Жест відчаю, або Як житомиряни борються з бездіяльністю влади

Жест відчаю, або Як житомиряни борються з бездіяльністю влади

Увечері 31 липня вулицю Велику Бердичівську в районі Центральної міської лікарні №1 перекрили жителі трьох будинків, яких відключили від електроенергії.

Будинки по вулиці Шевченка, 41, 43 та Івана Гонти, 2 залишились без світла через борги ЖЕКу перед РЕМом. За словами мешканця будинку Шевченка, 43 Сергія Куника, у той день, коли у їхніх будинках відключили електроенергію, о 18.00 людей зібрали на збори, ініційовані адміністрацією КП «ВЖРЕП №16». На зборах був присутній представник міської ради та керуючої компанії «Полісся», яка виграла тендер на утримання даних будинків.

«На цих зборах замість того, щоб вирішувати питання, чому нам відключили світло, представник міськради просив нас створити ОСББ, інших питань щодо включення електроенергії не стояло. Даний представник сказав: поки не заплатите борг, світла включати ніхто не буде. Борги є у 20% людей тільки, а в інших немає. Склалася така ситуація: наші будинки з першого дня, а саме з 2001 року (коли від`єдналися від заводу, до якого відносилися) по сьогодні, напряму не мають розрахунків з РЕМом . У нас в будинку загальний лічильник, і тому електроенергія сплачується через ЖЕК. І склалася ситуація, що останні заборгували РЕМу 440 тисяч гривень, хоч люди, за даними ЖЕКу, не сплатили тільки 360 тисяч гривень. Де 80 тисяч гривень, сплачених людьми, поділося, незрозуміло. Виходить, що ЖЕК витратив їх на якісь свої цілі. На сьогодні РЕМ ставить питання, що поки ЖЕК або міська рада (так як це її комунальне підприємство) не сплатить борг їм, то договорів на постачання електроенергії з «Поліссям» вони не заключать. Тому міській раді дуже вигідно, щоб ми створили ОСББ: ми б відійшли від них, і вони зраділи. Але вони, ймовірно, всі домовилися і вирішили на нас подіяти іншим чином: взяли і відключили нам світло, щоб ми, люди, з допомогою «кулачних» методів вимагали від боржників гроші, щоб вони пішли заплатили. Я скажу, що цього робити ніхто не буде, ми всі – люди і битися з сусідами не збираємося», – розповів Сергій Куник.

Чоловік каже, що через бездіяльність ЖЕКу і контролюючих органів з боку міської ради юридичної сторони у вирішенні даного питання вони не мають і відповідно діяти згідно із законодавством також не можуть.

Відео дня

«З 2014 року, коли ВЖРЕП №16 прийняв будинки на баланс, ні з одним власником квартир вони не заключили договір на постачання електроенергії для побутових цілей. Тому звернутися в суд на боржника ЖЕК не може і відключити світло самостійно теж не має права. От вони попали в таку тупикову ситуацію. Хоча ще три роки тому я говорив директору та головному інженеру нашого ЖЕКу, що їм потрібно обов’язково заключити договори на постачання електроенергії, і лише тоді у них буде якийсь важіль через суд звертатися і вимагати у людей гроші. А тепер немає договорів, ніяк юридично розібратися вони не можуть, тому застосовують такі варварські методи, щоб люди воювали між собою», – обурюється Сергій Іванович.

Вже наступного дня після мітингу мешканців, у будинках яких відключили світло, на черговому засіданні виконкому отримали догану чиновники, які не запобігли відключенню, – заступник мера Сергій Кондратюк та керівник управління муніципального розвитку Артем Ражев. А начальник управління комунального господарства Андрій Іщенко, за розпорядженням мера, мав написати заяву на звільнення, проте, як стало відомо, він продовжує виконувати свої обов’язки.

«Така проблема не єдина. Це колишній гуртожиток, немає індивідуальних лічильників. Так, є люди, які не платять. Є люди, які платять, вони не повинні страждати. ЖЕК у повному обсязі платив? Невідомо. Оголошую розслідування, аби визначили, чи платив ЖЕК. Управління муніципального розвитку – начальнику догану, начальника житлового господарства – на звільнення», – сказав мер на засіданні виконкому.

Аби вирішити ситуацію, на думку місцевої влади, існує лише один вихід – перейти від загальнобудинкового лічильника до поквартирних.

«Ми проводимо коригування проекту через державну експертизу, визначаємо точну суму, люди через 2 тижні, як належить за законом, проводять збори. Визначають можливість співфінансування з їх сторони. Ми, міська рада, визначаємо можливість співфінансування з нашої сторони. Для цього я як заступник міського голови піду в депутатський корпус і буду просити депутатів про виділення коштів на реалізацію цього проекту», – наголосив заступник Житомирського міського голови Сергій Кондратюк.

Проте мешканець будинку Шевченка, 43 Сергій Куник бачить вихід у наступному: «У них вихід один – негайно погасити борг з місцевої казни, інакше толку не буде. І ситуація у міської ради навколо наших будинків і ЖЕКу склалася дуже тяжка. Тепер через допущені помилки вони вимушені шукати вихід з цієї ситуації, який лише один. На сьогодні рішенням виконкому ВЖРЕПів немає, а «Полісся» з нами договір ще не заключило і, мабуть, не збирається. Тому ситуація дуже цікава, адже керуюча компанія, взявши нас на обслуговування, мала, в першу чергу, заключити з нами договори на комунальне обслуговування і на все інше. Вже майже місяць, як вони нас обслуговують, і жодного кроку зроблено не було. Мабуть, немає сьогодні в керівництві нашому людини розумної, яка могла б ці питання вирішувати негайно та згідно із законодавством», – сказав мешканець багатоповерхівки.

На запитання журналістів, чи знають люди, куди далі їм сплачувати за платіжками за електроенергію, Сергій Іванович зауважує, що тут вони можуть тільки гадати.

«Хто за цей місяць пришле нам платіжки, ми ще не знаємо, але дуже цікаво, звідки вони прийдуть. Якщо міська влада думає, що люди не розуміють, в яку ситуацію вона потрапила, то розуміємо ми все надто добре. Але одне ми можемо гарантувати: ми не дозволимо відключати нам світло або що інше. Все повинно бути згідно із законодавством. Якщо з нами будуть по-варварськи, ми перекриємо наступного разу трасу міжнародного значення. І людей вже буде значно більше (близько тисячі точно)», – наголосив Сергій Куник.

А тим часом контрольно-аналітичний відділ проведе службову перевірку комунального підприємства «Виробниче житлове ремонтно-експлуатаційне підприємство №16» міськради за фактом відключення електричної енергії у вищезгаданих проблемних будинках. Про це йдеться у розпорядженні міського голови  Сергія Сухомлина від 6 серпня 2018 року, оприлюдненого на сайті мерії.

В ході проведення перевірки відділ має дослідити питання щодо:

  • структури тарифу, порядку нарахування та сплати комунальних платежів, в тому числі за електроенергію, по будинках на вул. Шевченка, 41, 43 та Івана Гонти, 2;

  • договірних умов на споживання та сплату комунальних послуг між мешканцями будинків по вул. Шевченка, 41, 43 і Івана Гонти, 2 та КП «ВЖРЕП №16» Житомирської міської ради;

  • проведеної роботи КП «ВЖРЕП №16» Житомирської міської ради з боржниками щодо стягнення боргу по спожитих комунальних платежах, в тому числі за електроенергію, в будинках по вул. Шевченка, 41, 43 та Івана Гонти, 2;

  • порядку розподілу та спрямування комунальних платежів, отриманих КП «ВЖРЕП №16» Житомирської міської ради від населення, в тому числі від мешканців будинків по вул. Шевченка, 41, 43 та Івана Гонти, 2;

  • наявної системи обліку та розподілу електричної енергії в будинках по вул. Шевченка, 41, 43 та Івана Гонти, 2.

Мер розпорядився розпочати перевірку не пізніше 8 серпня цього року, визначити строки її проведення (не більше 20 робочих днів) та склад перевіряючих. За результатами перевірки складуть акт.

Керівник КП «ВЖРЕП №16» Житомирської міської ради Максим Трухній зобов’язаний забезпечити належні умови для проведення перевірки та сприяти її проведенню шляхом надання документів, пояснень та іншої необхідної інформації.

Анастасія Ліберман

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up