Як житомирянам захиститись від телефонних шахраїв

Як житомирянам захиститись від телефонних шахраїв

На сьогоднішній день шахраї вигадали безліч способів, як виманити гроші в українців, зокрема, і у житомирян. 

Одним з таких методів є телефонне шахрайство, коли жертві телефонують невідомі та намагаються дізнатися якусь конференційну інформацію або ж, навіть під певним приводом, змушують віддати їм гроші. 

Ким можуть представитись шахраї?

Під час телефонної розмови невідомі можуть представитись ким завгодно, все залежить від сценарію, який вони продумали. Це може бути працівник банку, пенсійного фонду, фіскальної служби, поліції, мобільний оператор або працівник певної структури. Також він може намагатись отримати дані і під виглядом покупця. Якщо продаєте якийсь товар – будьте обережні.

Які дані буде намагатись виманити шахрай?

Якщо у вас по телефону намагатимуться дізнатися певні особисті дані, вас має це насторожити. Це може бути інформація, яка стосується банківських карток: термін дії картки, пін-код, трьохзначний код на звороті, паролі до банкінгу та кодові слова. Ні в якому разі не погоджуйтесь змінювати ліміт, який стоїть на картці, таким чином шахраї зможуть повністю заволодіти вашими коштами. Інколи незнайомці настільки втираються в довіру до людини під виглядом «важливого» працівника, що жертви нічого не підозрюючи самі ж і відправляють кошти на невідомі реквізити. Тому будьте обачними, адже оплата комуналки чи благодійної допомоги має відбуватися лише за наявності відповідних документів. 

Відео дня

Коли потрібно припинити розмову?

Успішні шахраї – тонкі психологи. У процесі розмови вони вивчають жертву, її слабкі сторони та потім починають на них давити. Тому, якщо по телефону у вас намагаються дізнатися дані картки, паролі до особистих кабінетів або ж просять сфотографувати банківську картку – відразу припиняйте розмову.

Також варто припинити розмову в тому випадку, якщо невідомі направляють вас до терміналу чи банкомату, повідомляють про легкі гроші у вигляді виграшу, але потрібно зробити внесок.  Лякають, що ваша картка заблокована, а злочинці зламали рахунок. Просять перейти за посиланням та зазначити всі персональні дані та реквізити платіжної картки.

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (1)
  • Ксюха Федяй

    Попередження це добре,але де дії поліції щодо порушників?.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
09:01 19 квітня: все про цей день, яке церковне свято, що не можна робити і погода у Житомирі 17:50 Підтвердження статусу критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період 17:30 100-річний ювілей відзначив житомирянин Віктор Іванович Поліщук 17:00 Сьогодні з 18 до 22 години для бізнесу та промисловості діятимуть обмеження споживання електроенергії Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:41 Підвішені закони: чому Зеленський затягує із підписанням ініціатив? 16:18 Житомирський обласний центр крові має потребу в донорській крові з негативним резус-фактором 16:00 Незаконна реєстрація права оренди на 170 земельних ділянок – на Житомирщині держреєстратора підозрюють у службовій недбалості 15:40 На Михайлівський проводяться роботи з підготовки фонтанів до роботи. ФОТО photo_camera 15:22 Задушив приятеля, а тіло підкинув сусідам – жителя Звягеля ув’язнили на 9 років 15:00 Атмосферні фронти покинуть Україну, температура почне підвищуватися 14:40 Мобілізація за несплату аліментів: як це працюватиме 14:20 Історикам та краєзнавцям представили бачення концепції розвитку парку «Замкова гора» 14:00 “Доступні ліки”: отримуйте життєво необхідні ліки безоплатно або з частковою доплатою 12:40 Втома: причини і методи боротьби 12:20 Житомир і Куп’янськ підписали меморандум про співпрацю photo_camera 12:00 У ніч на 20 квітня на Житомирщині очікуються сильні заморозки 0-3° 11:41 Як отримати пільги на харчування у школах і садочках? ІНФОГРАФІКА 11:20 Два боєприпаси часів Другої світової війни виявили в Бердичеві і Звягелі 11:00 Військовим передали чергову автівку, придбану завдяки волонтерам
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up