Житомиряни вкотре, всупереч бездіяльності міської влади, домоглися в суді призупинення будівництва ТРЦ по вул. Київській, 40

Житомиряни вкотре, всупереч бездіяльності міської влади, домоглися в суді призупинення будівництва ТРЦ по вул. Київській, 40

У центрі Житомира ТОВ «Полісся Інвестбуд» отримало дозвільні документи на будівництво однієї будівлі, а будує зовсім іншу.

Не вперше житомирська міська влада ухиляється від виконання своїх прямих обов’язків та передає контролюючі повноваження комерційним структурам, які і виконують роботи. Не закінчився скандал з незаконним будівництвом автозаправного комплексу по проспекту Незалежності, 29 «ЮПІДЖІ», як вибухнув новий – навколо будівництва торговельно-офісного центру по вул. Київській, 40. 

Якщо ми порівняємо малюнки із зображенням будівлі, на яку видано документи, та ту, яка зараз будується, то відмінності будуть значні.

Крім самої міської ради, яка, мабуть, пішла разом із «червоною» зоною у повний локдаун та припинила чути жителів Житомира, залежні від неї та підпорядковані міськраді установи, які також мали б забезпечувати контроль за певними процесами у місті, також ухиляються від виконання власних службових обов’язків. Дуже дивно, але основним мотивом відмов при цьому вони зазначають те, ще не мають в штаті відповідних фахівців, які б мали здійснювати контроль за будівництвом у місті. Отже, цілком справедливим є питання, навіщо тоді взагалі існують подібні структури і чому в інших містах України подібні установи можуть здійснювати контроль, а у Житомирі – ні. Дуже унікальне місто Житомир, виявляється…

Відео дня

Коротко щодо суті справи

Ще 15.12.2017 року до департаменту містобудування та земельних відносин ЖМР через ЦНАП ТОВ «Полісся Інвестбуд» подали пакет документів, в тому числі і містобудівний розрахунок, для отримання містобудівних умов та обмежень на проєктування об’єкта будівництва торговельно-офісного центру за адресою: м. Житомир, вул. Київська, 40. 26.12.2017 року містобудівна рада при департаменті містобудування вирішила рекомендувати видати МУіО (містобудівні умови і обмеження – основний документ для проєктування – авт.) за умови розроблення історико-містобудівного обґрунтування, передбачення заїзду автотранспорту та пішохідного проходу до внутрішньоквартальної території з урахуванням протипожежних вимог та вимог з організації дорожнього руху, доопрацювання поєднання архітектурно-планувальних рішень дахів проєктуємої будівлі по вул. Київській, 40 та існуючих будівель по вул. Київській, 36 та 50, а також доопрацювання акцентів центрального фасаду проєктованої будівлі відповідно до історико-архітектурного опорного плану. У містобудівному розрахунку, як і у наданих до суду відеодоказах під назвою: «У центрі Житомира побудують семиповерховий торговельно-офісний центр у стилі біо-тек», досить добре видно, який об’єкт планується для будівництва і який був предметом розгляду на містобудівній раді.

Було також надано експертний звіт № 2579/е/19 від 20.11.2019 року, у техніко-економічних показниках якого вказується поверховість – 8 поверхів, хоча виданими містобудівними умовами була вказана висотність у 7 поверхів, але й існує підземний паркінг нижче нульової відмітки від поверхні землі. 

На самому об’єкті будівництва по вул. Київській, 40 у м. Житомирі, на фейсбук-сторінці ОК «Бізнес-Сіті»: https://www.facebook.com/centrzh та на веб-сайті: http://bc.zt.ua/ зображений один і той самий об’єкт, який значно відрізняється від того, на який отримувались дозвільні документи.

Окремо слід звернути увагу на те, що в ході судового розгляду справи третя особа, ТОВ «Полісся Інвестбуд», усвідомлювала, що будує зовсім інший об’єкт, і отримала новий експертний звіт № 1852/е/20 від 18 грудня 2020 року, в якому зазначається, що попередні експертні звіти втрачають чинність. І у подальшому були намагання отримати дозвіл на будівництво торговельно-офісного центру по вул. Київській, 40 у м. Житомирі вже на новий об’єкт, але управління ДАБК 19.01.2021 року відмовило у видачі дозволу на будівництво.

Під час судового розгляду справи позивач та треті особи на стороні позивача вказували на порушення будівельних норм при будівництві торговельно-офісного центру по вул. Київській, 40 у м. Житомирі, а саме: руйнування земельного покриву та будинку 50 по вул. Київській бетонним парканом, який повис над об’єктом будівництва, декілька місяців створював загрозу життю та здоров’ю громадян, в тому числі і будівельників; проведення будівельних робіт у нічний час та ряд інших порушень, про які повідомлялось Житомирській міській ради та управлінню ДАБК Житомирської міської ради. Але управління ігнорувало свої повноваження і не здійснювало жодного реагування на заяви, окрім відписок.

Трохи про архітектуру торговельно-офісного центру

Торговельно-офісний центр має в плані складну форму, наближену до Г-подібної з габаритними розмірами 36,0 х 48,0 м в осях (загальна площа забудови 1387,8 м2).

У технічній документації вказана висота будівлі до верхньої точки будівельних конструкцій складає 30,93 м. Висота приміщень першого поверху складає 4,25 м, висота 2-8 поверхів – 3,05 м. (висота підземного поверху – 4,65, але вона не береться до уваги при підрахунку висотності, тому що висота приміщення рахується з поверхні землі до гребеню даху).

Отже, що ж виходить? За версією архітекторів, 36,0 х 48,0 м = 1387,8 м2 – площа забудови;  7 х 3,05 (2-8 поверх) + 4, 25 м (перший поверх) =  30,93 м.

Але калькулятор каже інше: 36,0 х 48,0 м = 1728 м2 – площа забудови;  7 х 3,05 (2-8 поверх) + 4, 25 м (перший поверх) = 25,6 м.

Як таке можливо не помітити проєктантам, експертам та відповідачу, незрозуміло.

Технічне обстеження житлових будинків по вул. Київській, 36, 50 у м. Житомирі за результатами виникнення деформації

У результаті робіт з демонтажу двоповерхової будівлі по вул. Київській, 40, екскавації котловану і подальшого влаштування несучих конструкцій підземної частини будівлі торговельно-офісного центру існуючий будинок зазнав нерівномірних просідань. Просідання, що виникли, пов’язані зі зміною напружено-деформованого стану ґрунтового масиву, гідрогеологічної ситуації, ударними або динамічними впливами, викликаними демонтажними роботами. 

Висновок: до помилок проєктування може бути віднесена недостатня вивченість інженерно-геологічних умов майданчика будівництва, що не дало можливості врахувати у проєкті всі можливі ризики будівництва на цій земельній ділянці.

Дослідивши всі надані суду матеріали щодо будівництва, Житомирський окружний адміністративний суд виніс ухвалу про забезпечення позову від 8 квітня 2021 року по справі № 240/16573/20, де зазначено наступне: «Житомирський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Панкеевої В.А., розглянувши заяву про забезпечення позову в адміністративній справі за позовом громадської організації «Громадська оборона» до управління державного архітектурно-будівельного контролю Житомирської міської ради, треті особи: товариство з обмеженою відповідальністю «Полісся Інвестбуд», обслуговуючий кооператив «Бізнес-Сіті», про визнання дій протиправними, зобов'язання вчинити дії, <…> ухвалив задовольнити заяву громадської організації «Громадська оборона» про забезпечення позову.

Вжити заходи забезпечення позову шляхом накладення заборони на проведення будівельних, земляних та інших робіт на земельній ділянці за адресою: м. Житомир, вул. Київська, 40 ТОВ «Полісся Інвестбуд», ТОВ «РОУРЕН» та будь-яким фізичним особам, юридичним особам, фізичним особам-підприємцям.

Оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає подальшому розгляду справи».

Таким чином, коли міська влада відмовляється вкотре виконувати свої зобов’язання перед жителями міста, містяни вкотре самі добиваються через суди забезпечення власних законних прав. 

У понеділок, 12 квітня 2021 року, відбулося чергове засідання Житомирського окружного адміністративного суду, під час якого було повідомлено, що всупереч ухвалі про забезпечення позову від 8 квітня 2021 року, роботи на будівництві за адресою: м. Житомир, вул. Київська, 40 продовжуються. Ми побували зранку на вказаному об’єкті та переконалися, що там перебувають працівники, які виконують якісь будівельні роботи. Також працював будівельний кран. Але вже у другій половині дня, після того як журналісти побували за вказаною адресою, місцеві жителі повідомили, що роботи все ж було призупинено і до кінця дня на будівельному майданчику панувала тиша.

Ми звернулися до представників забудовника та отримали відповідь, що позиція керівництва полягає в тому, щоб не надавати зараз жодних коментарів. 

Руслан Мороз

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (1)
  • Ігор Мазепа

    І це ще не найбільший будівельний  скандал - ще не "випливли" будівельні піраміди, ще не пов'язали гамівну сорочку Розенблату з його будівництвом на місці, де мав бути освітній заклад, ще правоохоронці не дали оцінку рейдерського захоплення мерією будівельного проекту по вул.Героїв Десантників, 19.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
14:20 Станом на 29 березня на Житомирщині вже виникло 177 пожеж у природних екосистемах 14:00 Цієї ночі прикордонники Житомирського загону збили ударний БПЛА «Shahed-136/131» 12:40 СБУ затримала на Житомирщині ділків, які постачали до рф граніт для виготовлення пам’ятників загиблим рашистам photo_camera 12:15 На вулиці Театральній у Житомирі помер чоловік Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 12:00 50 FPV - дронів та 2 "Мавіки" полетіли на передову: Житомир передав чергову допомогу військовим photo_camera 11:41 Збір затискачів від упаковок з хліба! Житомиряни, долучайтесь, це працює на перемогу! 11:19 У Житомирі відбувся відкритий турнір з волейболу присвячений пам’яті Героя АТО Дмитра Ільницького photo_camera 11:00 Україна і Польща домовилися спільно шукати українські родини у Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну 10:40 Об’єднана штурмова бригада Національної поліції України запрошує воїнів перемоги! play_circle_filled 10:20 Збитки на понад 4,3 мільйона гривень і шкода довкіллю: ексдиректору підприємства з видобування лабрадориту в Новоборівській громаді повідомлено про підозру 10:00 Судитимуть жителя Харківщини, який переробляв стартові пістолети в бойові і продавав через інтернет photo_camera 09:39 Оперативна інформація станом на 06.00 29 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:20 Росія вдарила по енергетичних об'єктах України: є пошкодження і відключення 09:00 29 березня: яке сьогодні свято, іменини, традиції і погода у Житомирі 18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність”
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up