Згідно з висновками експерта стан «Ракушки» – незадовільний, але «шоу має тривати»

Згідно з висновками експерта стан «Ракушки» – незадовільний, але «шоу має тривати»

Більше року тому житомирську пресу сколихнуло несподіване відкриття: літній амфітеатр «Ракушка» після реконструкції, на яку витратили 10 млн гривень, виявився у досить плачевному стані.

 

Нагадаємо, що об’єкт «Ракушка» був зданий в експлуатацію восени 2015 року. А коли в 2016 році на посаду директора КП «Парк» прийшов Володимир Шуст – виявилося, що ремонт «потік» і зовні відремонтована споруда стала непридатною для експлуатації зсередини, оскільки стіни і стелю залило водою, і все це покрилося пліснявою.

Здавалося б, немає нічого простішого, аніж знайти винного і змусити його виправити всі недоліки. Однак і тут житомирській владі «не пощастило».

«Ситуація по об’єкту “Ракушка” досить неоднозначна, – пояснював рік тому тодішній директор комунального підприємства Володимир Шуст, – тому що по даному об’єкту було 2 підрядники. Розпочинали роботу фірма “ЕЛІТБУД”, а закінчувала – Житомирська механізована колона».

Відео дня

Загалом за весь час епопеї з ремонтом на реконструкцію літнього амфітеатру «Ракушка» було витрачено більше 10 млн грн.

Як розповідав у 2016-у Володимир Шуст, позиція міського голови Сергія Сухомлина з цього приводу була категоричною: підрядники, з чиєї вини виникли проблеми, і мають власним коштом усе виправити. Якщо ж винуватця не визначать і підрядники між собою не домовляться, то сума, необхідна для ремонту, поділиться між ними навпіл й «ЕЛІТБУД» разом з Житомирською механізованою колоною виконуватимуть ці ремонтні роботи пліч-о-пліч.

«Про додаткове фінансування з міського бюджету в цьому випадку навіть мови йти не може», – підсумував Володимир Петрович. Призначили експертизу, пообіцяли розібратися.

Ну, поговорили-поговорили і забули. Пройшов рік, і ми вирішили поцікавитися: то що ж там з цим проектом, на який викинули 10 мільйонів?

З цим питанням ми звернулися до заступника міського голови Матвія Хренова, у відомстві якого нині перебувають парки Житомира.

«”Ракушка” в задовільному стані, придатна до використання. Є проблеми, але в цьому році поки що не планується проводити ніяких реконструкцій», – лаконічно повідомив чиновник і направив нас до керівника підприємства. Звісно, ми хотіли поділитися з ним, що з керівником уже спілкувалися і навіть звіт обстеження «Ракушки» бачили, але у пана Матвія часу на довгі задушевні діалоги не було.

Як розповіла нам в.о. директора КП «Парк» Ольга Кузьмінська, в 2016 році експерт Володимир Май-Маєвський дійсно провів експертне обстеження «Ракушки» й надав звіт, у якому описав недоліки, виявлені на об’єкті.

«У звіті просто констатовані факти, а з чиєї вини це трапилося, у звіті не вказується. Питання щодо будь-якого ремонту не піднімалося», – прокоментувала Ольга Кузьмінська.

У звіті про проведення технічного обстеження будівельних конструкцій та інженерних мереж об’єкту літнього театру «Ракушка», датованому 23 травня 2016 року, експерт Володимир Май-Маєвський подав вичерпний перелік виявлених недоліків.

Зокрема, при обстеженні будівлі літнього театру, цокольного та першого поверхів, експерт виявив недостатній похил покриття для відведення атмосферних опадів з оглядового майданчика; відсутність дренажного прошарку до основного гідроізоляційного шару, наявність протікань у місцях кріплення нержавіючої сталі до покриття оглядового майданчика (забивні дюбеля, грудень 2014 року); відсутнє організоване водовідведення з покрівлі сходової клітини; наявність тріщин, «випучування» окремих ділянок, випадіння окремих каменів мурування підпорної стіни.

Що стосується трибуни зі сценою та навісом і пультової, то там експерт зафіксував наявність щілин у планшеті сцени з дерев’яних рейок (невідповідність проектним рішенням); наявність ураження грибком дерев’яних рейок планшету сцени; недостатня висота огородження підпорної стіни; наявність скупчення птахів на металоконструкціях під навісом; відсутність навісу-покрівлі для захисту від атмосферних опадів над глядацькими місцями на верхніх рядах у крайніх секторах (червоний колір сидінь); недостатній виліт навісу для захисту від атмосферних опадів планшету сцени та відсутність природньої припливно-витяжної вентиляції з приміщень цокольного поверху та простору під сценою.

Нічогенький такий перелік?

Логічно, що й висновок експерта відповідний: «За результатами проведення технічного обстеження об’єкту […] встановлено, що стан будівлі – незадовільний та не відповідає вимогам надійної і безпечної експлуатації».

Як розповіла Ольга Кузьмінська, для того, щоб хоч якось підтримувати більш-менш пристойний стан приміщення (особливо гримерок) і остаточно не розлякати артистів, які нині активно виступають у Житомирі, підприємство своїми силами намагається робити мінімальні косметичні ремонти. Про капітальний ремонт навіть не йдеться…

Про те, як працюється в таких умовах артистам, котрі змушені готуватися до виступів у цих гримерках, ми поцікавилися у заслуженої артистки України Ірини Шинкарук, котра проводила минулоріч у «Ракушці» Міжнародний мистецький фестиваль «Пісенний спас» імені Володимира Шинкарука:

«Зараз у гримерках потрібно робити ремонт. Справа в тому, що там, під плиткою, відсутня гідроізоляція, і вся вода, яка йде з неба, через певний час потрапляє всередину. Я особисто зустрічалася з Сергієм Івановичем (міським головою – прим. ред.) і минулого року, і цього року... Він розуміє цю ситуацію. Таких майданчиків, як «Ракушка», в Україні не так багато. Вона дійсно може приносити і ім’я, і кошти Житомиру. Я вже неодноразово бувала в парку і розумію, що там треба буде докласти багато зусиль, щоб привести її до того стану, аби там можна було проводити міжнародні фестивалі».

Однак судячи з того, якими темпами в Житомирі втілюються зміни (чого варта лише «довго страждальна» плитка), очікувати, що влада скоро згадає про «Ракушку», не доводиться. А тим часом гарантійний термін на виконання ремонтних робіт спливає, і притягнути до відповідальності підрядників скоро стане геть неможливо. А, може, затягування робиться умисно, щоб потім «роздери банити» ще 10 мільйонів з міського бюджету?

Анастасія Кузьмич

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 25 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 25 квітня: все про цей день, яке свято, іменини і погода у Житомирі 17:53 Як держава планує залучити фахівців з інвалідністю до ринку праці? 17:50 Чи загрожує Житомирщині підтоплення? Розповідають гідрологи Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 17:00 єЧерга для автобусів: на пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону 16:40 Якщо про депутатів, то тут – дисципліна, а якщо про громадськість, то тут… 16:20 У Станишівській громаді зупинили нетверезу водійку: вона запропонувала патрульним хабар 10 тисяч photo_camera 16:17 Не поширюйте фейки: відео нібито з Житомира, як військовий "закопує" ухилянта - російська пропаганда 16:07 У Попільні в гаражі виявлено арсенал зброї: власника підозрюють у резонансному вбивсті чоловіка в Житомирі photo_camera 16:00 У Львові відбувся підсумковий форум «LED Push: Підтримка місцевих економік» 15:40 Житомир попрощався із Захисником Денисом Пекарським 15:20 Вночі у Житомирі зупинили п'яного водія, в салоні авто знайшлися наркотики 15:01 23 випадки захворювання на кір зафіксовано в Україні з початку 2024 року 14:40 Рятувальники ліквідували пожежу в адмінбудівлі приватного підприємства в Житомирі 14:18 ECIDE допоможе 25 громадам організувати літні дитячі клуби: розпочався прийом заявок 13:11 Пил із Сахари знову в Україні 12:40 Пам'ять про героїв-захисників має стати невмирущою photo_camera 12:20 Жителя Житомирського району засуджено на 8 років за умисне вбивство батька 12:02 До уваги водіїв! 25 квітня буде перекрито рух по вулиці Шевченка
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up