Поки що – тиша! Але чи надовго?

Поки що – тиша! Але чи надовго?

Виборча кампанія зразка літа 2019-го року, напевне, все ж таки увійде до підручників із політології. Хоча б тому, що вибори до Верховної Ради України ще ніколи не проходили в обстановці абсолютної невизначеності і вакууму влади в Україні.

Вакуум влади – це не стільки про відсутність контролю над виробництвом, адмініструванням податків чи, наприклад, перетином кордону. Ні, тут у нас, в Україні, все без змін, і поки що сякий-такий порядок все ж таки існує. Але вакуум влади простежується в іншому вимірі – влада не втручається у вибори або втручається не так дієво і рішуче, як це було раніше. У підсумку маємо проголошений Указом Президента України розпуск Верховної Ради і призначені на 21 липня 2019-го року парламентські вибори. Але вакуум продовжився і у цьому випадку: вже скоро місяць як Конституційний Суд України вирішує, як бути – чи є Указ Президента України конституційним і чи можна буде у такому випадку взагалі проводити вибори до парламенту?

Поки судді розглядають важливе для України питання, розпочався виборчий процес. Пройшли партійні з’їзди, визначилися перші «десятки» і «двадцятки» кандидатів у народні депутати за партійними списками. Продовжується реєстрація кандидатів у народні депутати у мажоритарних округах. Все це коштує чималих грошей, бо, наприклад, партія, яка зареєструвала свій список кандидатів у нардепи для участі у виборах до Верховної Ради України, має витратити (внести) до бюджету України більше 4-х мільйонів гривень. Якщо додати сюди кошти на проведення передвиборчого з’їзду, то загалом партія має подумати над тим, де взяти п’ять мільйонів гривень для виборчого старту. Кожен кандидат-мажоритарник, для того, щоб взяти участь у виборах народного депутата у певному виборчому окрузі, має внести до державного бюджету України більше 41 тисячі гривень. Навіть при середньомісячній зарплаті в Україні, яка начебто дорівнює сьогодні більш як 9 тисяч гривень, така сума для пересічного громадянина маленькою не виглядає. Тим паче, що виборча кампанія для кандидата у нардепи внеском у 41 тисячу гривень лише розпочинається. Далі гроші знадобляться для багатьох елементів чи пунктів роботи виборчого штабу кандидата. Тут навіть півсотнею тисяч гривень вже не обійдешся. Тому перша особливість нинішньої кампанії полягає у тому, що багато кандидатів «у кандидати» розпочинають свою діяльність із оголошення про збір пожертв на участь у виборах до парламенту. Таке собі політичне жебрацтво в Україні, схоже, стає нормою, і ніхто із добродіїв, які вирішили податися до парламенту за людський кошт, поки що не ніяковіє. Хоча усім зрозуміло, що зібраних серед людей коштів (нагадуємо, це трохи більше 41 тисячі гривень), очевидно, не вистачить для того, щоб стати народним депутатом.

Але й навіть ті добродії, для яких 41 тисяча гривень не є проблемою, які мають куди більші статки і достатки, особливо не поспішають реєструватися у якості кандидатів у нардепи. Чому? По-перше, сподіваються на появу більш чіткої картини передвиборчої ситуації. По-друге, нинішня кампанія може «народити» парламент, який потримається не більше року-півтора, а для цього витрачати два, п’ять чи навіть двадцять мільйонів гривень просто немає сенсу. По-третє, суто технологічне очікування багато кандидатів на старті виборчої кампанії застосовують ще із однієї причини – щоб якомога пізніше з’явитися перед виборцем і не стати об’єктом для критики чи витоку малої чи великої порції «чорного» піару з боку опонентів. Одна справа – два місяці перебувати в об’єктиві всезагальної уваги, а інша справа – скоротити такий термін майже вдвічі. Ось чому навіть 20 червня 2019-го року, рівно за місяць до завершення календарного терміну проведення передвиборчої агітації, у ряді виборчих округів зареєстрованими виявилися по 3-5 кандидатів у народні депутати. І вже в останні дні і ночі, які передбачені законодавством України, Центральна виборча комісія (ЦВК) зареєструє вже навіть не сотні, а тисячі кандидатів, які покажуть свої виборчі наміри, як то кажуть, в останній момент.

Відео дня

У Житомирі ситуація із темпами реєстрації мажоритарних кандидатів у виборчому окрузі №62 така або ж дуже схожа на ситуацію загалом по Україні. Схоже на те, що швидкоплинна передвиборча кампанія у Житомирі зачепить не більше десяти кандидатів. Вже зараз відомо, що партії «Слуга народу» і «Батьківщина» визначилися зі своїми кандидатами-мажоритарниками у Житомирі заздалегідь. «Батьківщина», як відомо, пропонує громаді обласного центру обрати нардепом у Житомирському виборчому окрузі № 62 громадського активіста Богдана Купчинського. «Слуга народу» у Житомирі спробує зробити нардепом героя України, комбата 95-ї житомирської бригади Ігоря Герасименка. «Свобода» висуває кандидатом у депутати-мажоритарники свого обласного «вождя» Сидора Кизіна. Проте, на думку багатьох фахівців, журналістів, політтехнологів із чималим стажем роботи, у Житомирі погоду на виборах у мажоритарному окрузі №62 робитимуть все ж таки кандидати–самовисуванці. До таких належатиме нині діючий народний депутат Борислав Розенблат, а також колишня лідерка житомирської міської організації ВО «Батьківщина» Любов Цимбалюк. До трійки найбільш імовірних фаворитів виборів нардепа по мажоритарному виборчому округу № 62 однозначно увійде хтось із пари Зубко – Рабінович. І Геннадій Зубко, і Олександр Рабінович належать до орбіти партії Петра Порошенка. Хто із них піде на вибори 21 липня 2019 року – поки що невідомо. Але за день-два секрет «дуету» стане відомим для усіх. Звісно, сьогодні ще можна зважувати величину шансів на успіх як у Геннадія Зубка, так і у Олександра Рабіновича. Зрозуміло, Г. Зубко, як колишній нардеп і нинішній віце-прем’єр-міністр, більше у виборця на слуху, ніж, скажімо, О. Рабінович. Однак якщо взяти до уваги такий показник, як «антирейтинг» кандидата, то якраз у діючого віце-прем’єра негативу, як у представника уряду, куди більше, ніж, наприклад, у житомирського бізнесмена О. Рабіновича. Однак якщо вже говорити про найбільш впізнаваних у Житомирі кандидатів у нардепи, то найбільш популярними серед електорату обласного центру є дві особи. Це Любов Цимбалюк – нинішня депутатка Житомирської міської ради і Борислав Розенблат – діючий депутат Верховної Ради України. Але знову ж таки у Борислава Соломоновича негативний шлейф корупційно-депутатської слави значно більший, ніж у будь-кого із можливих кандидатів. Адже суд, який відбувся нещодавно і який довів невинуватість Б. Розенблата у зловживаннях, які йому приписувались упродовж двох років, поки що не став інформаційною «бомбою» у Житомирі. А тепер, коли передвиборча кампанія у Житомирі набиратиме обертів, навряд чи стане.

Хтозна, якими інструментами впливу на суперників-конкурентів користуватимуться у Житомирі кандидати-мажоритарники. Певних сенсацій, які могли б вплинути на свідомість виборців-житомирян, у найближчі тижні важко віднайти чи хоча б придумати. Зрозуміло, що неабияку роль у ході виборчої кампанії гратимуть фінанси та матеріальні можливості кандидатів. Навряд чи зможе вплинути на хід і особливо на підсумки виборів нардепа у Житомирі так звана «сітка», за допомогою якої раніше виборцям видавалися всілякі подарунки, продуктові набори чи інші «презенти». Сьогодні, в умовах цейтноту, на «все і про все» у кандидатів після офіційного моменту їх реєстрації залишиться 28 календарних днів. За такий короткий термін переможцем, як правило, стає той кандидат, якого у місті знає переважна кількість людей. І маленька деталь – кандидат має все ж таки бути без скандальної репутації. У Житомирі, як не крути, скандалістів не люблять!

Микола Корзун

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled 11:00 Підвищення пенсій з 1 квітня: кого стосуватиметься 10:38 43-річний житомирянин, у якого стріляли вчора на Польовій, помер у лікарні 10:20 «Незламні постаті Житомира»: стартував ґрантовий проєкт для молоді 10:00 Готівкою у громадському транспорті Житомира можна буде розраховуватися до 1 червня 09:41 Майже до 440 тисяч осіб зросли загальні втрати росіян в живій силі 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 28 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 28 березня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:57 Які послуги реабілітації безкоштовно надаються ветеранам та ветеранкам? 17:22 З 1 квітня завезти гуманітарну допомогу буде можливо лише з використанням онлайн-системи 17:01 Три заклади охорони здоров’я Житомирської області надають послуги раннього втручання 16:37 За незаконну порубку сосен жителі Малинщини мають сплатити нанесені збитки - близько 120 тис грн 16:20 До уваги рибалок! З 1 квітня стартує нерестова заборона на вилов водних біоресурсів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up