Перетин кордонів: правила в’їзду в Україну та країни, які житомиряни можуть вільно відвідати

Перетин кордонів: правила в’їзду в Україну та країни, які житомиряни можуть вільно відвідати

В Україні з 5 серпня змінилися правила в’їзду для іноземців. Також майже щодня збільшується список країн, в які українцям надається відкритий доступ (їх вже більше 20).

Якщо ви цього року ще не відпочивали на морях і запланували поїздку за кордон саме на оксамитовий сезон, журналісти газети «20 хвилин» розкажуть, в яку країну Європи українцям можна вільно полетіти/поїхати і як змінились правила в’їзду з-за кордону.

Нові правила перетину кордонів

В Україні з 5 серпня 2021 року почали діяти нові правила перетину кордону.

Щоб потрапити на територію країни, іноземці або особи без громадянства, як і раніше, повинні мати страховий поліс, негативний ПЛР-тест (або експрес-тест) або довідку про вакцинацію проти COVID-19.

Відео дня

Також для іноземців та громадян України обов’язковою буде самоізоляція протягом 10 днів (окрім осіб до 18 років та інших категорій іноземців, визначених постановою уряду).

Вона розпочинається через 72 години після прибуття в Україну за допомогою застосунку «Вдома». Припинити самоізоляцію можна, отримавши негативний результат тесту на COVID-19. Якщо особа відмовляється встановити додаток «Вдома», її не пропустять на територію України.

Для всіх невакцинованих осіб, які прибули з Росії та Індії й перебували на території цих держав більше ніж 7 днів протягом останніх двох тижнів, обов’язкова 14-денна самоізоляція без права її дострокового завершення. Її розпочинають з моменту перетину кордону.

Кому не потрібна самоізоляція:

Країни, що відкриті для українців

Цього року все більше країн Європи і не тільки відкриваються для подорожей українців. Деякі країни ще раніше почали впроваджувати окремі умови в’їзду для України, а частина країн ЄС послабила обмеження після того, як Україна потрапила у список Ради ЄС.

Швейцарія додала Україну у перелік безпечних країн, до яких не застосовуються додаткові обмеження на в’їзд, відповідне повідомлення розміщено на сайті Державного секретаріату з питань міграції.

Італія дозволила в’їзд для українських туристів, але з обов’язковою самоізоляцією на 5 днів. Після цього громадянин має зробити повторний тест на COVID-19, який повинен підтвердити негативний результат.

Громадяни України можуть подорожувати до Іспанії без необхідності надання довідок про вакцинацію або негативних результатів тестування на наявність COVID-19.

Українці можуть відвідати Люксембург з негативним тестом. Також є можливість в’їзду з сертифікатом вакцинації, але визнаються лише сертифікати, видані в країнах ЄС чи Шенгену.

У разі, якщо громадянин України не пройшов вакцинацію, він може в’їхати до Франції за наявності ПЛР-тесту або швидкого антиген-тесту, зробленого не раніше ніж за 72 години до відправлення у Францію.

У Швецію потрібно надати негативний COVID-тест, зроблений не давніше ніж 48 годин до прибуття. Для вакцинованих українців немає послаблень. Подорожуючі мають надати негативний тест, навіть якщо вони вакциновані.

Словаччина відкрила в’їзд для вакцинованих українців. Для тих, хто ще не вакцинувався, в’їзд можливий із самоізоляцією.

Нідерланди дозволили в’їзд українцям за умови надання негативного результату COVID-тесту або документа про проходження повного курсу вакцинації для перетину кордону.

Бельгія після прибуття туристів з України не вимагає карантину, тестів чи вакцинації. Для в’їзду в Бельгію потрібно заповнити Passenger Locator Form (PLF) не раніше ніж за 48 годин до прибуття.

Латвія внесла Україну у «зелений» перелік країн, громадянам яких дозволено в’їзд з туристичною метою. Українці мають право в’їзду в Латвію за умови представлення негативного тесту. Вакциновані мандрівники з України можуть перетинати кордон без тестів.

Данія додала Україну до «жовтого» переліку країн, а це означає, що в’їзд українцям дозволено за певних умов, а саме з двома тестами (до і після прильоту). Для в’їзду в Данію потрібен негативний ПЛР-тест, який має бути зроблено не більше ніж за 72 години до прибуття в країну, або тест на антиген за 48 годин.

Естонія дозволила вільний в’їзд українцям. Для перетину кордону не потрібно жодних тестів чи вакцинації.

Німеччина внесла Україну у перелік країн, громадянам яких дозволено в’їзд. Для в’їзду вимагатимуть негативний COVID-тест, вакциновані мандрівники можуть подорожувати у Німеччину без тесту.

В’їзд до Фінляндії дозволений за умови пред’явлення сертифікату про повну вакцинацію від коронавірусу. Фінляндія буде приймати вакцини, затверджені ВООЗ, тобто всі ті, що використовують в Україні.

В’їзд у Румунію дозволений з негативним тестом на термін до 72 годин. Прикордонники можуть вимагати надання доказів, що покинете країну не пізніше ніж через 72 години.

При в’їзді на територію Північної Македонії не вимагається наявність негативного ПЛР-тесту на COVID-19 та перебування у домашній самоізоляції чи державному карантині.

В’їзд з України до Австрії можливий для всіх цілей подорожей.

Для перетину кордону з Туреччиною необхідно виконати одну з умов (мати один із зазначених документів): документ про вакцинацію від COVID-19; документ, який засвідчує, що особа перехворіла на COVID-19 протягом останніх шести місяців; негативний ПЛР-тест на коронавірус, зроблений не пізніше ніж за 72 години до приїзду; експрес-тест на визначення антигену SARS-CoV-2.

У Єгипет в’їзд громадянам України дозволено. Режим в’їзду – візовий. Єгипетською стороною визнаються вакцини, схвалені ВООЗ і єгипетським лікарським агентством, за умови отримання другої дози двоетапної вакцини або отримання дози одноетапної вакцини мінімум за 14 днів до прильоту. Невакциновані громадяни мають здати тест. 

Перед в’їздом/вильотом в іншу країну уважно вивчіть інформацію про обмеження в ній, оскільки більшість країн, які дозволяють в’їзд з тестами, дозволяють також в’їзд вакцинованим туристам без тестів. Тобто для в’їзду вимагають негативний COVID-тест або сертифікат міжнародного зразка, виданий органами державної влади.

Країни, які пускають вакцинованих туристів, здебільшого вимагають, щоб після останньої введеної дози вакцини пройшло щонайменше 14 днів.

Марія Кравчук

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Коментарі

keyboard_arrow_up