Острог – серце Волині

Острог – серце Волині
Якщо Ви вирішите подорожувати Рівненською областю, то обов’язково варто відвідати Острог – місто, де кожен будинок має свою історію. Це маленьке містечко відоме насамперед Національним університетом «Острозька академія» та старовинним Острозьким замком. Але і окрім цього в «княжому місті» є на що поглянути.

Острозька академія

На території Національного університету «Острозька академія» розмістилися студентський парк, бібліотека, художня галерея, підземелля, монастир капуцинів та храм. Якщо приїхати до університету під час навчального року, то можна відчути неповторну атмосферу, яка тут панувала ще з часу його відкриття. Спудеї (так називають студентів у академії) проводять вільний час, а часом і самі заняття, надворі та у парку.

Університет є наступником колишньої слов’яно-греко-латинської академії, яка була заснована в 1576 році князем Василем-Констянтином Острозьким. У ній працювало багато відомих викладачів, перекладачів, астрономів, медиків тощо.

Відео дня

Зараз Національний університет «Острозька академія» посів третю сходинку серед класичних університетів та шосту в рейтингу вишів України за якісним показником абітурієнтів.

Академія є п’ятиразовим номінантом до Книги рекордів України, а 2014 року за проведення безперервного 456-годинного марафону читання «Кобзаря» до 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка таки увійшла до Книги рекордів Гіннеса.

На території університету розміщені підземелля монастиря капуцинів. Із цим «містом під містом» пов’язано багато містичних історій про привидів, які, згідно з легендою, мешкають у підземеллі. Одну з таких історій записав у своїх працях М. Костомаров, який був свідком подій у ХІХ столітті, коли солдати царської армії розграбовували поховальні приміщення. Розбивши крипту, де вже 200 років була похована пані Сосновська, солдат побачив, що тіло її було молодим та виглядало так, неначе жінка просто спить. Він почав зривати її дорогоцінності, і тієї ж миті вона потемніла і розсипалась на прах.

Замок князів Острозьких

Зараз збереглись чотири будівлі із комплексу замку: оборонна Кам’яна вежа, Богоявленська церква, вежа Нова та дзвіниця, яку побудували пізніше за основні будівлі. Окрім самих конструкцій вражає ще й ландшафт, все навколо замку говорить про те, що це оборонна споруда, тому що він стоїть на схилі, а з вікон «Кам’яної вежі»  видно інші міста, Нетішинську АЕС та монастир у Межиріччі.

Острозький краєзнавчий музей

Він розміщений у будівлі замку та містить неповторні зразки мистецтва та культури Острога та самої України, адже місто було головним культурним центром України, який знали в усій Європі. Саме тут зберігається Острозька Біблія. Це перше видання Біблії  церковнослов’янською мовою, над нею працювали викладачі та студенти академії.  Видана книга тут же, в Острозькій друкарні, яка заснована Іваном Федоровичем у 1577 році і є одним із найстаріших центрів книгодрукування на українських теренах.

Острозька синагога

Це одна із найстаріших у Східній Європі, побудована у XVI столітті пам’ятка єврейської сакральної архітектури. Існує навіть легенда, яка каже, що синагога жодного разу не горіла, її не знищила повень, але у 1792 році російські війська вирішили, що синагога є оборонним об’єктом, тому почали обстріл будівлі. Проте гарматні ядра зависали у повітрі, не торкаючись стін. Кілька тих ядер вмурували у стіну та підвісили всередині, як нагадування про містичну силу синагоги.

Музей нумізматики

Фонд музею нараховує близько 11 тисяч монет, грошових сурогатів, нагород та цінних паперів. Там зберігаються паперові гроші з різних українських міст, експозиції скарбів XVII і XX століття. Музей володіє повною колекцією, однією з двох в Україні, пам'ятних та ювілейних монет Національного банку України.

Пам’ятник князям Острозьким

На центральній площі міста стоїть пам’ятник трьом князям – преподобному Фодосію (Федору), Костянтину Івановичу та Василю-Костянтину. Особливістю є те, що кожен із князів показують різні сторони життя: один тримає в руках Біблію, другий у схимі, третій опирається на меч. Ці предмети є символами кожної постаті та характеризують їх.

Татарська брама

Як і інші пам’ятки Острога, має свою історію та легенди. Ця будівля є одним із рідкісних зразків оборонної споруди – барбакан, який вважається найвизначнішим в Україні. На жаль, значна частина всієї брами втрачена, але й руїни, які залишилися, вражають подорожніх, змушуючи задуматись про минуле міста та всієї України.

Подорож Острогом можна порівняти із відвідуванням рідного містечка – затишного та спокійного. Атмосфера старовинного княжого міста дає людині набагато більше, ніж можна отримати у великому мегаполісі. Такий відпочинок ще раз покаже, що Україна – красива країна, де навіть невеликі міста мають свою культуру та історію.

Яна Бистрицька

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:50 Підтвердження статусу критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період 17:30 100-річний ювілей відзначив житомирянин Віктор Іванович Поліщук 17:00 Сьогодні з 18 до 22 години для бізнесу та промисловості діятимуть обмеження споживання електроенергії 16:41 Підвішені закони: чому Зеленський затягує із підписанням ініціатив? Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:18 Житомирський обласний центр крові має потребу в донорській крові з негативним резус-фактором 16:00 Незаконна реєстрація права оренди на 170 земельних ділянок – на Житомирщині держреєстратора підозрюють у службовій недбалості 15:40 На Михайлівський проводяться роботи з підготовки фонтанів до роботи. ФОТО photo_camera 15:22 Задушив приятеля, а тіло підкинув сусідам – жителя Звягеля ув’язнили на 9 років 15:00 Атмосферні фронти покинуть Україну, температура почне підвищуватися 14:40 Мобілізація за несплату аліментів: як це працюватиме 14:20 Історикам та краєзнавцям представили бачення концепції розвитку парку «Замкова гора» 14:00 “Доступні ліки”: отримуйте життєво необхідні ліки безоплатно або з частковою доплатою 12:40 Втома: причини і методи боротьби 12:20 Житомир і Куп’янськ підписали меморандум про співпрацю photo_camera 12:00 У ніч на 20 квітня на Житомирщині очікуються сильні заморозки 0-3° 11:41 Як отримати пільги на харчування у школах і садочках? ІНФОГРАФІКА 11:20 Два боєприпаси часів Другої світової війни виявили в Бердичеві і Звягелі 11:00 Військовим передали чергову автівку, придбану завдяки волонтерам 10:40 За ініціативи Мінветеранів Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up