«Житомир» продадуть з аукціону?

«Житомир» продадуть з аукціону?

Готель «Житомир», розташований у самісінькому центрі нашого міста, невдовзі можуть продати. За борги.

 

Кому і за що заборгувало комунальне підприємство «Готельне господарство “Житомир”», і як планують розраховуватись з кредиторами його нинішні керівники, з’ясовували журналісти газети «20 хвилин».

Магія цифр і жодного шахрайства

Ця історія почалась ще в 2009 році, коли комунальне підприємство «Готельне господарство “Житомир”» уклало угоду підряду з ТОВ «Київбуд-сервіс ІБК» на утеплення і оздоблення фасаду. Вартість ремонту на той час складала більш ніж 370 тисяч гривень. Після закінчення робіт у 2010 році у КП «Готельне господарство “Житомир”», заборгували за виконані роботи більше 350 тисяч гривень. Підприємство зобов’язувалось погасити заборгованість до 2015 року включно на підставі досягнутих з підрядником домовленостей. Договір між підприємством та підрядником містив застереження, що у разі істотного збільшення курсу долара США до моменту проведення розрахунків ціна договору підлягає коригуванню пропорційно до валютних коливань.

Відео дня

У 2012 році Житомирська міська рада приймає рішення припинити шляхом ліквідації КП «Готельне господарство “Житомир”» та передає майновий комплекс готелю «Житомир» на баланс КП «Агентство з управління майном» Житомирської міської ради. При цьому, кредиторська заборгованість за виконані роботи залишається на балансі КП «Готельне господарство “Житомир”».

Таким чином, ймовірно, посадовці Житомирської міської ради вважали, що за борги не потрібно буде розраховуватись.

У 2015 році представник фірми-підрядника – ТОВ «Євроконсалт Інвестментс» – звернулась в інтересах підрядника з позовом до комунального підприємства «Готельне господарство “Житомир”», водночас з урахуванням договірних зобов’язань в зв’язку з порушенням строків розрахунку та істотним збільшенням курсу долару США порівняно з 2009 р. ціна договору була пропорційно скоригована.

Господарський суд Житомирської області за результатами розгляду справи позов задовольнив та стягнув з КП «Готельне господарство “Житомир”» на користь ТОВ «Євроконсалт Інвестментс» в інтересах фірми-підрядника заборгованість з виконаних робіт в розмірі 1 млн 181 тис грн.

– Під час виконавчого провадження нам стало відомо, що усі активи КП «Готельне господарство “Житомир”», також й майновий комплекс готелю «Житомир» (на базі якого здійснювались роботи), були передані на баланс КП «Агентство з управління майном» Житомирської міської ради, а КП «Готельне господарство “Житомир”» рішенням Житомирської міської ради від 26.06.2012 р. «штучно» ліквідовано з боргами, – розповідає директор ТОВ «Євроконсалт Інвестментс» Дарина Григорчук. – Наприкінці 2016 року Рівненський апеляційний господарський суд визнав КП «Агентство з управління майном» Житомирської міської ради правонаступником усіх зобов’язань КП «Готельне господарство “Житомир”» і ухвалив рішення стягнути з комунального підприємства «Агентство з управлінням майном» Житомирської міської ради борг у понад мільйон гривень. 1 грудня 2016 року Рівненський апеляційний господарський суд дійшов висновку, що вищезазначені дії Житомирської міської ради не є ліквідацією підприємства, а фактично є реорганізацією КП «Готельне господарство “Житомир”», шляхом приєднання до КП «Агентство з управління майном» Житомирської міської ради, а тому визнав КП «Агентство з управління майном» Житомирської міської ради правонаступником усіх зобов’язань КП «Готельне господарство “Житомир”».

Залишається відкритим питання, чи понесуть відповідальність за такі «ефективні» дії посадовці міськради часів 2012 року, які фактично спричинили цю ситуацію, достовірно володіючи інформацією про існуючу заборгованість КП «Готельне господарство “Житомир”», за виконані роботи ще тоді.

Цікаво також, що під час судової тяганини міська рада приймає рішення реконструювати перший поверх готелю «Житомир» аби розмістити там центр надання адміністративних послуг (ЦНАП) і витрачає на розробку проектно-кошторисної документації 285 тисяч гривень. За дивним збігом обставин, після її виготовлення ЦНАП у готелі «Житомир» вирішили не розміщувати.

Арешт майна лишився непоміченим?

Виконавча служба наклала арешт на рахунки КП «Агентство з управління майном» Житомирської міської ради ще 21 грудня минулого року, а 30 грудня наклала арешт на майно даного Агентства та заборонила його відчуження.

За дивним збігом обставин, саме в цей час, 26 грудня 2016 року, виконуючим обов’язки директора КП «Агентство з управління майном» Житомирської міської ради стає колишній заступник директора – Ярослав Гордійчук. Своєю чергою, міська рада приймає рішення про створення нового підприємства – КП «Регулювання орендних відносин» Житомирської міської ради. За словами Ярослава Гордійчука, з 18 січня поточного року готель «Житомир» перебуває на балансі КП «Регулювання орендних відносин» Житомирської міської ради. З відповіді Житомирської міської ради на запит ТОВ «Євроконсалт Інвестментс» вбачається, що новий керівник КП «Агентство з управління майном» не повідомив Житомирську міську раду та виконавчий комітет ані про арешт майна, ані про арешт коштів підприємства, тобто приховав відомості про арешт від власника Підприємства.

– Такі дії є незаконними, адже, якщо на майно накладено арешт, то його відчуження у будь-який спосіб заборонене, – наголошує директор «Євроконсалт Інвестментс» Дарина Григорчук. – Але це не єдине порушення. За цей час з арештованих рахунків підприємства невстановленими особами було виведено близько 600 тисяч гривень.

Наразі Житомирським міським ВП ГУНП у Житомирській області на підставі звернень державної виконавчої служби зареєстроване кримінальне провадження № 12017060020002317 за ознаками кримінального правопорушення – незаконні дії з арештованим майном КП «АзУМ», проводяться невідкладні слідчі дії щодо встановлення службових осіб КП «АзУМ», причетних до вказаних дій.

Борг лише зростає

Журналісти газети «20 хвилин» поцікавились у мера Житомира Сергія Сухомлина, чи передбачені у міському бюджеті кошти на погашення боргу КП «Агентство з управління майном» Житомирської міської ради.

– Ні, не передбачено, – наголосив Сергій Іванович. – Це діяльність комунального підприємства, і його керівники самі повинні вирішувати, як їм розрахуватись з кредиторами.

Час іде, а комунальне підприємство «Агентство з управління майном» Житомирської міської ради не квапиться хоч би розпочати «гасити» заборгованість. Тим часом сума, яку рано чи пізно доведеться повертати, лише зростає. Адже крім пені і штрафів збільшується й загальний розмір боргу, бо розрахунки прив’язані до курсу долара.

– КП «АзУМ» до цього часу не вчиняє жодних дій, спрямованих на погашення заборгованості та виконання рішення суду, – розповідає директор ТОВ «Євроконсалт Інвестментс» Дарина Григорчук. – У такому випадку, враховуючи відсутність коштів у підприємства згідно з законом виконавча служба здійснює реалізацію арештованого майна, незалежно від того, у кого на балансі воно перебуває, адже на момент накладення арешту активи КП «АзУМ» згідно з даними бухгалтерського обліку складали понад 18 млн гривень.

Майно, як ми розуміємо, це не стільці і ліжка, а вельми приваблива будівля, розташована в самісінькому центрі міста. Цілком ймовірно, що готель «Житомир» може бути проданий з аукціону.

Проте директор юридичного департаменту Житомирської міської ради Євгеній Черниш стверджує, що виставити на аукціон за борги готель «Житомир» ніхто не має права.

– Ані КП «Агентство з управління майном», ані міська рада не можуть нести відповідальності за зобов’язання іншого комунального підприємства. До того ж готель не є власністю КП «Агентство з управління майном». Не можна реалізувати майно, яке не належить боржнику, – наголошує Євгеній Черниш.

Фірма, яка виграла суд, не погоджується з аргументами головного юриста міськради.

– Є рішення Рівненського апеляційного господарського суду, Вищого господарського суду України, які визнали суму боргу і правонаступника фірми-боржника. Господарський кодекс України прямо передбачає звернення стягнення на майно підприємства-боржника, яке перебуває у його віданні, незалежно від того, хто є його власником. Наразі КП «Агентство з управління майном» подає заяви до Рівненського апеляційного господарського суду про перегляд рішення за нововиявленими обставинами. Це їх процесуальне право, однак згідно з Конституцією України судові рішення є обов’язковими для усіх, і ніхто не має права ставити їх під сумнів, навіть якщо не погоджується з результатом судового процесу, – говорить Дарина Григорчук.

Як довго триватимуть судові баталії, чим вони закінчаться і наскільки зросте сума боргу, прогнозувати важко. А загроза того, що в результаті цієї тяганини у готелю «Житомир» може з’явитися новий господар, цілком реальна.

Дар`я Гончарова

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:00 Сьогодні ввечері діятимуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промисловості 17:51 Збірна команда Житомирщини здобула призові нагороди на Всеукраїнських змаганнях з фігурного катання на роликових ковзанах 17:29 У Житомирі провели аудит безпеки нового скверу на розі вулиць Князів Острозьких та Київської photo_camera 17:00 У Бердичеві і Чуднові поліцейські задокументували кілька випадків нелегального зберігання наркотиків Від читача 13:39 Слідчі Нацполіції оголосили українським фігурантам про підозру в шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах злочинною організацією. 16:39 У Житомирі судитимуть адвокатку, яка за 30 тис. доларів США обіцяла клієнту «пом’якшення покарання» 16:22 Чоловіки від 18 до 60 років не зможуть отримати консульські послуги за кордоном - про що саме йдеться? 16:20 На Житомирщині планують перейменувати 8 населених пунктів 16:01 85 ветеранських проєктів перемогли у конкурсі фінансування 15:41 Спортсмени з Житомирщини здобули нагороди на чемпіонаті Європи з гирьового спорту photo_camera 15:20 МОН презентувало звіт моніторингу працевлаштування випускників-бюджетників, до якого увійшло 3 виші Житомирщини 15:00 49-річний чоловік загинув під час пожежі на Брусилівщині 14:40 Оприлюднено перелік хвороб хребта, які звільняють від мобілізації 14:20 З 27 квітня заморозки підуть геть та повернеться справжнє весняне тепло 14:00 Дотримуйтесь заходів протипожежної безпеки на Великдень 12:40 До 9 років позбавлення волі засудили бердичівлянина, який вбив чоловіка на зупинці 12:19 Медики відзначають незначне зростання захворюваності на грип і ГРВІ 12:00 Нічна пригода у Житомирі: у водійки зупиненого під час дії комендантської години авто виявили арбалет 11:40 Увага: зміни в маршруті № 23! 11:20 На Житомирщині розпочала роботу комісія ДСНС України, яка має здійснити контрольну перевірку стану організації заходів цивільного захисту в області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up