Якість води децентралізованих джерел водопостачання динамічна. Циклічні коливання вмісту хімічних речовин у воді значною мірою залежать від погодних умов. Навесні, внаслідок танення снігу та випадання атмосферних опадів підвищується ризик надходження у водоносні горизонти забруднюючих речовин, які вимиваються із поверхневих шарів грунту.
Поряд з основними забруднювачами ґрунту та підземних вод, такими як тваринницькі ферми, склади мінеральних та органічних добрив, автомагістралі, – найбільш розповсюдженим та загрозливим є побутове садибне забруднення, головним чинником якого є збільшення обсягів водовикористання водоносного горизонту, відсутність просторового планування садибної забудови з урахуванням санітарних вимог тощо. Адже при будівництві та облаштуванні колодязів практично не витримуються санітарно-технічні вимоги та відстані санітарних розривів від потенційних джерел забруднення.
Місця облаштування колодязів та каптажів джерел повинні бути розташовані на незабрудненій та захищеній території, яка знаходиться вище за течією ґрунтових вод на відстані не менше ніж 30 м від магістралей з інтенсивним рухом транспорту та не менше ніж 50 м (для індивідуальних колодязів – не менше ніж 20 м) від вбиралень, вигрібних ям, споруд та мереж каналізації, місць складування добрив, утримання худоби та інших місць забруднення ґрунту й підземних вод.
Територію навколо шахтного колодязя потрібно утримувати в чистоті. Для запобігання просочування вздовж зовнішніх стінок колодязя забруднюючих речовин необхідно облаштувати глиняний замок та відмостку для відведення атмосферних опадів.
Суттєво поліпшує якість води профілактична санація колодязів, що за відсутності епідпоказників повинна здійснюватися не рідше 1 разу на рік.
Профілактична санація шахтних колодязів включає очищення, ремонт та дезінфекцію.
З цією метою колодязь повністю звільняють від води за допомогою насоса або відер. Перед тим як спуститись у колодязь необхідно з’ясувати наявність у ньому вмісту вуглекислого газу. Для цього на дно колодязя опускають запалену свічку у відрі. Якщо вона гасне, то спускатись у колодязь небезпечно.
Колодязь очищають від сторонніх предметів та намулу. Стінки зрубу очищують від обростання, за потреби ремонтують. Після чого здійснюють дезінфекцію зрубу 5% розчином хлорного вапна чи 3% розчином кальцію гіпохлориту. Завершивши дезінфекцію зрубу, необхідно почекати, доки не набереться колодязь водою. Після чого рекомендовано дезінфікувати водну частину колодязя. З цією метою можна застосовувати дозволені Міністерством охорони здоров’я України препарати, які внесено у відповідний державний реєстр дезінфекційних засобів. Дезінфекційні засоби випускаються у вигляді таблеток, що добре розчиняються у воді, серед них добре відомі: «Акватабс-8,68», «Жавель-клейд», «Бриллиантовый миг» та інші.
Після проведених заходів рекомендовано дослідити пробу води у лабораторії на визначення фізико-хімічних та мікробіологічних показників.
Дослідження якості води індивідуальних колодязів здійснюється на договірній основі згідно тарифів, затверджених Постановою КМУ № 662 від 11.05.2006 р.
За даними ВООЗ щороку біля 25 % населення піддається ризику виникнення різноманітних захворювань внаслідок споживання неякісної питної води. Тому варто подбати про якість питної води!
За матеріалами ДУ "Житомирський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров`я України"
Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.
№ 11 від 20 березня 2024
Читати номер