Незабаром розпочнеться нерестовий період у риб. З метою належного захисту водних біоресурсів та створення сприятливих умов для них, Управлінням Держрибагентства у Житомирській області видано наказ про встановлення заборони на їх вилов в цей період.
У цьому наказі визначено строки нерестової заборони, зокрема:
- у річках та їх притоках: з 1 квітня до 20 травня;
- у водосховищах та ставках: з 1 квітня до 10 червня;
- у новостворених водних об’єктах, а також у придатковій системі річок та інших водних об’єктах: з 01 квітня до 30 червня.
Крім того, з 1 квітня по 20 червня та з 15 липня по 05 вересня забороняється вилов раків у водоймах. Мета заборони – перша та друга линька раків, а також під час виношування ікри та личинок.
В нерестовий період любительське рибальство може бути дозволено органами рибоохорони у спеціально визначених водоймах однією поплавковою або донною вудкою і з одним гачком та спінінгом з берега.
Патруль звертається до всіх з проханням, хто став свідком порушення даної заборони – оперативно повідомляти на «гарячу» лінію: (0412) 24-57-81.
Довідкова інформація:
В першу чергу нерестяться хижі риби. Наприклад: щука розпочинає відтворення при температурі води +4,0-+4,3о С, окунь +6,4-+6,8о С, судак +7,6-+8,7о С, плітка +7,6-+8,7о С, лящ +10,6-+11,0о С, карась +13,8-+14,8оС, плоскирка +12,1-+12,8о С, короп +18,2-+19,8о С, лин +19,8-+20,8о С. За температурними показниками води можна приблизно визначити початок нересту кожної з риб: щука – в березні, короп і лин – в червні, всі інші вищезазначені риби – у квітні, травні.
Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.
№ 11 від 20 березня 2024
Читати номер