Житомиряни побували на кораблі-мрії «Титаніку»

Житомиряни побували на кораблі-мрії  «Титаніку»
Як цікаво та корисно провести вихідні? Протягом півроку житомиряни мають можливість на власні очі побачити справжнісінький «Титанік». Виставку «Титанік. Корабель мрій» відвідало вже понад 1,5 мільйона осіб з усього світу, серед них журналісти «20хвилин». Спеціально для наших читачів ми підготували власний репортаж Ірини Ярмоленко з Києва.

Будні ваших журналістів

Через складні робочі будні, які ми присвячуємо газеті, в столиці ми були близько шостої. Чудовим житомирським плюсом є відсутність заторів на  дорогах. В столиці ж вони тягнуться кілометрами. Причиною нашого затору став Президент Віктор Янукович, через рух якого призупинили кілька напрямків.

Зрештою неподалік стадіону «Олімпійський» ми натрапили на вивіску «ТИТАНІК». Перехожа, яку ми зупинили, аби уточнити розташування виставки сказала, що у нас залишається рівно 4 хвилини, аби не залишитися «за бортом». Пришвидшивши темп та нервово відкриваючи двері, нам здалося, що потрапили в кімнату німих. Тут панувала цілковита тиша, яку розбавляли підбори відвідувачок. Приглянувшись, ми зрозуміли, що навіть великі компанії друзів зосереджено слухають диктора в навушниках.

Відео дня
style="text-align: justify;">

 

Хоча фотозйомка відвідувачам заборонена, для журналістів зробили виняток. 

Диктор одразу зацікавив своїм голосом та чудовою рідною українською. Аудіо-гід представлений дев’ятьма мовами. Все просто і чітко, слухаєш інструкції аудіо-чоловіка і рухаєшся далі й далі. Занурення у тогочасну атмосферу відбулося миттєво  завдяки використанню музики, звукових ефектів, голосів пасажирів. Виставка відтворювала реальну історію: події на «Титаніку» у своїй послідовності.

 

Те, що пробирає до кісток

«Вхід» в історію відбувся з того, що ми дізналися хто автор ідеї створення корабля, чий американський мільярд доларів вкладений і скільки сил витратили 3000 тисячі робітників за сім місяців аби спустити гіганта на воду.

«Слухаєш і ніби пізнаєш сенс життя. Виставка демонструє речі тих, хто вижив і дає можливість почути їхні голоси. Ми прослухали аудіоматеріали і ще раз повернулися аби детальніше роздивитися експонати. Сину цікаво. Ми просльозилися після фільму і після виставки загалом», - розказує Нателла, яка разом з сином Іраклієм прийшла на екскурсію. 

Експозиція - це шість кімнат реконструкцій: розкішних кают першого класу, танцювальних салонів і ресторанів. Ми довго стояли біля макету лайнера. В мініатюрному вигляді експерти показали величезний корабель у розрізі. 

 

Тіні тієї епохи

Студентка-дизайнерка Валерія з Чернігівської області своїм вбранням нам нагадала шикарний живий експонат. Дівчина вдягнена у стилі початку XX століття: довга сукня із закладеним волоссям та маленька сумочка у руках: «Випадково вирішила одягнутися саме так. Це не було заплановано. Найбільше запам'ятався ланцюжок із блакитним алмазом пасажирки першого класу Кейт Філліпс. Прикрасу їй подарував наречений, якого вона не любила. На борту «Титаніка» покохала іншого, та він не зміг врятуватися під час трагедії. Алмаз — єдина річ, яку Кейт взяла із собою, тікаючи з корабля. Її історія надихнула режисера Джеймса Камерона на створення фільму про історію затонулого лайнера.

Єдине, що не вписувалось в образ людини тієї епохи  – це навушники та її хлопець, вдягнений у спортивному стилі. На відміну від дівчини, Олексій до емоцій не схильний, тому байдуже реагував на посуд, прикраси, одяг та життєві історії.

 

Найпікантніше на виставці

Спостерігаємо за відвідувачами, які чи не в один голос заявляють, що особливої уваги тут заслуговує підзорна труба лейтенанта Вільяма Мердока. В ту трагічну ніч 14 квітня 1912 року він був відповідальним за спостереження на капітанському містку. Вугілля з корабельної котельні - єдиний предмет на виставці, піднятий безпосередньо з дна океану. Інші речі — майно тих, хто вижив або речі з корабля-близнюка «Титаніка» - «Олімпіка».

На виставку ми зайшли корабельним трапом, побували у каютах, пройшлися коридором судна, побачили радіорубку і відчули атмосферу катастрофи, доторкнувшись до справжнього шмату льоду -  айсберга.

 

Житомиряни на «Титаніку»

Житомирянин Віталій за наполегливим проханням дівчини, яка йому подобається, погодився піти на виставку. «Емоції – ось, що люблять жінки. Тут емоцій багато. У виставці по суті «Титаніка» як такого немає, бо з дна підняли лише одна річ. Але тут є багато почуттів та історії», - резюмує він.

Аудіопристрій дозволяє пришвидшити виставку. Житомирянка Кароліна переслухала все до останньої секунди. Особливо дівчину зацікавили різні газети, які по-своєму передали подію. Останній 45 аудіозапис змусив просльозилася емоційну житомирянку. Помовчавши кілька хвилин, вона сказала: «Да уж…сильно» і пішла до книги побажань та відгуків.

 

Вічність, яка не вмирає

Ми завершили свою півторагодинну подорож «Титаніком». 101 рік тому 1309 пасажирів так і не дісталися берега. Диктор справедливо зауважив, що «Титанік» незатоплюваний, бо він вічно житиме в історії людства: «Титанік» – це не історія корабля. Це історія 2 207 людей, які жили на борту. Це людська трагедія».

 

Це цікаво знати:

Компанія  Musealia формувала й облаштовувала виставку впродовж 4 років. З моменту її створення у 2004 році виставку «Титанік. Корабель мрій» відвідало більш ніж 1,5 мільйона відвідувачів.  Вона побувала у понад 20 містах Європи (Стокгольмі, Барселоні, Копенгагені, Валенсії, Гранаді, Берліні, Франкфурті, Порто, Севільї). Ця експозиція - перша в Україні та на всій території Східної Європи та СНД.

Експозицію виставки формував Клаус-Горан Веттерхольм – видатний історик «Титаніка» протягом більш як 40 років і один із тих, хто брав участь в експедиції до останків судна в дев'яностих роках. 

Інший організатор експозиції – Хенрік Стуфберген – очікує, що «виставка торкнеться сердець тисяч відвідувачів у Києві, як це було у всьому світі, тому що історія "Титаніка" написана найбільш спільною мовою, яку розуміють і знають усі люди: емоціями».

Виставка триватиме до 16 березня включно. Вартість квитка для дорослих: у будні - 130грн, у вихідні -150грн.

 

Інструменти теслі, які використовувались при внутрішніх оздоблювальних роботах на круїзному лайнері «Титанік»

 

Водонепроникні двері величного лайнера

 

Коментарі (2)
  • Anonymous

    не завидуй, дружок! к журналистке - а где же фото девушки в стиле титаника?
  • Anonymous

    Житомиряни їздили в Італію, а журналісти в Тетерівку побухати теж новина.Ярмоленко шукай новини в місті, а не пиши, які в тебе тяжкі будні це не цікаво.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище 10:20 У Житомирі проходить кінофорум спілки молодих кінокритиків України 10:00 Замість біткоїнів - спустошення гаманця: у Бердичеві поліцейські розслідують шахрайство 09:42 Понад тисячу осіб склали втрати росіян за добу 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 25 квітня 2024 року щодо російського вторгнення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up