Політична осінь

Політична осінь

Історично склалося, що усі політичні процеси в Україні набирають обертів в осінній період. Якщо врахувати, що нинішня осінь є стартом президентської виборчої кампанії, очевидно, восени країну очікують нові потрясіння та виклики.

Останні три роки відбувалися виключно локальні вибори до новостворених об’єднаних територіальних громад. Мені доводилося чути від посла США в Україні, що час без виборів - це гарна можливість провести реформи в країні та уникнути політичних протистоянь, які не роблять країну сильнішою. Підсумовуючи результат, за останні три роки без великих виборів жодної успішної, завершеної та результативної реформи так і не відбулося. Політичні протистояння лише набирають обертів. На мою думку, осінь 2018 року буде надзвичайно політизованою та використовуватися ймовірними кандидатами в президенти для «накачування»  своїх рейтингів і політичних м’язів.

Прогнозоване падіння гривні, збільшення споживчих цін і новий стрибок вартості за комунальні послуги підштовхнуть суспільство повірити в нові обіцянки популістів та політиків, які останні 20 років у різні роки були при владі, але так нічого не змогли зробити. 

На початку вересня у парламенті буде два питання, які досить сильно поляризують значну частину суспільства. Це питання автівок на єврономерах та прийняття нового виборчого закону з відкритими партійними списками. Нинішня влада лише декларує європейські цінності, але вона не здатна запровадити нормальні європейські правила розмитнення авто та ухвалити новий закон про вибори, щоб практика засіювання округів гречкою та підкуп виборців залишилися в минулому.

Відео дня

Подібних питань, де влада буде намагатися цементувати ситуацію та захистити власні інтереси, буде вдосталь. Це може завершитися черговою політичною кризою та, як наслідок, призвести до нових економічних потрясінь.  Нинішня влада має рекордно низький рейтинг довіри і будь-які намагання запевнити та заспокої людей можуть призвести лише до зворотного ефекту. Ближче до зими слово «дефолт» буде все частіше з'являтися в заголовках статей та випусках новин. На 2018-2019 роки припадають пікові виплати міжнародних кредитів.

Революції та майдани в Україні завжди розпочиналися восени.

Микола Череднік

 

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:53 Як держава планує залучити фахівців з інвалідністю до ринку праці? 17:50 Чи загрожує Житомирщині підтоплення? Розповідають гідрологи 17:00 єЧерга для автобусів: на пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону 16:40 Якщо про депутатів, то тут – дисципліна, а якщо про громадськість, то тут… Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 16:20 У Станишівській громаді зупинили нетверезу водійку: вона запропонувала патрульним хабар 10 тисяч photo_camera 16:17 Не поширюйте фейки: відео нібито з Житомира, як військовий "закопує" ухилянта - російська пропаганда 16:07 У Попільні в гаражі виявлено арсенал зброї: власника підозрюють у резонансному вбивсті чоловіка в Житомирі photo_camera 16:00 У Львові відбувся підсумковий форум «LED Push: Підтримка місцевих економік» 15:40 Житомир попрощався із Захисником Денисом Пекарським 15:20 Вночі у Житомирі зупинили п'яного водія, в салоні авто знайшлися наркотики 15:01 23 випадки захворювання на кір зафіксовано в Україні з початку 2024 року 14:40 Рятувальники ліквідували пожежу в адмінбудівлі приватного підприємства в Житомирі 14:18 ECIDE допоможе 25 громадам організувати літні дитячі клуби: розпочався прийом заявок 13:11 Пил із Сахари знову в Україні 12:40 Пам'ять про героїв-захисників має стати невмирущою photo_camera 12:20 Жителя Житомирського району засуджено на 8 років за умисне вбивство батька 12:02 До уваги водіїв! 25 квітня буде перекрито рух по вулиці Шевченка 11:40 Україна, в якій хочеться жити: Міністерство соціальної політики презентувало демографічну стратегію — 2040 11:20 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому її призначать автоматично, а кому – за особистим зверненням
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up