Американське вугілля і нові санкції: підсумки візиту Порошенка до США

Американське вугілля і нові санкції: підсумки візиту Порошенка до США

Президент України Петро Порошенко 20-21 червня здійснив перший офіційний візит до США після обрання нового американського лідера. Як Дональд Трамп прийняв українського Президента і які наслідки візиту української делегації?

Центр громадського моніторингу та контролю зібрав головні факти.

Нові санкції проти РФ

Американська сторона позитивно оцінила зустріч двох глав держав. Адміністрація Порошенка у свою чергу заявила, що США підтвердили підтримку незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України, а також боротьбу нашої держави за свободу і демократію. Одним із сигналів такої підтримки стало розширення санкційного списку проти Росії через агресію щодо України. Документ Трамп підписав у день візиту Порошенка.

Відео дня

«Це надзвичайно важливо і невипадково, що саме під час перебування української делегації Сполучені Штати Америки запровадили нові санкції», – підкреслив Президент України за підсумками зустрічі з американським лідером.

Речник Білого дому Шон Спайсер також підтвердив, що санкції проти РФ зберігатимуться, доки вона не виведе свої війська і бойовиків із Донбасу.

За словами Порошенка, під час переговорів обговорювались два блоки питань: мирне врегулювання конфлікту на Донбасі (Мінський процес) і взаємодія у впровадженні реформ в економічній сфері.

Аналітики побачили у зустрічі Порошенка і Трампа чіткий сигнал світові, що новий господар Овального кабінету не змінюватиме попередньої політики підтримки Києва і не зближуватиметься з Росією коштом України. На думку співдиректора програми Атлантичної ради «Україна в Європі» Адріана Каратницького, таким чином Трамп намагається «відбілитись» від закидів у «проросійських сентиментах».

Американське вугілля та військова співпраця

Як розповіли в Адміністрації Президента, за 36 годин відбулися зустрічі з ключовими гравцями верхівки США – Віце-президентом США Майклом Пенсом, Державним секретарем Рексом Тіллерсоном, Міністром оборони Джеймсом Меттісом, Міністром торгівлі Вілбуром Россом та Міністром енергетики Ріком Перрі.

За результатами перемовин Україна очікує на візити кількох ключових членів нової адміністрації президента США, а також декількох міністрів. Мета цих візитів – угоди про співпрацю між Україною та США.

«Будуть підписані дуже важливі угоди. В тому числі і угоди із оборонного співробітництва, включаючи угоду про оборонні закупівлі і угоду про військово-технічну співпрацю», – прокоментував Петро Порошенко.

Крім того, під час зустрічей у США українська делегація погодила активізацію співпраці з питань енергетичної безпеки та ядерної енергетики, зокрема щодо будівництва заводу зберігання ядерних відходів. Також сторони домовилися про закупівлю вугілля із Луїзіани, яке має компенсувати втрату шахт на окупованих Росією територій Донбасу. Усе це, як зауважують експерти, дозволить позбутися енергетичної залежності від Росії.

Також керівництву США був переданий лист від родичів українських заручників, які незаконно утримуються у в’язницях на окупованих територіях та в Росії.

Вірогідно, майбутні українсько-американські дискусії точитимуться довкола впровадження реформ в Україні, військової співпраці та ширшого залучення Америки до припинення російської агресії в Україні.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:00 Сьогодні ввечері діятимуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промисловості 17:51 Збірна команда Житомирщини здобула призові нагороди на Всеукраїнських змаганнях з фігурного катання на роликових ковзанах 17:29 У Житомирі провели аудит безпеки нового скверу на розі вулиць Князів Острозьких та Київської photo_camera 17:00 У Бердичеві і Чуднові поліцейські задокументували кілька випадків нелегального зберігання наркотиків Від читача 13:39 Слідчі Нацполіції оголосили українським фігурантам про підозру в шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах злочинною організацією. 16:39 У Житомирі судитимуть адвокатку, яка за 30 тис. доларів США обіцяла клієнту «пом’якшення покарання» 16:22 Чоловіки від 18 до 60 років не зможуть отримати консульські послуги за кордоном - про що саме йдеться? 16:20 На Житомирщині планують перейменувати 8 населених пунктів 16:01 85 ветеранських проєктів перемогли у конкурсі фінансування 15:41 Спортсмени з Житомирщини здобули нагороди на чемпіонаті Європи з гирьового спорту photo_camera 15:20 МОН презентувало звіт моніторингу працевлаштування випускників-бюджетників, до якого увійшло 3 виші Житомирщини 15:00 49-річний чоловік загинув під час пожежі на Брусилівщині 14:40 Оприлюднено перелік хвороб хребта, які звільняють від мобілізації 14:20 З 27 квітня заморозки підуть геть та повернеться справжнє весняне тепло 14:00 Дотримуйтесь заходів протипожежної безпеки на Великдень 12:40 До 9 років позбавлення волі засудили бердичівлянина, який вбив чоловіка на зупинці 12:19 Медики відзначають незначне зростання захворюваності на грип і ГРВІ 12:00 Нічна пригода у Житомирі: у водійки зупиненого під час дії комендантської години авто виявили арбалет 11:40 Увага: зміни в маршруті № 23! 11:20 На Житомирщині розпочала роботу комісія ДСНС України, яка має здійснити контрольну перевірку стану організації заходів цивільного захисту в області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up