Працюють спрощені процедури виїзду з дитиною на відпочинок та лікування за кордон

Працюють спрощені процедури виїзду з дитиною на відпочинок та лікування за кордон

Сумлінні батьки, які виконують свої батьківські обов’язки, можуть скористатися прийнятими минулого року новаціями законів #ЧужихДітейНеБуває щодо тимчасового виїзду з дитиною за кордон.

Про цеповідомив Міністр юстиції Павло Петренко.

За його словами, законодавство чітко регламентує 3 можливості тимчасового виїзду з дитиною за кордон на відпочинок чи лікування за спрощеним порядком.

«Перша з них стосується батька чи матері, з якими проживає малюк. Якщо ви не перешкоджаєте другому з батьків бачитися з дитиною, ви можете поїхати з дитиною, наприклад, на відпочинок чи навчання строком до 1 місяця, навіть якщо другий з батьків не дає згоди», – зауважив Міністр юстиції.

Відео дня

Для цього достатньо рекомендованим листом повідомити того з батьків, хто живе окремо, якщо відоме місце його проживання та якщо він не ухиляється та належно виконує батьківські обов’язки, про те, куди ви їдете з дитиною, на скільки і з якою метою. Під час виїзду слід пред’явити рішення суду або органу опіки і піклування про визначення місця проживання дитини.

Друга ситуація – тоді, коли той з батьків, хто не живе з дитиною, має заборгованість зі сплати аліментів. У такому разі тимчасово виїхати за кордон з дитиною стало простіше. Для цього достатньо отримати в органах виконавчої служби довідку про наявність заборгованості з боку іншого з батьків більше 4 місяців та пред’явити її прикордонникам.

«Якщо дитина тяжко хвора чи має інвалідність, строк заборгованості скорочується до 3 місяців. Однак при виїзді треба буде надати довідку про відповідний стан здоров’я дитини», – додав очільник Мін’юсту.

Він також звернув увагу, що чинне законодавство дає можливість виїхати за кордон з малюком і тому з батьків, хто не проживає з дитиною. Це – третій передбачений законом випадок. Однак ключовою умовою тут є повне виконання батьківських обов’язків і відсутність заборгованості зі сплати аліментів.

У разі відповідальної сплати аліментів такому батьку чи матері слід рекомендованим листом надіслати прохання до того з батьків, з яким проживає дитина, про надання нотаріально посвідченої згоди. Якщо в десятиденний термін після отримання листа згоди не було надано, дозвіл можна отримати через суд. Такі згоду або дозвіл треба пред’явити прикордонникам.

 

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up