18 жовтня: свята, традиції, іменинники і погода у Житомирі

18 жовтня: свята, традиції, іменинники і погода у Житомирі

Сьогодні свято у ласунів і жінок, і не тільки!

Свята

Сьогодні відзначається Європейський День боротьби з торгівлею людьми, Міжнародний день жіночого щастя, День без бороди, Всесвітній день менопаузи, День працівника харчової промисловості, Всесвітній день цукерок.
Церква вшановує день пам'яті мучениці Харитини Амісійської, преподобного Даміана пресвітера, цілителя, Єремії і Матфея прозорливих Печерських, в Ближніх печерах, святителів Петра, Олексія, Іони Київських, Филипа та Єрмогена.

Іменини

Олександра, Олексій, Гавриїл, Григорій, Денис, Євдоким, Єрмоген, Інокентій, Кузьма, Макар, Матвій, Петро, Тихон, Філарет, Філіп.

Традиції

До цього дня треба було завершити всі городньо-польові роботи. «Харитина – перша холстина», «Харитина – вічна ткаля», «Харитина ткала, пряла – весь будинок одягала» – говорили один одному баби і сідали за ткацькі верстати, а дівчата – за рукоділля.

Відео дня
  • Нитка, виткана в цей день, вважалася «життєдайною». Її пов’язували на ліве зап’ястя від вроків і від пристріту.
  • Не сиділи без діла і чоловіки – у цей день вони починали катати вовну на валянки.
  • Вважалося, якщо сніг не впаде — зима не скоро настане. На березах і дубах листя залишаються — до суворої зими. Клацання і тріск дерев восени — на гарну погоду. Також туман, що зникає після сходу сонця, також віщує гарну погоду.

Погода у Житомирі

У Житомирі сонце в цей день буде рідко з'являтися з-за хмар. Без опадів. Від 5 до 10 градусів вище нуля.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up