Сюрпризи погоди: яким буде літо в Україні

Сюрпризи погоди: яким буде літо в Україні

Скучивши за теплом, жителі Житомира, як і всієї України, стикнулися з небажанням весни передавати свої повноваження літу. Можна жартома провести аналогію з політичною погодою, але погода справжня тільки готує нам сюрпризи.

Якщо на початку року, відразу після Різдва, прогнози синоптиків були просто приголомшливими, наприклад: «Літо 2019 спопелить Україну: спека почнеться в незвичайний сезон», то зараз, наприкінці травня, вони стали більш песимістичними. Українцям пообіцяли холодне коротке літо.

Ми проаналізували інформацію на декількох синоптичних сайтах. Вона досить суперечлива, але все ж можна зробити кілька основних висновків. Синоптики обіцяють середню температуру +20,1°C за все літо. Це дуже хороший показник, але трохи нижче, ніж у минулі роки.

Відео дня

Варто відзначити, що астрологи, навпаки, стверджують щорічне потепління, і, як бачимо, за останні 4 роки в Україні не було літа, яке б збіглося з показниками норми. Але таке «глобальне потепління» не впливає швидко, клімат відхиляється десятиліттями, тому поки варто вірити синоптикам. Які ж будуть теплі місяці для відпочинку влітку 2019 в Україні?

Червень, за словами заступника начальника Гідрометцентру Анатолія Прокопенка, очікується традиційним – з короткими грозовими дощами і температурою не вище +30 вдень. Таку ж погоду прогнозують і метеосайти: за їхніми розрахунками, короткі грозові дощі йтимуть кожні день-два. Саме через них весь місяць температура вдень не підніматиметься вище +28. Якщо і плануєте відпочинок на цей період, то краще відтягніть його в кінець червня, тоді прогнозують відмінну погоду.

Липень, згідно з довгостроковим прогнозом фахівців, буде найбільш сухим і спекотним. Щодо спеки згодні й інші експерти-синоптики. За інформацією інших джерел, другий літній місяць і зовсім поб'є температурні рекорди: денну спеку краще проводити де-небудь біля води (+ 30-34 в тіні перенести важко, особливо літнім людям). Ночами буде комфортно – + 20-22 градуси. Але, згідно з прогнозом, дощів у липні буде чимало, і пройдуть вони в три періоди: три дні на початку місяця, два дні в середині і один день в кінці. Для відпочинку липень підійде відмінно, тому сміливо замовляйте будиночок на морі і налаштовуйтесь до поїздки!

Серпень повинен бути більш дощовим і менш спекотним, ніж липень. «У цьому місяці можливі рясні опади», – стверджують метеосайти. Найбільш затяжний період негоди – три-чотири дні – вони обіцяють в середині місяця: з 13 до 15-16 серпня, хоча опадів випаде не дуже багато: від 2-3 до 10-11 мм на добу. Також дехто прогнозує сильну бурю з градом на початку серпня, на день святого Іллі. Недарма в народі кажуть: «Ілля наробить гнилля». Кінець же серпня буде сухим і теплим, а якщо і задощить, то дуже незначно.

У той же час різні дослідники дають різні прогнози: «Холодний період у 2019 році почнеться рано, тому після спеки необхідно відразу готуватися до холодів».

«На українців чекає холодне, дощове і коротке літо», – про це на прес-конференції повідомила завідувачка відділом кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів погоди Вазіра Мартазінова. За її словами, літо почнеться з середини червня і закінчиться в середині серпня. При цьому температура на початку першого літнього місяця на заході складе +15 +17 градусів, а в центральних областях і на сході буде +17 +19 градусів. Але вже з середини червня почнеться похолодання, яке буде супроводжуватися градом, сильними короткочасними зливами і шквальними вітрами. А вже з 15 серпня в Україні почнеться рання і довга осінь.

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище 10:20 У Житомирі проходить кінофорум спілки молодих кінокритиків України 10:00 Замість біткоїнів - спустошення гаманця: у Бердичеві поліцейські розслідують шахрайство 09:42 Понад тисячу осіб склали втрати росіян за добу 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 25 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 25 квітня: все про цей день, яке свято, іменини і погода у Житомирі 17:53 Як держава планує залучити фахівців з інвалідністю до ринку праці? 17:50 Чи загрожує Житомирщині підтоплення? Розповідають гідрологи 17:00 єЧерга для автобусів: на пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону 16:40 Якщо про депутатів, то тут – дисципліна, а якщо про громадськість, то тут… 16:20 У Станишівській громаді зупинили нетверезу водійку: вона запропонувала патрульним хабар 10 тисяч photo_camera 16:17 Не поширюйте фейки: відео нібито з Житомира, як військовий "закопує" ухилянта - російська пропаганда
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up