Запуск ринку землі: європейські рецепти для України

Запуск ринку землі: європейські рецепти для України

Поки на полях завершується весняна посівна кампанія, у столиці чиновники  працюють над фінальним проектом закону про обіг сільськогосподарських земель. Якими будуть остаточні правила для гравців ринку, невідомо, але розробники запевняють, що врахують інтереси і продавців, і покупців. У цьому їм має допомогти досвід європейських країн, які вже подолали цей шлях. Як працює земельний ринок у Європі, дослідив Центр громадського моніторингу та контролю.

 

Досвід найближчих сусідів

Сьогодні повна заборона на продаж землі, крім України, існує лише в Північній Кореї, Кубі, Венесуелі, Конго і Таджикистані. Після розвалу Радянського Союзу майже всі держави колишнього блоку у той чи інший спосіб дозволили обіг землі. У більшості держав реформа розпочалася на початку 1990-х років – під час кризи переходу до ринкової економіки.

Головний виклик, який мусили долати держави, полягав в пошуку оптимального співвідношення між поверненням (реституцією) землі колишнім власникам та розподілом між селянами, які на ній працювали на той час. Зокрема, така ситуація була в Естонії. У Польщі реституції не було, оскільки більшість земель навіть за радянського періоду залишалися у власності дрібних фермерів.

Відео дня

Після запровадження ринкових земельних відносин частина країн встановила обмеження на купівлю її іноземцями, однак згодом відмовилася від таких заходів. Так, Румунія після вступу до ЄС ввела 7-річний мораторій на продаж землі іноземцям, однак у 2014 році його термін сплив. Чехія скасувала обмеження на купівлю землі громадянами ЄС у 2011 році, а Польща – минулого року. Словаччина відмовилася від заборони продавати землю іноземцям у 2014 році. Тим часом Естонія майже одразу дозволила купувати землю фермерам-іноземцям.

«У Словаччині два роки тому скасували мораторій (для іноземців, – Ред.) – і нічого не сталося. Тільки 5-7% земель перебувають у власності іноземців», – зазначає співголова Стратегічної групи радників з питань реформ при Кабміні, екс-міністр фінансів Словацької Республіки Іван Міклош. Зважаючи на досвід Словаччини, Міклош прогнозує економічний ефект від скасування мораторію на продаж аграрних земель в Україні на рівні близько 1,5 млрд дол. у рік. Водночас, експерти EasyBusiness очікують від відкриття ринку землі економічний ефект у розмірі щонайменше 30 млрд дол. у наступні десять років.

Ціна «земельного питання» у ЄС

За даними Держгеокадастру, середня ціна оренди одного гектару в Україні минулого року складала близько 40 доларів за нинішнім курсом. Це у 6 разів менше, ніж в Іспанії, і в 19 разів менше, ніж у Данії. За підрахунками аграрних експертів Олега Нів’євського та Дениса Нізалова, середня вартість оренди землі с/г призначення в Україні у 2015 році була більш ніж у 10 разів нижча справедливої вартості. Оренда української землі найдешевша у Європі, хоча її потенціал значно вищий, ніж у цих країнах.

«В абсолютних цифрах вартість оренди все ще залишається критично низькою та неспівставною з доданою вартістю, яку генерує земля», – коментує Максим Мартинюк, перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України. Президент України Петро Порошенко також вважає, що земельний мораторій гальмує розвиток агропромислового комплексу й обмежує права власників паїв.

«Відсутність права на вільну купівлю-продаж землі сільськогосподарського призначення, безумовно, стримує інвестиції в аграрну сферу», – переконаний глава держави.

Якщо поглянути на європейський ринок землі з погляду купівлі-продажу, то найдорожчу пропозицію мають Швейцарія – близько 70 тис. дол./га, Нідерланди – близько 64 тис. дол./га, Ірландія – понад 39 тис. дол./га, Бельгія – майже 34 тис. дол./га, Німеччина – близько 32 тис. дол./га і Мальта – аж 181 тис. дол./га. Усі ці країни запроваджують екологічно ощадні технології і високу механізацію в агровиробництві і мають щедрі врожаї.

При цьому у більшості з них держава ніяк не регулює ринок ані в ціновому аспекті, ані за джерелами капіталу. Відсутність державних обмежень не спричиняє хаосу в АПК, і відкриття ринку землі не викликало масового розпродажу угідь. Попри вільний земельний обіг у цих країнах, досі значна частина сільськогосподарських ділянок здається в оренду. Наприклад, у Франції орендуються 75% аграрних земель, у Швеції – 40%. А в разі продажів у середньому угоду оформлюють на невеличкі наділи. У Франції – це ділянки до 3,3 га, у Швеції – до 10 га, оскільки, в основному, на землі працюють фермери.

На кого рівнятись Україні?

Звичайно, для українських аграріїв ближчий досвід колег із Центрально-Східної Європи та Балтії. Проаналізувавши ситуацію в Болгарії, Румунії, Словаччині, Польщі, Естонії, Чехії, Литві, Латвії та Угорщині, експерти зауважили, що відкриття земельного ринку в цих країнах сприяло підвищенню врожайності, відновленню економіки, зниженню інфляції та зростанню ВВП. Після зняття мораторію ціна на землю у цих країнах у середньому зростала на 20% щороку. Зважаючи на якість українських угідь і природні умови, фахівці прогнозують Україні значно більший ціновий скачок.

На думку експерта Реанімаційного пакета реформ Дмитра Ливча, ситуація із забороною продавати/купувати землю якраз спричиняє занижену ціну на оренду землі й гальмує розвиток сільських територій: «Якщо говорити мовою цифр, експерти EasyBusiness вважають, що власники недоотримують мінімум 25% доходу щорічно».

Сьогодні в українських селян є дві альтернативи – обробляти свої паї самим або ж здавати їх в оренду за ту невелику ціну, що її пропонують. Зважаючи на середній вік власника земельного паю – 57 років (згідно з результатами дослідження проекту USAID «АгроІнвест»), насправді альтернативи оренді немає.

Земельна реформа є однією із ключових для України. Її необхідність підтверджують і економісти, і фермери, які сьогодні не можуть конкурувати із великими агрохолдингами. Також це одна із вимог Міжнародного валютного фонду. Однак дискусії щодо формату земельної реформи досі тривають. Сподіваємося, експерти й урядовці оберуть за зразок оптимальну модель і врахують європейський досвід.

 

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
15:39 У Житомирі у квітні триватиме міська весняна толока - приєднуйтесь до прибирання у місті 15:21 Упродовж доби на Житомирщині ліквідовано 15 пожеж у природних екосистемах на загальній площі майже 17 га photo_camera 15:00 Алгоритм отримання компенсації при працевлаштуванні ВПО 14:41 ДТП на Коростенщині: 15-річний хлопець на мопеді зіткнувся з парканом Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 14:20 Станом на 29 березня на Житомирщині вже виникло 177 пожеж у природних екосистемах 14:00 Цієї ночі прикордонники Житомирського загону збили ударний БПЛА «Shahed-136/131» 12:40 СБУ затримала на Житомирщині ділків, які постачали до рф граніт для виготовлення пам’ятників загиблим рашистам photo_camera 12:15 На вулиці Театральній у Житомирі помер чоловік 12:00 50 FPV - дронів та 2 "Мавіки" полетіли на передову: Житомир передав чергову допомогу військовим photo_camera 11:41 Збір затискачів від упаковок з хліба! Житомиряни, долучайтесь, це працює на перемогу! 11:19 У Житомирі відбувся відкритий турнір з волейболу присвячений пам’яті Героя АТО Дмитра Ільницького photo_camera 11:00 Україна і Польща домовилися спільно шукати українські родини у Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну 10:40 Об’єднана штурмова бригада Національної поліції України запрошує воїнів перемоги! play_circle_filled 10:20 Збитки на понад 4,3 мільйона гривень і шкода довкіллю: ексдиректору підприємства з видобування лабрадориту в Новоборівській громаді повідомлено про підозру 10:00 Судитимуть жителя Харківщини, який переробляв стартові пістолети в бойові і продавав через інтернет photo_camera 09:39 Оперативна інформація станом на 06.00 29 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:20 Росія вдарила по енергетичних об'єктах України: є пошкодження і відключення 09:00 29 березня: яке сьогодні свято, іменини, традиції і погода у Житомирі 18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up