Президент України Зеленський прокоментував ситуацію з продовольчими ринками, пожежами в Житомирській області та зоні відчуження

Президент України Зеленський прокоментував ситуацію з продовольчими ринками, пожежами в Житомирській області та зоні відчуження

Відповідне відеозвернення оприлюднено на офіційному сайті Президента України Володимира Зеленського. 

Бажаю здоров’я, дорогі українці!

Ми починаємо новий тиждень боротьби з поширенням коронавірусу в Україні.

Наші пріоритети залишаються незмінними – це забезпечення країни всім необхідним, захист та підтримка українських медиків, допомога громадянам та бізнесу, які опинились у скрутному становищі.

Відео дня

Далі про все це розповім більш детально.

Найперше, Міністерство охорони здоров’я вже отримало близько півмільйона ПЛР-тестів українського виробництва. А сьогодні буде відвантажено ще майже 200 тисяч таких тестів. За якістю і точністю вони відповідають світовим стандартам.

Своєчасно виявити вірус є дуже важливим у боротьбі з COVID-19. Саме тому ми посилюємо потужність наших лабораторій. Наша мета – робити не менше десяти тисяч ПЛР-тестувань на добу.

Також ми очікуємо традиційного прибуття з Китаю літаків, які доставлять в Україну засоби індивідуального захисту та медичне обладнання.

Далі щодо важливих економічних кроків. Я вітаю рішення Національного банку України знизити облікову ставку до восьми відсотків. Це дає банкам можливість зменшити ставки за кредитами як для бізнесу, так і для населення. Тепер м’яч на їхньому боці, тож усі ми з нетерпінням чекаємо на таке рішення.

Серед іншого, на цьому тижні уряд та НБУ мають презентувати дві важливі програми. Перша – це іпотека для населення за ставкою близько 10%.

Друга – це кредити малому бізнесу за низькою ставкою для виплати заробітних плат своїм працівникам.

Є й інші приємні новини.

У квітні 2020 року ціна на газ для населення знизилася на 15% у порівнянні з березнем та майже на 40%, починаючи з січня.

І це – найнижча ціна на газ для населення за останні чотири роки.

Знаю, що важливим питанням є робота продовольчих ринків.

На найближчому засіданні, в середу, уряд розгляне можливість їхнього відкриття.

Я вважаю, що за умови дотримання всіх правил безпеки вже цієї п’ятниці ринки зможуть відновити роботу.

Але хочу підкреслити – лише за умови дотримання всіх правил безпеки.

Робочі місця, заробіток громадян, зокрема малих фермерів, є дуже важливими.

Але життя та здоров’я українців – понад усе.

Це стосується й тих громадян, які перебувають в Україні, і тих, які зараз за кордоном. Ми відновлюємо їхню евакуацію спеціальними рейсами. Вона буде проходити поступово та контрольовано, у форматі до чотирьох літаків на добу.

Всі пасажири, які повернуться в Україну, будуть розподілені на дві групи.

Перша – це більшість, яка має смартфони і зможе пройти обов’язкову самоізоляцію у себе в помешканнях завдяки мобільному додатку «Дій вдома».

Він допоможе медикам та нашим поліцейським контролювати процес.

Інша частина громадян – близько 10%, які не мають смартфонів, пройдуть обсервацію в класичному форматі – тобто у підготовлених державою локаціях.

Також радий повідомити, що завтра в рамках проекту «Всеукраїнська школа онлайн», спільно з ЮНІСЕФ, стартують уроки для дітлахів з першого по четвертий клас. Традиційно розклад занять і список телеканалів, які транслюватимуть уроки, ви знайдете на офіційних сторінках Офісу Президента та Міністерства освіти і науки України.

Окремо декілька слів щодо боротьби з пожежами в Україні.

Ситуація в Житомирській області є контрольованою. Минулої доби було ліквідовано два осередки пожежі. Зараз тривають активні роботи на інших осередках. До цих робіт залучено понад 500 осіб та 95 одиниць техніки.

У Зоні відчуження ліквідовано два осередки, загрози розповсюдження вогню на інших осередках наразі немає. З вогнем ведуть боротьбу більш як тисяча наших рятувальників і пожежників, а також 235 одиниць техніки. Радіаційний фон у столиці, Київській області та у Зоні відчуження в межах норми.

Я дякую всім нашим пожежникам та рятувальникам за цю роботу.

Дорогі українці! Вчора, 26 квітня, були роковини страшної трагедії на Чорнобильській атомній електростанції.

Я хочу ще раз подякувати та низько вклонитись усім ліквідаторам аварії на ЧАЕС за їхню мужність, яка зупинила страшне лихо не тільки для України, а й для всього людства.

34 роки тому вони стали на захист кожного з нас – ціною власного життя та здоров’я.

Сьогодні така ситуація, коли кожен з нас може вберегти життя людей навколо. І для цього потрібно не так багато. Як мінімум – залишатися вдома.

Давайте пам’ятати про це та не виходити на вулицю без зайвої потреби.

Будьте здорові, дорогі українці.

Бережімо себе! Збережемо Україну!

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
10:20 «Незламні постаті Житомира»: стартував ґрантовий проєкт для молоді 10:00 Готівкою у громадському транспорті Житомира можна буде розраховуватися до 1 червня 09:41 Майже до 440 тисяч осіб зросли загальні втрати росіян в живій силі 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 28 березня 2024 року щодо російського вторгнення Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 09:00 28 березня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:57 Які послуги реабілітації безкоштовно надаються ветеранам та ветеранкам? 17:22 З 1 квітня завезти гуманітарну допомогу буде можливо лише з використанням онлайн-системи 17:01 Три заклади охорони здоров’я Житомирської області надають послуги раннього втручання 16:37 За незаконну порубку сосен жителі Малинщини мають сплатити нанесені збитки - близько 120 тис грн 16:20 До уваги рибалок! З 1 квітня стартує нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 16:18 Чоловік і жінка з Волицької громади вбили свого знайомого і закопали у себе на подвір’ї 16:00 Березень на Замковій горі. Фоторепортаж photo_camera 15:41 У Житомирі розпочалася 57-а сесія «Школи місцевого самоврядування» photo_camera 15:40 На проспекті Миру вантажівка збила 13-річну дівчинку 15:20 З початку року Патрульна поліція Житомирщини отримала понад 80 завідомо неправдивих викликів 15:00 Студенти Житомирської політехніки висадили понад 2400 сіянців дуба та сосни на території Коростишівського лісового господарства photo_camera 14:43 Ракета «Циркон» долітає до Житомира за шість хвилин 14:23 У Житомирі викрили наркодилерів: ділки мали "лабораторію" на Крошні, а обладнання переносили у рюкзаку популярної служби доставки photo_camera 14:00 У Житомирі судитимуть членів злочинного угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики у гаражному кооперативі photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up