Як встановити сонячні станції іотримати компенсацію з обласного бюджету

Як встановити сонячні станції іотримати компенсацію з обласного бюджету

На Житомирщині все більше жителів обирають сонячну енергетику, а разом із нею енергетичну незалежність.

Адже сонячні станції та батареї допомагають домогосподарствам забезпечувати електроенергією власну домівку, а також продавати її надлишок, - нагадує прес-служба ОДА. Наразі в області вже працює 285 сонячних електростанцій, власники 100 таких станцій вже скористалися підтримкою з обласного бюджету. Як встановити та ще й отримати компенсацію – читайте далі.

З чого почати встановлення сонячної станції?

Власниця сонячної станції з Черняхівського району розповідає, що після рішення про встановлення на будинку сонячних панелей почала шукати компанії, які займаються розрахунком, проектуванням та монтажем сонячних станцій.

Відео дня

Після консультацій зі спеціалістами, котрі виїжджали на місце, все розміряли, обрахували та пояснили, потрібно звернутися в обленерго із заявою про наміри щодо встановлення сонячної станції. До заяви необхідно додати такі документи:

  • паспорт;
  • ідентифікаційний код;
  • документ про власність на будинок і на ділянку;
  • документ на поставку електроенергії на 220 В, укладений з обленерго раніше;
  • план ділянки з усіма об’єктами і комунікаціями.

Далі монтажники обленерго за потреби покладають новий кабель до будинку.

Після цього майбутній власник станції обирає та купує сонячні панелі та необхідне обладнання. Спеціалісти визначають найкраще місце розташування сонячних панелей та монтують їх.

Наступним кроком є оформлення в обленерго вузла обліку електроенергії: як тієї, що споживається, так і тієї, що продається. Цього разу до списку документів, які раніше подавалися для збільшення потужності домашньої мережі, потрібно додати:

  • заяву-повідомлення (заяву на «зелений» тариф);
  • паспорти на сонячні панелі, інвертори та іншу техніку;
  • лінійну схему підключення.

Далі необхідно відкрити рахунок в банку і підписати договір з обленерго на купівлю-продаж електроенергії з альтернативного джерела.

Як отримати компенсацію за встановлену сонячну станцію?

На Житомирщині за ініціативи голови ОДА Ігоря Гундича вже третій рік діє обласна програма для стимулювання жителів області переходити на альтернативні джерела енергії, за якою власники сонячних електростанцій можуть отримати відшкодування за встановлене обладнання. Кожен, хто встановлює сонячну електростанцію, може отримати компенсацію із обласного бюджету – 20% від вартості обладнання, але в межах 50 тис грн.

Домогосподарства, котрі встановлюють сонячні станції забезпечують свій будинок  електроенергією, а залишок продають за «зеленим» тарифом (18 євроцентів за кВт/год (близько 5,5 грн). Сонячна енергетика дає можливість бути енергонезалежними: використовувати її для опалення будинку, для нагрівання води. За повідомленням департаменту регіонального розвитку ОДА, в області вже працює 285 сонячних електростанційвласники 100 таких станцій вже скористалися підтримкою з обласного бюджету.

Для того, щоб отримати компенсацію на встановлення сонячних батарей та електростанцій за власні кошти, необхідно:

  • вибрати необхідне обладнання у офіційного постачальника і попросити у нього рахунок-фактуру;
  • придбати і змонтувати обладнання сонячної електростанції;
  • укласти договір з обленерго;
  • надати в облдержадміністрацію документи: рахунок-фактуру (накладну), довідку з обленерго про підключення, паспорт і податковий код;
  • отримати через 14-21 днів компенсацію на особистий банківський рахунок.

Для отримання компенсації при встановленні сонячної станції за кредитні кошти:

  • вибрати необхідне обладнання у офіційного постачальника і попросити у нього рахунок-фактуру;
  • відвідати державний банк і оформити кредит;
  • купити і змонтувати обладнання;
  • укласти договір з обленерго;
  • надати в облдержадміністрацію документи: рахунок-фактуру (накладну) довідку про підключення з обленерго, паспорт і податковий код;
  • почекати позитивного рішення комісії, після чого на кредитний рахунок надійде компенсація від тіла кредиту;
  • компенсуються витрати на наступний перелік обладнання: сонячні панелі, контролери заряду, АКБ, інвертори, системи кріплень до даху, конектори і кабель, електрощит для приєднання панелей до інвертора, прилади обліку, захисне і комутаційне обладнання.

За довідками звертайтеся за телефонами: (0412) 47-46-44, 47-46-42.

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
14:00 Цієї ночі прикордонники Житомирського загону збили ударний БПЛА «Shahed-136/131» 12:40 СБУ затримала на Житомирщині ділків, які постачали до рф граніт для виготовлення пам’ятників загиблим рашистам photo_camera 12:15 На вулиці Театральній у Житомирі помер чоловік 12:00 50 FPV - дронів та 2 "Мавіки" полетіли на передову: Житомир передав чергову допомогу військовим photo_camera Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 11:41 Збір затискачів від упаковок з хліба! Житомиряни, долучайтесь, це працює на перемогу! 11:19 У Житомирі відбувся відкритий турнір з волейболу присвячений пам’яті Героя АТО Дмитра Ільницького photo_camera 11:00 Україна і Польща домовилися спільно шукати українські родини у Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну 10:40 Об’єднана штурмова бригада Національної поліції України запрошує воїнів перемоги! play_circle_filled 10:20 Збитки на понад 4,3 мільйона гривень і шкода довкіллю: ексдиректору підприємства з видобування лабрадориту в Новоборівській громаді повідомлено про підозру 10:00 Судитимуть жителя Харківщини, який переробляв стартові пістолети в бойові і продавав через інтернет photo_camera 09:39 Оперативна інформація станом на 06.00 29 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:20 Росія вдарила по енергетичних об'єктах України: є пошкодження і відключення 09:00 29 березня: яке сьогодні свято, іменини, традиції і погода у Житомирі 18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up