Які романси співають фінанси, або Як продовжується розкрадання коштів у сфері культури

Які романси співають фінанси, або Як продовжується розкрадання коштів у сфері культури

У березні цього року Житомирським відділом поліції ГУ НЦ в Житомирській області до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені відомості про злочин та розпочато досудове слідство відносно зловживань в системі управління культури та туризму Житомирської обласної державної адміністрації.

Поліція, корупція, губернатор та управління культури... Що пов'язує людей міцніше за родинні зв'язки? Гроші! Так вже історично склалося, що саме вони пов'язують людей міцніше, ніж найсильніше кохання, бо це кохання до грошей.

Ми вже неодноразово розповідали про фактори розкрадання в управлінні культури та туризму ЖОДА. Але що змінилося з того часу? Ми зверталися до голови Житомирської обласної державної адміністрації Ігоря Гундича та голови Житомирської обласної ради Володимира Ширми. Не дочекавшись належного реагування, ми звернулись до Житомирської обласної прокуратури, звідки наш лист був спрямований до місцевої прокуратури, яка зі свого боку 21 лютого 2019 року направила листа на адресу начальника слідчого відділу Житомирського відділу поліції ГУ НЦ в Житомирській області підполковника С.В. Рудницького для невідкладного внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відповідно до ст. 214 КПК України відомостей про злочин та початку досудового слідства. Але керівництвом Житомирського відділу поліції ця вказівка була проігнорована. Ми були змушені звернутися до суду, відтак 15 березня слідчий суддя Богунського районного суду міста Житомира С.М. Полонець, керуючись статтями 214, 303, 304, 307, 309 КПК України, виніс ухвалу задовольнити скаргу та зобов'язав уповноважену особу Житомирського ВП ГУ НП в Житомирській області внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати досудове слідство.

Відео дня

Але при особистому зверненні до міського відділу поліції нам вдалося отримати витяг з ЄРДР про внесення таких відомостей аж 22 березня 2019 року. Це незважаючи на те, що за законом такі відомості вносяться протягом 24 годин від моменту, коли стало відомо про злочин. Тобто знову керівництво слідчого відділу Житомирського відділу поліції ГУ НП в Житомирській області в особі начальника відділу С.В. Рудницького намагалося проігнорувати ухвалу суду, і тільки після направлення скарги до Генеральної прокуратури України вдалося досягти мети.

Отримавши витяг з ЄРДР, ми були, як заявники, дуже здивовані кваліфікацією кримінальної справи за ч. 1 ст. 358, тобто за статтею, яка передбачає відповідальність за підроблення документів, печаток, штампів та іншого! Адже в матеріалах, надрукованих у нашій газеті, скаргах до керівництва області, прокуратури та поліції йшлося про розкрадання грошових коштів, розкрадання майна, перевищення службових повноважень, корупцію та інші подібні злочини! Склалося враження, що поліція не зацікавлена в розслідуванні даного злочину, скоріше, цілої низки злочинів в системі управління культури та туризму Житомирської ОДА. Крім того, у витягу з реєстру зазначено прізвище старшого слідчого у справі – Липко Андрій Юрійович. На сайті податкових декларацій ми знаходимо інформацію, що, отримуючи на місяць приблизно 10 000 грн заробітної плати, Андрій Юрійович має дружину, яка отримує заробітну плату в громадській організації «Освітній простір «Синергія». Переходячи на сайт, де зареєстровано дану організацію, ми бачимо, що керівником там зазначено Годовану Олесю Миколаївну. Знову повертаючись до декларацій, ми знаходимо, що її чоловік – Годований Руслан Миколайович, який 21.02.2014 року був обраний заступником голови Житомирської обласної ради. Руслан Годований є членом координаційної ради з питань сприяння у розвитку громадянського суспільства в області. Саме координаційна рада координує процеси, пов’язані із бюджетом участі, фінансової підтримки ініціатив громадськості. Тобто немає сенсу пояснювати, що Руслан Годований мав та досі має пряме відношення до виділення коштів, спрямованих на діяльність громадських організацій, афілійованих з управлінням культури та туризму ЖОДА. До речі, дуже цікаво буде дізнатися, яким чином або в який спосіб старший слідчий слідчого відділу Житомирського відділу поліції ГУ НЦ в Житомирській області Липко А.Ю. збирається розслідувати фінансові оборудки, від яких має якусь копійчину його власна дружина.

Ми також продовжуємо розслідування зловживань у системі управління культури та туризму Житомирської ОДА. Раніше ми вже писали про посередника в отриманні коштів, яким виявився Центр народної творчості Житомирської обласної ради та приєднаний до нього у березні 2018 року сектор кіномистецтв. Маючи на балансі утримання суцільний мотлох, керівництво управління культури та туризму за допомогою виконуючої обов'язки директора центру з січня 2019 року Альони Сердечної списує колосальні кошти на зарплати відсутнім працівникам та на оренду приміщень, де зберігається практично сміття. Ми зверталися як до керівництва Центру народної творчості в особі Альони Сердечної, так і до начальника управління культури та туризму ЖОДА Тетяни Парфентієвої із запитами щодо надання публічної інформації про штатний розклад та розміри отриманої заробітної плати. Жодної відповіді по суті! Якщо точніше, відповідь була в формі відписки з посиланнями на норми закону, які взагалі не стосуються запита та затребуваної  інформації.

Довелося вчергове звертатися до суду та чекати на його рішення. Чому нас так цікавить заробітна плата працівників управління? Адже ми знову звертаємося до мережі Інтернет та знаходимо транзакції коштів, спрямованих на виплату зарплати. Судячи із зазначених там сум, працівники управління культури та туризму ЖОДА за 2017-2018 роки отримували майже по 600 відсотків премій та надбавок!!! Це щось неймовірне! Але для того, щоб спростувати або підтвердити ці розрахунки, нам і потрібні відповіді на наші запити. Але запити є, а ось відповідей – жодної! Тому ми маємо всі підстави вважати наші припущення правдою. Крім того, керівники управління культури подали електронні декларації, зокрема керівник управління Тетяна Парфентієва зазначила суму заробітної плати за 2018 рік – 420 079 гривень, що означає майже по 35 тисяч гривень на місяць. Але ми маємо докази, що ця сума значно занижена.

Продовжуючи тему зловживань, неможливо обійти увагою чергову фірму-прокладку, також практично сімейний бізнес, побудований Світланою Володимирівною Ярмолицькою, виконуючою обов'язки заступника начальника управління – начальника відділу культурно-мистецьких установ управління культури та туризму Житомирської обласної державної адміністрації. Це творіння має назву «Комунальна установа «Житомирський обласний туристичний інформаційний центр» Житомирської обласної ради». Керівником цього закладу зазначено Кравчука Василя Володимировича. Нехай вас не вводять в оману різні прізвища, адже Василь Володимирович – рідний брат Світлани Володимирівни, тієї самої виконуючої обов'язки заступника начальника управління культури. У цій же установі працює, а точніше рахується, ще одна близька родичка Світлани Ярмолицької – Вероніка Соболєва, дружина Василя Кравчука, яка фактично працює журналісткою телеканалу «Союз-ТВ». До слова, Вероніка Соболєва була серед переможців щорічного обласного творчого конкурсу до Дня журналіста у 2018 році. Нагороди переможцям вручав заступник голови Житомирської ОДА Ярослав Лагута 8 червня 2018 року. До того ж Вероніка Соболєва вказана серед працівників Центру народної творчості ЖОР, але жодного разу там не з'являлася на роботу, отримуючи справно зарплату, яка складається з надбавок за складність та напруженість, а також премії. Адже не з’являтись у Центр народної творчості – це дійсно складно та напружено.

А серед співробітників Житомирського обласного туристичного інформаційного центру короткий час числився й син Світлани Ярмолицької. Особливістю діяльності цього центру є також те, що частина майна передана йому з Центру народної творчості. Хоча в установчому документі Центра народної творчості чітко прописано, що будь-яка безоплатна передача майна забороняється. Так що розібрати зараз, де чиє майно, дуже складно навіть для фахівців. Також маємо інформацію, що відповідальними особами до управління статистики не подано фінансовий звіт (баланс) за 2018 рік, термін подачі якого до 28 лютого, а термін в Управлінні казначейської служби – до 15 січня 2019 року. Адже саме в балансі відображаються усі матеріальні та нематеріальні активи, простими словами, все майно та усі витрати.

Сьогодні вже 2 квітня 2019 року. Схоже, у такий нехитрий спосіб, розрахований на дурників, керівництво вирішило приховати, аби не було доведено внесення завідомо неправдивої інформації у баланс та аби не понесла відповідальність головний бухгалтер, яка ще до інциденту була начебто «своєю». Виникає елементарне питання: за які такі заслуги тоді отримували надбавки за складність та напруженість в роботі, а може, і не зовсім в роботі, а також премії головний бухгалтер та в. о. директора Сердечна А.В.? Аналізуючи вищевикладене, розуміємо, що надбавки та премії отримують у цій системі  тільки наближені та «свої» і неважливо за що. Не менш цікаво, що з моменту призначення на посаду в.о. директора Центру народної творчості Сердечної А.В. минуло майже три місяці, а віз і нині там – майно, а точніше те, що вже прийшло до стану непотребу, сектору кіномистецтва продовжує з’їдати грибок. І бюджетні кошти продовжує Сердечна витрачати на утримання цього грибкового мотлоху. А кошти немалі – 15 тис. у місяць. Працівнички ж як не з’являлись у сектор кіномистецтва, розташований по вул. Грушевського, 100, так і не з’являються. Але от зарплату отримують вчасно і, звісно ж, надбавки за складність та напруженість, і премії. Чи не пора звільнити за невідповідність такого керівника? Мабуть, про відповідальність за зловживання службовим становищем дами-керівниці і не думають.

Наостанок ми пропонуємо переглянути, що саме відбувається із закупівлями управління культури. Серед дуже цікавих речей, яким ми присвятимо окрему статтю в газеті, можемо побачити прізвище начальника відділу планово-фінансової роботи – головного бухгалтера управління культури та туризму ЖОДА Олени Анатоліївни Подік. Згідно з декларацією, вона зареєстрована в селі Тетерівка. Чоловіком її за тією ж адресою зареєстровано фізичну особу-підприємця Анатолія Олександровича Подіка, який, за даними сайту https://clarity-project.info/tenderer/2061603735, за останні роки підписав договорів на суму більше чотирьох мільйонів гривень, виконуючи замовлення переважно державних структур, що працюють в напрямку культури та освіти. Зрозуміло, що знову жодної корупційної складової. Анатолій Подік є депутатом Житомирської обласної ради від блоку Петра Порошенка, заступником голови постійної комісії з питань соціально-економічного розвитку регіону, інвестиційної діяльності, середнього і малого бізнесу, будівництва, транспорту та зв’язку. Протягом трьох років через його фірму пройшло більше 100 мільйонів бюджетних коштів. При цьому, зазирнувши в судовий реєстр, можна побачити десятки судових впроваджень, де фігурують фіктивні обсяги виконаних робіт. Поліція проводить розслідування цих мільйонних розтрат.

Ми продовжуємо журналістське розслідування в сфері культури в Житомирській області. З відкриттям досудового провадження ми постійно контролюємо розслідування та надаємо слідству всі відомі нам факти, але складається враження, що керівники слідчого відділу Житомирського відділу поліції ГУ НЦ в Житомирській області намагаються затягнути справу. У планах – якомога ширше висвітлювати хід розслідування та підготувати звернення до поліції з метою посилення уваги до справи і максимально об'єктивного розслідування з урахуванням всіх епізодів розкрадань та оборудок. Чекайте, далі буде...

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (7)
  • Дианна Форион

    Сьогодні ця гидота доки вибори не відбулись хоче зникнути. І подає себе в соц.захист Романова. Бо не хоче відповідати за розтрати і крадіжку.  Гидота май совість тебе іще в Романові не знали.

    https://public.nazk.gov.ua/declaration/e04c1e27-ad5b-4f2c-8924-ab101cae945f



    Доречі, а Семенюк з кадрів куди?! Невже з тобою?



    Наступна пані Тетяна, котра вже не встигне провести реформу шоколаду у підвідомчих. Допобачення пані Тетяно. Сподіваємось ви підете в аграрний сектор, або в районі теж очолите соц.захист.

  • Дианна Форион

    Дохід Ярмолицької Свєти меньше ніж за пів року 154860 тис.грн.

    Судячи з декларації вона прийшло наприкінці 06.2018 до управління.

    Якщо розділити на 5 місяців це майже 31000 тис.грн. в місяць.

    При цьому вона ранійше не була службовцем.



    Кадровик ОДА, а саме Семенчук гнила в тебе політика на проходження по конкурсу таких як ти.

    Неодноразово, я особисто бачила, як ти з Ярмолицькою в магазинах в робочий час брала те що тобі подобається за бюджетні кошти. Мабуть вдячні тобі ті хто з тобою тет-на-тет здавав тести на службу. Доречі, а де відео архів проходжень всіх конкурсів на посади згідно чинного законодавства. А його немає, бо немає прозорості.

    Корупціонери!!!



    Доречі щойно повідомили Люда Зубко знову виграла грант. Вітаємо землячку!!!

    http://oda.zt.gov.ua/news/koordynatsijna-rada-obrala-24-proekty-dlya-realizatsiyi-za-grant-oda-u-2019-rotsi-perelik/

  • Дианна Форион

    https://public.nazk.gov.ua/declaration/b844d4e0-58c6-47f5-a28a-daf48c99eadd

    Недостовірна інформація по декларації у Ярмолицької.



    Під час тяжко виграних грантів Українського культурного фонду, головна VIP продавчиня Люда Зубко (ООО "Зроби голоснійше") отримала немалі кошти. Але жадібність!!!

    І вирішили хоч мало, але тендер прогодувати всіх гостей в ОДА кавою, цукерками випав саме племіннику Юрію Парфентієву, але з тієї самої майстерні шоколаду.

    https://clarity-project.info/tenderer/3269420735/docs



    Гена Зубко з Парфентієвою за бюджетні кошти планують ремонти театру, музею, щоб за бюджетні кошти зробити шоколадні майстерні навколо території. От і все.

    Регіональний розвиток, а саме грантові кошти на яких сидить Зубко так теж просто не отримаєш. Доки в Києві з ним за відкат не домовишся. І незрозуміло чи він міністр культури, чи ЖКГ? От чому людям, які мають бізнес не можна сідати біля бюджету.



    Також не забуваймо де пані Парфентієва проживає в Новогуйвинську, а саме там танковий завод де хлопчики виводили кошти. Риторичне питання задля чого зробили аудит і свинопас Гундич звільнив завідувача мобілізаційного сектору,  а Парфентієва будучи начальником управління культури  подавала себе в крісло:

    https://public.nazk.gov.ua/declaration/e73f20a3-28ad-46cd-b642-dc985d8eecb8
  • Alexandr Zhuravel

    НУ,ЭТО ПОКА....
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 25 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 25 квітня: все про цей день, яке свято, іменини і погода у Житомирі 17:53 Як держава планує залучити фахівців з інвалідністю до ринку праці? 17:50 Чи загрожує Житомирщині підтоплення? Розповідають гідрологи Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 17:00 єЧерга для автобусів: на пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону 16:40 Якщо про депутатів, то тут – дисципліна, а якщо про громадськість, то тут… 16:20 У Станишівській громаді зупинили нетверезу водійку: вона запропонувала патрульним хабар 10 тисяч photo_camera 16:17 Не поширюйте фейки: відео нібито з Житомира, як військовий "закопує" ухилянта - російська пропаганда 16:07 У Попільні в гаражі виявлено арсенал зброї: власника підозрюють у резонансному вбивсті чоловіка в Житомирі photo_camera 16:00 У Львові відбувся підсумковий форум «LED Push: Підтримка місцевих економік» 15:40 Житомир попрощався із Захисником Денисом Пекарським 15:20 Вночі у Житомирі зупинили п'яного водія, в салоні авто знайшлися наркотики 15:01 23 випадки захворювання на кір зафіксовано в Україні з початку 2024 року 14:40 Рятувальники ліквідували пожежу в адмінбудівлі приватного підприємства в Житомирі 14:18 ECIDE допоможе 25 громадам організувати літні дитячі клуби: розпочався прийом заявок 13:11 Пил із Сахари знову в Україні 12:40 Пам'ять про героїв-захисників має стати невмирущою photo_camera 12:20 Жителя Житомирського району засуджено на 8 років за умисне вбивство батька 12:02 До уваги водіїв! 25 квітня буде перекрито рух по вулиці Шевченка
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up