Звіт Сухомлина: вода – у перспективі, чистота – у майбутньому, а про трамвай доведеться забути?

Звіт Сухомлина: вода – у перспективі, чистота – у майбутньому, а про трамвай доведеться забути?
Під час звіту Житомирського міського голови

Ті житомиряни, які уважно стежать за розвитком подій не лише у міському господарстві, але й усередині міської ради, хто постійно звертає увагу на поведінку Житомирського міського голови Сергія Сухомлина, неабияк здивувалися, коли почули звістку про те, що 12 травня 2021 року мер Житомира звітуватиме про свою роботу у минулому році.

Звітні новації: замість слайдів і таблиць – вправна телеведуча

Раніше, під час своєї першої каденції у 2015-2020 роках, С. І. Сухомлин постійно «забував» прозвітуватися про свою роботу за попередній рік перед громадою міста. Найбільшим досягненням Сергія Сухомлина у сфері звітування перед житомирянами були зустрічі із журналістами із показами слайдів – таблиць, де зазвичай були намальовані блискучі перспективи та багатообіцяючі плани майбутнього Житомира. 12 травня 2021-го року Сергій Іванович зробив майже те ж саме, але дещо вдосконалив свій попередній досвід. Тепер мер Житомира звітував перед громадою на території майданчика із побудови нового комплексу очисних споруд Житомирського водоканалу. Слід зауважити, що робота водоканалу і ситуація із водопостачанням у Житомирі вже давно стали найболючішим місцем у житті обласного центру. Люди пам’ятають колишні обіцянки, видані ще восени 2015-го року, про якість води у Житомирі, як у Сеулі, але із тих пір якість води у Житомирі тільки гіршала. Зрештою, міська влада пішла на те, щоб на позичені кошти розпочати докорінне оновлення міського водоканалізаційного господарства. Розпочато цей процес трохи дивно: із ремонту очисних споруд, які мають запрацювати у 2022 році. Хоча будь-який сантехнік чудово розуміє, що вода, яка потрапляє до квартир і будинків житомирян, має дуже непривабливий вигляд через вкрай зношений стан водогону. Тож найперше «Житомирводоканал» мав би оновити труби для подачі води споживачеві, а вже потім братися за очисні споруди. Але керівництво Житомирського водоканалу зуміло переконати Сергія Сухомлина у тому, що розпочинати треба саме із кінця. Тепер, коли більша частина кредитно-валютних коштів закопана у комплекс очисних споруд, Сергій Сухомлин вважає, що якраз із цього місця варто розпочинати свій звіт за 2020-й рік.

Житомиряни мали можливість поставити питання меру на Михайлівській

Зауважимо, що сама структура звіту мера Житомира була непогано продумана і Сергій Сухомлин торкнувся фактично усіх ділянок життя житомирян. Відчувалося, що модератор заходу – керівник управління зі зв’язків із громадськістю Віра Долгих – доволі вправно допомагала Сергію Сухомлину звітувати перед телекамерою. Але майстерність телевізійної ведучої не могла замінити головного – відчуття «живої» картинки спілкування мера міста із його жителями. Публічності у його звіті, як і раніше, не вистачало. Ті слайди, які мало допомагали меру переконати людей у тому, що картинки і реальне життя мало схожі між собою, сьогодні залишилися у минулому, але кращим звіт міського голови не став. Сергій Сухомлин, як і раніше, не бачив і не відчував аудиторії. І це, напевно, – головне.

COVID ще не відступив, але плани на майбутнє – оптимістичні

Звісно, меру Житомира було про що розповісти жителям міста. Розпочав Сергій Іванович із COVIDу, розповідаючи, наскільки швидко міська влада відреагувала на його появу у Житомирі. Насправді цифри, про які повідомив мер Житомира, справді вражали – 46,5 мільйона гривень із міського бюджету пішло на те, аби забезпечити лікувальні установи Житомира найнеобхіднішим обладнанням, а також коштами на оплату праці медперсоналу. Але мер не відповів на найголовніше запитання, яке досі цікавить жителів міста: коли медичні заклади і вся медицина міста запрацює хоча б у такому режимі, як це було у 2019-му році? Тобто, у період до появи COVID-19. Адже житомиряни страждають не лише від захворювання на COVID, але й від сотень інших хвороб, які потребують серйозної уваги медицини. Чи то Сергій Іванович про це забув, чи його помічники, які готували його звіт, на таку «дрібничку» уваги просто не звернули. Поки що мер сказав про те, як важливо провести вакцинацію, але це станеться нескоро, і тому житомиряни почули про ще одну, четверту, хвилю коронавірусу, до якої слід готуватися наприкінці літа чи на початку осені.

Відео дня

Мер Житомира назвав досягненням міської влади вартість тарифів на тепло. Звісно, житомиряни, які отримують платіжки на оплату за тепло, більше стогнуть від показників, що з’явилися  під час минулого опалювального сезону. Але мер Житомира наголосив, що в інших містах ситуація куди складніша – там тарифи на тепло дорожчі ще на 12-15%. Тут же міський голова розповів про масштабні зміни, які чекають на теплове господарство Житомира у майбутньому. Вже у серпні 2021 року у Житомирі запрацює принципово нова котельня, яка, спалюючи щепу деревини, буде виробляти не лише тепло для великого району Житомира (ринок «Хмільники», мікрорайон Малікова і «панчішки», вулиця Максютова), але й генеруватиме електроенергію для потреб «Житомиртеплокомуненерго». Сергій Сухомлин, розповідаючи про диво-котельню, не сказав, чи стануть дешевшими у Житомирі тарифи на тепло, хоча житомирян якраз це цікавить сьогодні найбільше.

Точно у такому ключі Сергій Сухомлин розповів і про розвиток міського транспорту. Тут найголовнішим досягненням стала закупівля пів сотні білоруських тролейбусів, які суттєво (на думку міського голови) покращили ситуацію із перевезенням житомирян. Окрім тих сум, які заплатили за тролейбуси, мер Житомира згадав про 140 мільйонів гривень, які місто торік витратило на дотацію для ЖТТУ, аби головний перевізник у Житомирі міг нормально працювати. Мер не сказав ні слова про грубі помилки його підлеглих за минулі роки, про закуплені ще у 2016-му році  валідатори, які мали приносити щорічну економію коштів у 25-27 мільйонів гривень. Але й досі на оплату праці кондукторів та контролерів ТТУ витрачає щомісячні мільйони. Під час звіту мер Житомира не зачіпав тему роботи житомирського трамваю, але наприкінці виступу у розділі «відповіді на запитання» він знову сказав про те, що долю трамваю вирішуватимуть житомиряни. Водночас мер Житомира знову згадав про 100 мільйонів гривень, які потрібні на реконструкцію трамвайних колій. Вартість нового трамваю, яка сягає одного мільйона доларів, також недосяжна для міського бюджету. Водночас мер чомусь забув, скільки десятків (і вже сотень) додаткових мільйонів пішло на реконструкцію вулиці Михайлівської та тротуарів у центрі міста, скільки зайвих мільйонів з’їли реконструкція стадіону «Спартак» і гімназії № 3, скільки мільйонів проковтнули реконструкції набережної, Нового бульвару, облаштування «Єдиного  офісу» і т. п. Все це коштувало для міського бюджету сотні мільйонів (!) гривень. А доля трамваю, який став заважати не лише жителям вулиці Бориса Тена (за словами С. І. Сухомлина), але й господарям торговельного центру, які освоїли територію колишнього «Електровимірювача», сьогодні вже вирішена. Слова про долю і жителів міста ще звучать,  але насправді трамвай у Житомирі доживає свої останні часи. Ні на ремонт колій, ні на закупівлю хоча б «беушних» вагонів міська влада уваги вже давно не звертає.

Цитата дня: «Якщо у вас проблеми – звертайтесь до депутатів»

 У ході звіту мер Житомира торкнувся фактично усіх сторін життя міської громади. В основному розповідав про плани та завдання. Знову замаячіла тема про злітну смугу в аеропорту Житомира, який має стати міжнародним. Сказав мер і про електрифікацію залізничної гілки між Житомиром та Новоградом-Волинським, що дасть змогу курсувати через Житомир поїздам «Інтерсіті». Звісно ж, для електрифікованої гілки доведеться відремонтувати міст у районі залізничного вокзалу, і ця реконструкція потягне аж на 200 мільйонів гривень. Тут без допомоги держави не обійтись, але те, що тролейбус повинен підвозити пасажирів, які сьогодні прибувають на вокзал на дизель-поїзді після 21-ї години, Сергій Сухомлин вже знає. Він розповів і про те, що вже незабаром у Житомирі побільшає екіпажів патрульних автомобілів, на яких курсуватимуть одразу 10 поліцейських офіцерів громади. Чи побільшає у місті порядку і чистоти, мер не сказав, хоча відзначив, що новий сміттєпереробний завод має запрацювати на початку 2022-го року. Ось тоді у Житомирі, можливо, й стане чистіше. Вкотре у звіті невиразно прозвучала тема чистоти та прибирання міста у мікрорайонах приватної забудови. Тут Сергій Сухомлин порадив житомирянам звертатися до місцевих депутатів Житомирської міської ради. У кожному із шести округів, на які Житомир був поділений восени 2020-го року, є свої депутати, до яких (у разі потреби) слід звертатися. С. І. Сухомлин також зауважив, що штат чиновників Житомирської міськради скоротився на 86 осіб (із 530-ти працівників, які працювали у мерії Житомира ще торік). Щодо скорочення працівників комунальних підприємств, установ та організацій, то й тут мер зауважив, що скорочення будуть після того, коли попрацюють фахівці і тему обговорять депутати.

 Ось тут, напевно, і варто було б сказати про роль житомирських депутатів. Бо якраз не громада міста, а саме вони відповідають за те, що у Житомирі щонайменше півтора десятка комунальних підприємств, установ та організацій працюють виключно збитково і неефективно. Адже саме депутати мали б зажадати від міського голови ліквідації певних структур комунального підпорядкування, на діяльність яких із міського бюджету щорічно йдуть десятки мільйонів гривень. І саме депутати Житомирської міської ради мали б відповісти за те, чому щороку виникають ситуації, коли прогнозовані суми коштів, виділені для ремонту, реконструкції чи навіть будівництва нових об’єктів, ЩОРАЗУ збільшуються на ДЕСЯТКИ мільйонів гривень? А мер Житомира вже котрий рік не знає, де взяти гроші на закупівлю хоча б двох чи трьох трамваїв! Так само невідомо, де взяти площі для виділення землі під потреби ветеранів-атовців, яких у Житомирі більше 10 тисяч осіб. Імовірніше, у найближчому майбутньому таких проблем у Житомирі ніхто не вирішуватиме. А щодо звіту мера, який житомиряни почули 12 травня 2021-го року і який, власне кажучи, можна і сьогодні  побачити й почути на сайті Житомирської міськради, то він такий, якого заслуговує громада міста. Це нехитре правило знову доводиться згадати, аби відповісти на одвічне питання про складнощі, про проблеми і про перспективи поки що ілюзорно-міфічного покращення.

Микола Корзун

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled 11:00 Підвищення пенсій з 1 квітня: кого стосуватиметься 10:38 43-річний житомирянин, у якого стріляли вчора на Польовій, помер у лікарні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up