Жителям Житомирщини розповіли, як правильно проводити санацію шахтних колодязів у весняний період

Жителям Житомирщини розповіли, як правильно проводити санацію шахтних колодязів у весняний період

Якість води децентралізованих джерел водопостачання динамічна. Циклічні коливання вмісту хімічних речовин у воді значною мірою залежать від погодних умов. Навесні, внаслідок танення снігу та випадання атмосферних опадів підвищується ризик надходження у водоносні горизонти забруднюючих речовин, які вимиваються із поверхневих шарів грунту.

Поряд з основними забруднювачами ґрунту та підземних вод, такими як тваринницькі ферми, склади мінеральних та органічних добрив, автомагістралі, – найбільш розповсюдженим та загрозливим є побутове садибне забруднення, головним чинником якого є збільшення обсягів водовикористання водоносного горизонту, відсутність просторового планування садибної забудови з урахуванням санітарних вимог тощо. Адже при будівництві та облаштуванні колодязів практично не витримуються санітарно-технічні вимоги та відстані санітарних розривів від потенційних джерел забруднення.

Місця облаштування колодязів та каптажів джерел повинні бути  розташовані на незабрудненій та захищеній території, яка знаходиться вище за течією ґрунтових вод на відстані не менше ніж 30 м від магістралей з інтенсивним рухом транспорту та не менше ніж 50 м (для індивідуальних колодязів – не менше ніж 20 м) від вбиралень, вигрібних ям, споруд та мереж каналізації, місць складування добрив, утримання худоби та інших місць забруднення ґрунту й підземних вод.

Територію навколо шахтного колодязя потрібно утримувати в чистоті. Для запобігання просочування вздовж зовнішніх стінок колодязя забруднюючих речовин необхідно облаштувати глиняний замок та відмостку для відведення атмосферних опадів.

Відео дня

Суттєво поліпшує якість води профілактична санація колодязів, що за відсутності епідпоказників повинна здійснюватися не рідше 1 разу на рік.

Профілактична санація шахтних колодязів включає очищення, ремонт та дезінфекцію.

З цією метою колодязь повністю звільняють від води за допомогою насоса або відер. Перед тим як спуститись у колодязь необхідно з’ясувати наявність у ньому вмісту вуглекислого газу. Для цього на дно колодязя опускають запалену свічку у відрі. Якщо вона гасне, то спускатись у колодязь небезпечно.

Колодязь очищають від сторонніх предметів та намулу. Стінки зрубу очищують від обростання, за потреби ремонтують. Після чого здійснюють дезінфекцію зрубу 5% розчином хлорного вапна чи 3% розчином кальцію гіпохлориту. Завершивши дезінфекцію зрубу, необхідно почекати, доки не набереться колодязь водою.  Після чого рекомендовано дезінфікувати водну частину колодязя. З цією метою можна застосовувати дозволені Міністерством охорони здоров’я України препарати, які внесено у відповідний державний реєстр дезінфекційних засобів. Дезінфекційні засоби випускаються у вигляді таблеток, що добре розчиняються у воді, серед них добре відомі: «Акватабс-8,68»,  «Жавель-клейд», «Бриллиантовый миг» та інші.

Після проведених заходів рекомендовано дослідити пробу води у лабораторії на визначення фізико-хімічних та мікробіологічних показників.

Дослідження якості води індивідуальних колодязів здійснюється на договірній основі згідно тарифів, затверджених Постановою КМУ № 662 від 11.05.2006 р.

За даними ВООЗ щороку біля 25 % населення піддається ризику виникнення різноманітних захворювань внаслідок споживання неякісної питної води. Тому варто подбати про якість питної води!

За матеріалами ДУ "Житомирський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров`я України"

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:50 В останню неділю березня Україна переходить на літній час 16:25 У Житомирській області 8 553 пацієнти у 2023 році безоплатно отримали реабілітаційну допомогу 16:00 У Житомирі викрили групу ділків, які синтезували амфетамін у підвалі багатоповерхівки і розповсюджували серед наркозалежних photo_camera 15:44 Під час виконання бойового завдання героїчно загинув житомирянин Олександр Павлюк Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 15:39 У Житомирі у квітні триватиме міська весняна толока - приєднуйтесь до прибирання у місті 15:21 Упродовж доби на Житомирщині ліквідовано 15 пожеж у природних екосистемах на загальній площі майже 17 га photo_camera 15:00 Алгоритм отримання компенсації при працевлаштуванні ВПО 14:41 ДТП на Коростенщині: 15-річний хлопець на мопеді зіткнувся з парканом 14:20 Станом на 29 березня на Житомирщині вже виникло 177 пожеж у природних екосистемах 14:00 Цієї ночі прикордонники Житомирського загону збили ударний БПЛА «Shahed-136/131» 12:40 СБУ затримала на Житомирщині ділків, які постачали до рф граніт для виготовлення пам’ятників загиблим рашистам photo_camera 12:15 На вулиці Театральній у Житомирі помер чоловік 12:00 50 FPV - дронів та 2 "Мавіки" полетіли на передову: Житомир передав чергову допомогу військовим photo_camera 11:41 Збір затискачів від упаковок з хліба! Житомиряни, долучайтесь, це працює на перемогу! 11:19 У Житомирі відбувся відкритий турнір з волейболу присвячений пам’яті Героя АТО Дмитра Ільницького photo_camera 11:00 Україна і Польща домовилися спільно шукати українські родини у Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну 10:40 Об’єднана штурмова бригада Національної поліції України запрошує воїнів перемоги! play_circle_filled 10:20 Збитки на понад 4,3 мільйона гривень і шкода довкіллю: ексдиректору підприємства з видобування лабрадориту в Новоборівській громаді повідомлено про підозру 10:00 Судитимуть жителя Харківщини, який переробляв стартові пістолети в бойові і продавав через інтернет photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up