20 жовтня на календарі: традиції, свята і погода у Житомирі

20 жовтня на календарі: традиції, свята і погода у Житомирі

20 жовтня, середа. 293-й день року за Григоріанським календарем. До кінця року залишається 72 дні. 

Свята

20 жовтня відзначають Всесвітній день кухаря, Міжнародний день авіадиспетчера, Міжнародний день лінивця, а також День розчавлених бульбашок, день "Любіть своє тіло", Всесвітній день гідності, Міжнародний день займенників, Всесвітній день боротьби з остеопорозом, Всесвітній день статистики (відзначається з 2010 року один раз на 5 років, за рішенням статистичної комісії ООН).В Україні згадують про таке явище, як рак молочної залози, а в світі медики нагадують про остеопороз. У США святкують День солодкого.

Православна церква 20 жовтня вшановує пам'ять двох святих, які носили ім'я Сергій. Перший з них - преподобний Сергій Печерський, жив в 13 столітті. Інший святий - Сергій Нуромський, жив в 15 столітті. У народі свято назвали Сергій Зимовий. Вважалося, що саме з цього моменту починається зима.

Іменини

Іменини у Пелагеї, Сергія, Миколи і Леонтія.

Відео дня

Традиції і звичаї

Згідно з традицією, з самого ранку на Зазимки годували спочатку домашню худобу, і лише після цього за сніданком збиралася вся родина. Вважалося, що тоді тварини – від коня і корови до кота і собаки – не будуть хворіти і стануть приносити більше користі.
У цей день господині за повір’ями:
не повинні працювати з тістом – вірили, що випікання або інші приготування можуть принести нещастя, причому всім рідним і близьким.
Заміжні жінки повинні надягати на голову нову хустку, куплену чоловіком, і так ходити цілий день. За повір’ями, такий головний убір здатний позбавити від мігрені та головного болю, а також притягував достаток до хати. 

Погода у Житомирі

Хмарна погода буде триматися у Житомирі до самого вечора. Без опадів. Повітря прогріється до +15 градусів.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up