Житомир і космос: невідомий пам'ятник Юрію Гагаріну та житомирянин – засновник космічної медицини

Житомир і космос: невідомий пам'ятник Юрію Гагаріну та житомирянин – засновник космічної медицини

Кожного року 12 квітня весь світ святкує Міжнародний день польоту людини в космос (англ. International Day of Human Space Flight).

За рішенням 65-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН (пункт 50 порядку денного – Міжнародне співробітництво у використанні космічного простору в мирних цілях), на зустрічі 7 квітня 2011 року, 12 квітня проголошено Міжнародним днем польоту людини в космос, який щорічно відзначається на міжнародному рівні. Дата приурочена до першого польоту людини в космос, який здійснив Ю. А. Гагарін на космічному кораблі «Восток-1» 12 квітня 1961 року.

Житомир також бере участь у святкуванні, бо є космічним містом і став відомим всьому світові, тому що тут народився творець космічної техніки Сергій Павлович Корольов. Також у місті є музей космонавтики імені Сергія Корольова. Але мало хто здогадується, що наше місто пов'язане з космосом не тільки постаттю великого вченого, який зміг реалізувати польоти за межі атмосфери Землі.

Вже багато років на території Житомирського обласного центру зайнятості по вулиці Київській, 83 стоїть пам'ятник першопрохідцю космічного простору Юрію Олексійовичу Гагаріну. З'явився він там у 90-х роках за ініціативи керівництва закладу, і з того часу щороку 12 квітня до нього містяни приносять квіти. У Житомирі до сьогодні живуть люди, які працювали на Байконурі та бачили запуски перших ракет. Саме вони започаткували таку традицію – спочатку покладають офіційно квіти до пам'ятника С.П. Корольову перед облдержадміністрацією, потім їдуть до музею космонавтики, а коли стихають офіційні заходи, приїжджають до пам'ятника Юрію Гагаріну. Дуже небагато житомирян знають про нього – може, саме тому він і вцілів у бурхливі перші роки незалежності.

Відео дня

Є ще одна людина, яка пов’язала Житомир з космосом. У селі Голодьки, нині Мирославка, Бердичівського району народився у 1933 році основоположник космічної медицини Микола Володимирович Улятовський.

Лейтенант медичної служби Микола Улятовський, курсант 5 курсу військово-медичного факультету Саратовського медінституту, 1955 рік. Фото з особистого архіву В. В. Улятовського

Микола відмінно вчився у школі й виявляв неабиякі математичні здібності. Як вони стали в нагоді йому потім! А крім того, ще й брав участь у художній самодіяльності. Танцювальний ансамбль, в якому займався Микола, постійно займав перші місця в районі. Як усі діти, спочатку мріяв стати льотчиком, але вступив до Вінницького медичного інституту, де провчився чотири роки. Потім ще два роки навчання в Саратовському медінституті на військово-медичному факультеті. І як відмінникові навчання, йому запропонували самому вибрати місце подальшої служби. Микола вибрав НДР, де прослужив сім років, тренуючи льотчиків перед польотами в спеціальній барокамері. Так в житті об'єдналися дві дитячі мрії: військова медицина і польоти в небі.

Проходячи службу в НДР, Микола Володимирович почав займатися дослідженням впливу перевантажень на організм льотчиків. Вивчав і поведінку людини в умовах короткочасної невагомості у вільному польоті на великій висоті. Здатного військлікаря помітили, і він без будь-якої протекції у 1964 році був запрошений на роботу в Центр підготовки космонавтів, який якраз в цей час був організований в Зоряному містечку.

Лікар М. В. Улятовський готується до проведення обертання на центрифузі ЦФ-18 космонавта Валерія Федоровича Биковського в скафандрі. ЦПК, липень 1978 р. Фото з книги «Історія вітчизняної космічної медицини»

Роботі в Центрі підготовки Микола Володимирович і присвятив все життя. Вона приносила справжнє задоволення. Склався дивовижний колектив висококласних фахівців, які розробляли і вивчали нові методи тренування космонавтів.

Швидкий розвиток космонавтики стимулювалося суперництвом за першість зі Сполученими Штатами Америки, і радянський уряд, не економлячи, виділяв величезні гроші на розвиток військово-космічної сфери. Перший у світі політ в космос Юрія Гагаріна запаморочив голову багатьом. Особливо завзяті вже замахувались і на міжпланетні перельоти. Тому гостро постало питання вивчення витривалості людини при перевантаженнях і тривалих польотах в космосі. З цією метою в Зоряному, в Центрі підготовки космонавтів спорудили зроблену в Швеції за колосальну на ті часи суму – 10 млн доларів – центрифугу і створили спеціальну лабораторію з вивчення прискорень. Лабораторію очолив Микола Володимирович Улятовський.

Микола Улятовський брав активну участь у розробці нових методів досліджень, тренувань і створенні фармакологічних препаратів, що підвищують витривалість космонавтів.

Зліва направо: Микола Володимирович Улятовський, льотчики-космонавти, генерали Андріян Ніколаєв і Григорій Береговий. Фото з особистого архіву В. В. Улятовського

Микола Володимирович вийшов на пенсію у 1988 році, але залишився жити в Зоряному. Трохи почало підводити здоров'я, тож щороку їздив лікуватися в санаторій в Сочі. Як зараз би сказали, він був VIP-персоною, і його завжди поселяли одного в кімнаті. Тому коли січневого ранку 2001 року трапився сильний серцевий напад, поруч нікого не виявилося. А дотягнутися до флакона з нітрогліцерином, мабуть, не вистачило сил...

Поховали Миколу Володимировича на кладовищі біля Зоряного містечка. Недалеко від того місця, де він пропрацював більшу частину свого життя.

У 2007 році, на міжнародній конференції, присвяченій проблемам освоєння космосу, ім'я нашого земляка Миколи Улятовського було названо в числі засновників космічної медицини.

 Фотографія знаменитої центрифуги виробництва Швеції вартістю 10 млн доларів у лабораторії прискорень Центру підготовки космонавтів в Зоряному містечку. Завідував лабораторією Микола Улятовський

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (1)
  • Наталія Хілько

    Чернівчани мали Каденюка але такий музей  космосу як в Житомирі нам і не снився... Бережіть його і людей які зберегли та утримують його для нащадків!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up