Якість води у річках Житомирщини щороку погіршується

Якість води у річках Житомирщини щороку погіршується

Основними джерелами забруднення природних вод є каналізаційні стоки, скиди із заводів та підприємств, а також сміття, яке залишають відпочивальники на пляжах.

 

Цього літа мешканці Житомирщини можуть відпочити у 60 офіційних зонах відпочинку (серед яких 4 організовані пляжі).

Наскільки безпечно купатись у річках та інших водоймах регіону, ми запитали у завідувача відділу санітарно-гігієнічних досліджень ДУ «Житомирського обласного лабораторного центру МОЗ України» Юрія Лутая.

– Результати досліджень, проведених у червні, свідчать про те, що відсоток невідповідності якості води за мікробіологічними показниками складає 18% (лактопозитивні кишкові палички), при цьому патогенних мікроорганізмів не виявлено, – наголошує Юрій Лутай. – За санітарно-хімічними показниками не відповідає вимогам 36% досліджень. Відхилення виявлено за органолептичними показниками (запах), вмістом заліза загального та показниками  хімічного та біохімічного споживання кисню.

Відео дня

Так, за результатами досліджень не відповідають санітарним нормам рекреаційні зони в Андрушівському районі (р. Гуйва), Баранівський р-н (р. Случ), Бердичівський район (р. Гнилоп’ять, ставок «Шкіроб’єднання», «Шанлора» та ставок №3 Рафінадного заводу), Ємільчинський район (р. Уборть), Коростенський р-н (р.Уж), Коростишівський р-н (р. Тетерів), не відповідає за рівнем заліза вода у Лугинському районі (пляж «Товста», р. Жерев), Новоград-Волинський р-н (р. Смолка і Провалка, місце злиття р. Случ та Провалка), Пулинський р-н (став та кар’єр цегельного заводу, став с. Ясна Поляна), Попільнянський р-н (смт Корнин р. Ірпінь ), Ружинський р-н  (р. Роставиця), Хорошівський р-н (зони відпочинку смт. Хорошів). Що ж до якості води у рекреаційних зонах Житомира, за словами фахівців, тут відхилень не виявлено, усі показники відповідають санітарним нормам.

Також знайти інформацію про не рекомендовані для купання пляжі та рекреаційні зони можна на офіційному сайті ДУ «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я».

Алла Гетьман

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
11:41 Збір затискачів від упаковок з хліба! Житомиряни, долучайтесь, це працює на перемогу! 11:19 У Житомирі відбувся відкритий турнір з волейболу присвячений пам’яті Героя АТО Дмитра Ільницького photo_camera 11:00 Україна і Польща домовилися спільно шукати українські родини у Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну 10:40 Об’єднана штурмова бригада Національної поліції України запрошує воїнів перемоги! play_circle_filled Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 10:20 Збитки на понад 4,3 мільйона гривень і шкода довкіллю: ексдиректору підприємства з видобування лабрадориту в Новоборівській громаді повідомлено про підозру 10:00 Судитимуть жителя Харківщини, який переробляв стартові пістолети в бойові і продавав через інтернет photo_camera 09:39 Оперативна інформація станом на 06.00 29 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:20 Росія вдарила по енергетичних об'єктах України: є пошкодження і відключення 09:00 29 березня: яке сьогодні свято, іменини, традиції і погода у Житомирі 18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up