідності, має бути завершене і проведене ефективно, а винуватці мають постати перед судом та “в ході справедливого та неупередженого процесу притягнуті до відповідальності”.

“Подальше зволікання в цьому питанні недопустиме, бо непокаране зло зростає”, – зазначається в заяві.

• Узурпація влади є недопустимою.

“Узурпація влади однією з її гілок, партією чи окремим посадовцем є абсолютно недопустимим явищем, що спричиняє довготривалі тяжкі наслідки”, – наголошується в заяві.

• Протиправна діяльність окремих працівників підрозділів міліції особливого призначення “Беркут”, міліціонерів, військовослужбовців внутрішніх військ, судових виконавців, прокурорів, суддів та інших посадових і службових осіб під час Революції Гідності “засуджується як така, що завдала непоправної шкоди державі та суспільству”.

• Необхідність політичної оцінки режиму Віктора Януковича. Зазначається, що трагічні події Революції Гідності, анексія Криму, а також збройна агресія Росії та окупація нею окремих районів Донбасу стались “не в останню чергу внаслідок політики Віктора Януковича та сформованого ним злочинного режиму, який підтримувався РФ і діяв всупереч національним інтересам України”.

• Мирні зібрання “є надзвичайно дієвим інструментом громадського контролю за інститутами публічної влади, а безпека учасників мирних зібрань усіх видів і форм”, як і їхнє право висловлювати свою думку, мають бути захищені державою.

• Держава або окремі посадові особи не можуть свавільно обмежувати свободу зібрань.

• Європейські цінності, за які віддали свої життя Герої Небесної Сотні (гідність, демократія, рівність та верховенство права), необхідні для нормального функціонування суспільства.

“Верховна Рада України послідовно стоїть і стоятиме на позиціях утвердження цих цінностей в усіх сферах суспільного життя”, – сказано в заяві.

В документі також говориться про важливість пам’яті про Героїв Небесної Сотні.

“Україна заплатила надто високу ціну за звільнення від диктатури і свій цивілізаційний вибір — бути частиною Європи. Герої Небесної Сотні — українці та іноземці, віддали життя під час Революції Гідності, захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України. Пам’ять про їхній героїчний чин є частиною історії національного державотворення”, – зазначається в заяві.

Верховна Рада 17 лютого

Верховна Рада 17 лютогоВерховна Рада 17 лютогоДжерело: Букви

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
15:22 Задушив приятеля, а тіло підкинув сусідам – жителя Звягеля ув’язнили на 9 років 15:00 Атмосферні фронти покинуть Україну, температура почне підвищуватися 14:40 Мобілізація за несплату аліментів: як це працюватиме 14:20 Історикам та краєзнавцям представили бачення концепції розвитку парку «Замкова гора» Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 14:00 “Доступні ліки”: отримуйте життєво необхідні ліки безоплатно або з частковою доплатою 12:40 Втома: причини і методи боротьби 12:20 Житомир і Куп’янськ підписали меморандум про співпрацю photo_camera 12:00 У ніч на 20 квітня на Житомирщині очікуються сильні заморозки 0-3° 11:41 Як отримати пільги на харчування у школах і садочках? ІНФОГРАФІКА 11:20 Два боєприпаси часів Другої світової війни виявили в Бердичеві і Звягелі 11:00 Військовим передали чергову автівку, придбану завдяки волонтерам 10:40 За ініціативи Мінветеранів Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці 10:22 Учні однієї з гімназій Житомирщини долучилися до висадження лісу photo_camera 10:00 На Чуднівщині чоловік цілу ніч блукав у лісі 09:41 Росіяни за добу втратили 910 військових 09:19 Оперативна інформація станом на 06.00 18 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 18 квітня: все про цей день, яке свято, традиції, іменини і погода у Житомирі 17:45 Житомирські діти влітку зможуть відпочити у пришкільних і денних таборах, різнопрофільних загонах 17:27 На Житомирщині відбулося підписання договору про партнерство між ЮНІСЕФ з одинадцятьма територіальними громадами. ВІДЕО
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up