Надзвичайні каплиці

Надзвичайні каплиці
Про різновиди невеликих "духовних" споруд, читайте далі.

Каплиця - дерево

Це дивовижна духовна будівля  знаходиться у французькому селі Алувіль-Бельфос. Дерево-святиня - так його називають місцеві жителі. Notre Dame de la Paix – каплиця в дереві, вік якого сягає за1200 років - це 18 метрове дерево, яке постійно росте, його окружність складає аж 16 метрів і являє собою унікальну «християнську будівлю».

Все почалося з дива. У 60-ті роки XVII століття 870 літній дуб почав світитися  від старості. Люди сприйняли це як Божий знак і вирішили влаштувати у дереві святиню. У 1669 році тут були споруджені дві молитовні: капличка Богоматері Світу і капличка відлюдника. Щоб потрапити до них спеціально збудували гвинтові сходи довкола дерева. Ініціатори будівництва аббат Детруа і його товариш батько Фате Дю Серко навіть не могли подумати, що прославлять свою  місцевість на увесь світ. Це стало початком  паломництва  до «природного-архітектурного»  проекту, який на сьогодні  приваблює біля 40-50 тисяч відвідувачів щорічно. Враховуючи таку популярність, у тридцятих роках 20 століття влада Франції внесла унікальну капличку у список пам’яток національного значення.

Відео дня
> Капличка в Антарктиді

Ніхто не вірив болгарському священнику, який ще в 14 столітті сказав «І в самому страшному і недоступному місці землі буде наша церква, адже наша віра відкрита для всіх  і негоже було б залишати тих, хто її прагне, навіть якщо це  не краю землі». І ось, у наші дні, поруч з болгарською антарктичною станцією на острові Смоленськ, за всіма канонами Болгарської православної церкви побудована капличка в честь преподобного Іоана Рильського. Вона була  збудована ще у 2003 році і стала першою православною спорудою  збудованою в Антарктиді, випередивши навіть Російську церкву Святої Трійці, яку звели пізніше на рік, у 2004 р.

Капличка Рослин

Капличка Рослин розташована у Долині Північного Еска – це унікальне місце з особливою історією. У долині ще досі збереглося безліч символів язичництва – місце вважається  дуже загадковим та дивним адже за переказами там живуть привиди. Серед звичних для Шотландії крутих схилів, лісів у непроглядному тумані, водоспадів та скель, які нагадують чи то черепи чи то голови древніх богів, посеред  похмурих розвалин відчуваєш особливу атмосферу внутрішньої тиші (кажуть, щовечора з невідомих причин стає ледь чутно навіть звук водоспаду, а кожен, хто сюди приходить відчуває дивний стан задумливості та занурення у свій внутрішній світ), саме тут знаходиться справжній лабіринт тунелів, вхід в який схований у криниці. Тут же, наче символізуючи перемогу християнської віри над непідвладним часові спадкові старих богів розташувалася капличка Рослин, яку пізніше влучно назвали «собором у мініатюрі». Капличка не така велика як церква, проте маленькою її теж складно назвати. Незвичайним є те, що вона здається відламаною і невідомою силою перенесеною сюди, одним зі шпилів Шартського собору. Готична різьба, розкіш та пишність, які їй притаманні, вказують ще на те, що  вона створена майстром з надломленим духом. Майстром з великою ідеєю, величезними амбіціями, але одночасно майстром, який не зумів виконати своє завдання, який втомився від внутрішньої боротьби і кинув усе напризволяще. І враження про це буде частково  вірним   - у тих, хто фінансував будівництво каплиці Рослин  закінчилися кошти – каплиця мала стати початком грандіозного собору у французькому стилі, проте проект  так і не було завершено через брак коштів. Але незвичним є і те, що каплиця усередині більше нагадує окультну споруду, ніж християнський храм. Справжня «езотерика в камені» побудована для принца Оркнейського у 1446 році, там і похованого.

Стверджують, що принц не був за своїм переконанням християнином і якщо вірити, що речі продовжують зберігати дух своїх господарів, то доля споруди це підтверджує. У 18 столітті Кромвель заборонив молитися у каплиці і наказав організувати конюшню у каплиці, це було йому потрібно для облоги сусіднього замку. Через 50 років каплиця постраждала від противників католицької віри а після Джеймс Сінклер (Сент-Клер) завдав їй чималих збитків. Її намагалися відбудовувати декілька разів проте щоразу це закінчувалося невдачею. Доки у 1861 році архітектор Девід Брайс не почала відновлювати будівлю за наказом Джеймса Олександра. Через рік, у 1862 році, каплиця Рослин була освячена повторно, але з тих пір її прийнято вважати будівлею, що реставрується ...

Каплиця розсудливого розбійника

А ось і - «Російське чудо». Стародавніх церков і християнських чудес на Русі вистачало завжди. Але ця будівля сучасна і має всі зовнішні і внутрішні ознаки православної каплиці. Однак жодна з російських церков її не освячувала. Немає відомостей і про будівельників та спонсора будівництва, хоча багато хто в селищі Анішина що в Тульській області стверджував, що іноді зустрічав цю людину і навіть знає її в обличчя.
Дивна каплиця з дивовижною енергетикою і написом біля входу. Тут на душі дійсно стає якось особливо легко, але залишивши каплицю, вже через декілька хвилин, відчуваєш себе ніби спустошеним - не енергетично, але немов би  втративши цілеспрямованість думки ...

Поглиблює відчуття напис, висічений на камені, біля входу в Каплицю розсудливого розбійника, яка говорить: "Якщо раптом серед вас знайдеться справжній розбійник, помолися і за нас".
Це справжня російська і досі не розгадана загадка ...

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:50 Підтвердження статусу критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період 17:30 100-річний ювілей відзначив житомирянин Віктор Іванович Поліщук 17:00 Сьогодні з 18 до 22 години для бізнесу та промисловості діятимуть обмеження споживання електроенергії 16:41 Підвішені закони: чому Зеленський затягує із підписанням ініціатив? Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:18 Житомирський обласний центр крові має потребу в донорській крові з негативним резус-фактором 16:00 Незаконна реєстрація права оренди на 170 земельних ділянок – на Житомирщині держреєстратора підозрюють у службовій недбалості 15:40 На Михайлівський проводяться роботи з підготовки фонтанів до роботи. ФОТО photo_camera 15:22 Задушив приятеля, а тіло підкинув сусідам – жителя Звягеля ув’язнили на 9 років 15:00 Атмосферні фронти покинуть Україну, температура почне підвищуватися 14:40 Мобілізація за несплату аліментів: як це працюватиме 14:20 Історикам та краєзнавцям представили бачення концепції розвитку парку «Замкова гора» 14:00 “Доступні ліки”: отримуйте життєво необхідні ліки безоплатно або з частковою доплатою 12:40 Втома: причини і методи боротьби 12:20 Житомир і Куп’янськ підписали меморандум про співпрацю photo_camera 12:00 У ніч на 20 квітня на Житомирщині очікуються сильні заморозки 0-3° 11:41 Як отримати пільги на харчування у школах і садочках? ІНФОГРАФІКА 11:20 Два боєприпаси часів Другої світової війни виявили в Бердичеві і Звягелі 11:00 Військовим передали чергову автівку, придбану завдяки волонтерам 10:40 За ініціативи Мінветеранів Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up