Нова політика управління відходами можлива зі зміною ментальності, — Зубко

Нова політика управління відходами можлива зі зміною ментальності, — Зубко

В Україні починає впроваджуватись нова політика управління відходами.

В цьому контексті слід говорити про зміну ментальності і насамперед,  чиновників, які приймають рішення, органів місцевого самоврядування, центральної влади, а також бізнесу.  Час перейти від принципу «take, make, waste»  (видобути, використати і викинути) до «reduce, reuse, recycle» (скорочення, повторне використання, перероблення). Про це на конференції «Нова політика управління відходами – шлях до циклічної економіки» наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

За його словами, сьогодні на рівні держави вже є стратегічний документ – прийнята Урядом Стратегія управління відходами до 2030 року. Стратегія та План дій до неї –  це маршрут, яким мають рухатись органи місцевого самоврядування та громади. «В напрямку регіонального розвитку ми робимо багато справ одночасно, постійно зростаємо і набуваємо досвіду. Створюються нові громади, які отримують нові можливості і інструменти. Залучається найкращий міжнародний досвід та сучасні технології, реалізується ряд успішних інфраструктурних проектів щодо управління відходами, в тому числі й спільно з міжнародними партнерами, наприклад, з японським агентством JICA. Але це тільки питання залучення технологій, фінансів і інвестицій в цей процес, все інше нам необхідно робити самим», — наголосив Геннадій Зубко.

Віце-прем’єр-міністр підкреслив, що впровадження нової політики управління відходами потребує створення необхідної законодавчої бази. «Крім Стратегії і Національного плану дій нам не вистачає секторальних законів, які необхідно імплементувати. Сьогодні сміття розглядається, не як проблема, це питання потужного енергетичного ресурсу, який наявний в кожній громаді. Тож, першим кроком у маршрутній карті, є розробка регіональних стратегій та планів управління відходами. Це дозволить побудувати систему, яка буде логістично та економічно ефективною  і маржинально вплине на розвиток громад», — розповів Зубко.

Відео дня

Серед необхідних кроків також затвердження ОМС тарифів на послуги з поводження з побутовими відходами, що дозволить демонополізувати ринок послуг з перероблення та захоронення побутових відходів. Створення регіональних центрів з управління відходами, умов для якісного надання послуг з вивезення побутових відходів та прозорої оплати цих послуг, активне використання інструментів міжмуніципального співробітництва. На сьогодні зі 180 укладених договорів між 753 місцевими радами, понад 30 договорів – у сфері поводження з відходами. І цю роботу слід й надалі активізувати», — підкреслив Зубко.

«Ця робота є початком великого шляху. Адже цей ресурс – побутові відходи — є в наявності в кожній громаді і має розглядатися і органами місцевого самоврядування, і споживачами, і бізнесом, як джерело вироблення альтернативної енергетики», — наголосив урядовець.

Конференція організована за підтримки Представництва ЄС в України та проектів, що фінансуються ЄС (Twinning, APENA, BRDO), Американської торгівельної палати в Україні, Європейського банку реконструкції та розвитку і проекту DESPRO.

Прес-служба Віце-прем’єр-міністра України

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up