Як правильно зібрати валізу для відпустки на морі

Як правильно зібрати валізу для відпустки на морі

Журналісти ТСН підібрали поради та лайфхаки зі швидкого і ефективного укладання валізи. Пропонуємо і вам з ними ознайомитися. 

Найперше викладіть з валізи третину речей, які збирались взяти із собою – вони вам не знадобляться.

Викладаємо зайве

Усі речі, які плануєте взяти із собою відпустку, викладіть на видноті, пильно придивіться і відкладіть щонайменше чверть із них, а ще краще – третину. Адже, як свідчить практика, саме стільки одягу, який ми беремо у відпустку, так і залишається неодягненим.

Відмовляйтесь передусім від «некомплектного» одягу, який не поєднуються із іншими речами, сумкою, взуттям. Також варто зазирнути на сайт готелю, в якому ви будете відпочивати. Якщо в номері є фен, навіщо брати власний? Якщо готельєр забезпечить вас капцями і халатом – також використайте цей шанс заощадити місце у валізі. Та сама історія з шампунями та гелями для душу.

Відео дня

Скрутити не можна складати

Сучасний лайфхак зі складання речей до валізи – скручування трубкою. Експерти запевняють, що так речі менше мнуться і менше займають місця. Що, справді?! Мій мозок згадує про закон збереження матерії, який ще ніхто не відміняв, але… цей спосіб став настільки популярним, що в YouTube з'явилися сотні роликів зі скручування. Скручують блогери Японії і Штатів, дорослі і діти, фешн-експерти й досвідчені мандрівники.

Складаємо взуття

Якщо ви любите свої черевики і балетки – складайте підошвою до підошви. Взуття не любить жмакання. А щоб одночасно берегти і взуванку, і простір у валізі, наповніть черевики шкарпетками і панчохами. За моїм досвідом, у кросівки розміру 38 уміщається 8 пар тоненьких літніх шкарпеток (по 4 пари у кожен кросівок). Навіщо мені стільки у короткій відпустці? Мабуть, варто повернутись до пункту першого – про «викладаємо зайве».

Наповнене взуття слід покласти у пакети підошва до підошви, або індивідуально запакувати кожен черевик у бахіл. Це уже новація сучасних лайфхакерів. Також вони пропонують пакувати взуття у шапочки для душу. Але… якщо бахіли легко купити в аптеках, шапочки для душу ще треба пошукати. Поруч із нашим офісом три різні мережеві крамниці косметики і товарів для гігієни, і у двох із них шапочок для душу не було у продажу. А в третій крамниці шапочка була – але не дешева одноразова, а хорошої якості і відповідної ціни. Тож варіант із бахілами більше практичний.

Складаємо жакет

Навіть на пляжний відпочинок варто прихопили із собою одну пристойну сукню – а раптом з'явиться можливість повечеряти у хорошому ресторані чи сходити на концерт? І ще жакет – для прохолодного вечора. Аби жакет не зім'явся, розстібніть ґудзики і складіть його навпіл. У верхню частину рукавів покладіть складені у трубки футболки. Щоб зберегти від зминання область нагрудної виточки – під пілку підкладаємо купальник або білизну. Такий складений навпіл жакет уміщається у валізу середнього розміру.

Із чоловічим піджаком справа складніша. Валіза знадобиться велика, до того ж треба наповнити трубками-футболками не тільки рукав, а й область плеча. І все одно не факт, що вдасться уникнути прасування. Із власних спостережень можу сказати, що схильні до формального одягу європейські чиновники між Брюсселем і Страсбургом курсують повісивши костюм на вішалку із чохлом. От так в аеропорту в руках і носять свій спецодяг.

Складаємо дорожню косметичку

У дорогу найкраще брати косметичку з матеріалу, який легко миється-чиститься. На випадок, якщо косметика таки розіллється усередині.

Аби не розлилася – застосовуйте подвійне пакування. Відкрутіть кришку на банці улюбленого лосьйона, накрийте поліетиленовою плівкою отвір і знову закрутіть кришку. Далі помістіть ємність у поліетиленовий пакет із застібкою.

У хороших готелях до послуг гостей одноразові упаковки із шампунями, кондиціонерами та гелями для душу. Однак, не факт, що ваше волосся і шкіра відреагують на нові засоби нормально. Тому «чутливим» мандрівникам варто прихопити перевірені засоби із собою. У дорогу краще придбати маленькі упаковки або налити шампунь і гель у невеликі пластикові баночки, приміром, з-під вітамінів.

Окрім того, варто пам'ятати, що авіакомпанії запровадили обмеження на об'єм рідин у ручній поклажі.  Загальні правила – у салон літака дозволяється брати загалом 1 л рідин у ємностях не більше 100 мл. Блиск для губ і туш, зубна паста і крем для рук також вважаються рідинами. Тож подумайте, чи справді уся косметика світу потрібна вам салоні літака. (Єдина рідина, на яку не діє обмеження – дитяче харчування на час польоту).

У своїх відрядженнях і мандрах мені лише одного разу трапився готель (4-зірковий), де у ванній кімнаті лежали ватні диски та вушні палички, причому в одноразових пакетиках. Як правило, ці засоби гігієни доводиться брати із собою. Але тягнути цілі упаковки в коротку відпустку не варто. Порахуйте, скільки цього добра на день вам потрібно, помножте на кількість днів і додайте ще 5-6 штук про запас.

Під час пляжної відпустки обмежтесь мінімальним набором декоративної косметики: легка пудра, туш для вій (краще водостійка), тіні і блиск для губ. Засіб для зняття макіяжу можна замінити на спеціальні вологі серветки. Вони і менше займають місця у валізі, і легші.

Складаємо валізу

Ви все ще вкладаєте речі у валізу стосом, немов у шафу? А між тим це вже вчорашній день. Нині популярний спосіб американських пілотів. 

Для початку вирівнюємо дно валізи, адже ручка валізи на коліщатках створює дві заглибини. Наповнюємо їх згорнутим у трубки одягом. Далі кладемо штани, але не повністю. Нижню половину штанин вкладаємо на дно, а верхню перекидаємо через край валізи. І так само кладемо інші штани, сукні та спідниці: частина у валізі, частина за бортом.

Ємність, що утворилася, заповнюємо одягом, взуттям, косметикою, засобами гігієни та іншими потрібними речами. Викладаємо їх рівним шаром і накриваємо верхньою половиною штанів та спідниць. Так нам вдасться уникнути заломів, адже лінії згину на одязі у разі  такого пакування не утворюється.

Нагору кладемо заздалегідь складений жакет чи піджак. А зверху кладемо комплект змінного одягу. Якщо мандруєте в потязі – переодягнутися буде простіше. Якщо на борту літака облилися кавою, зможете після приземлення отримати багаж і переодягнутися в туалетній кімнаті аеропорту. Якщо летите із зими в літо чи навпаки – також зручно змінити одяг в аеропорту. 

Як перевозити гаджети в літаку

Куди покласти планшет, фотоапарат, ноутбук? Дотепер відповідь на це запитання була одна – беремо із собою на борт як ручну поклажу. Однак Сполучені Штати та Велика Британії віднедавна заборонили проносити до салону літака гаджети, більші за середній смартфон. До заборони планує долучитися Канада.

Спецслужби довідалися, що терористи навчилися маскувати вибухівку під акумулятори ноутбуків. Заборона поширюється на рейси, що летять до США та Великої Британії із аеропортів Єгипту, Йорданії, Катару, Кувейту, ОАЕ, Саудівської Аравії, Туреччини та Тунісу. Громадянство пасажирів значення не має. Обмеження поширюється на тих українців, які летітимуть, приміром, у США із пересадкою у зазначених країнах. Авіакомпанії дозволяють покласти гаджети у багаж, однак гарантій, що ті долетять цілими, не дають.

Копія краща від оригіналу

Без нагальної потреби не беріть із собою на екскурсії оригінали документів. Паспорти після приземлення краще зачинити у сейфі готельного номера, а при собі тримати ксерокопії. Також перед поїздкою відскануйте документи та надішліть їх собі електронною поштою. В такому разі навіть якщо загубите всі документи, працівникам консульства буде легше допомогти вам повернутися додому.

 

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up