Як в Житомирі пройшли свята Водохреща та зимове купання в Гідропарку. ФОТО, ВІДЕО

Як в Житомирі пройшли свята Водохреща та зимове купання в Гідропарку. ФОТО, ВІДЕО

В літературі та історичних джерелах наголошується, що святкують одночасно декілька свят: «Хрещення Господнє - третє і завершальне велике свято різдвяно-новорічного циклу, яке в народі має назву Йордан, або Водохреща.

Православні та греко-католицькі християни відзначають його 19 січня, тому воно збігається зі святом Богоявлення. Однак ці свята слід розрізняти».

Із Хрещенням Господнім пов'язують хрещення в Йордані Христа. Коли Ісус Христос досяг 30-річного віку, він прийняв хрещення від Івана Хрестителя в річці Йордані. Коли вийшов на берег - з небес почувся голос Бога-Отця, який назвав Ісуса своїм Сином. І на нього зійшов Святий Дух в образі голуба. Звідси ще одна назва свята - Богоявлення. Православні та греко-католики вважають, що саме це свято засвідчує таїнство Святої Трійці. Адже в цей день, за християнським вченням, з'явився Бог у трьох іпостасях: Бог Отець - в голосі, Син Божий - у плоті, Дух Святий - у вигляді голуба.

Стосовно Житомира, то офіційно свято Водохреща почали проводити лише років п'ятнадцять тому. До того це були практично разові акції, які проводилися окремо кожної парафією або конфесією.

Відео дня

19 січня поточного року в місті заходи свята Богоявлення Господнього, Водохреща та зимового купання проводилися на території пляжу в Гідропарку.

Основною подією було освячення води представниками Ради християнських церков Житомирщини. Працювали також артисти с концертною програмою, яку підготував міський Палац культури. Також була польова кухня, де безкоштовно частували кашею. Два встановлених великих намети з обігрівом для жінок та чоловіків не вміщували всіх бажаючих, та особливо сміливі переодягалися просто під відкритим небом. У п’ятницю рятівники кололи лід та зробили ополонку у вигляді хреста.

О 14-й годині почалося освячування та частина вірян і просто глядачів вийшли на лід. Як результат крига не витримала та почала тріскатися. Рятівники оперативно попросили зійти всіх на беріг. Так що обійшлося без пригод.

В той час, коли бажаючі пірнали в ополонку, дітлахи та навіть доросли розважалися катанням на санчатах, слухали попурі у виконанні духового оркестру та танцювали.

Існує також безліч народних прикмет, на якы звертали увагу на Водохреща. Деякі досить цікаві, тому можна перевірити їх самим:

- Якщо все небо буде похмурим, то всякому хлібу родитися добре; якщо ж тільки на сході - добре вродить жито,  на  півдні  -  просо,  на півночі - гречка.

- Якщо цього дня ясна й холодна погода - на посушливе літо, похмура й сніжна - на рясний урожай.

- На Богоявлення сніг іде - до урожаю, ясний день - до неврожаю.

- Вірили, якщо, йдучи на Йордан, пролетять поперед хоругв горобці, то велика смерть на дітей, граки - на молодь, а гуси - на літніх.

- Під час освячення води йде сніг - добре роїтимуться бджоли і колоситимуться хліба.

- Якщо вдень випав іній, то у відповідний день треба сіяти пшеницю.

- Йде сніг - на врожай гречки: зранку - ранньої, вдень - середньої, а ввечері - пізньої.

- Коли на Водохреща випав повний місяць - бути великій воді.

- Якщо в цей день зоряна ніч - вродять горіхи і ягоди.

- Йде лапатий сніг - на врожай.

- Якщо похмуро - хліба буде вдосталь.

- На Водохреща день теплий - буде хліб темний.

- Коли на Водохреща риба табунами ходить - на рої добре.

Руслан Мороз

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:57 У житомирському ліцеї створили унікальну платформу навчання на уроках захисту України 17:28 Ірина Верещук подякувала Житомирщині за прийом евакуйованих українців із Донбасу 17:00 У лікувальних закладах Житомира потрібні донори крові 1-, 4- 16:40 Житомирян запрошують на вечір поезії "Балансування" Від читача 11:37 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 16:20 Підтримай акцію “Lots of Socks” та допоможи родинам, де є сонячні дітки 16:00 У Тетерівській громаді виявили сховок зі зброєю photo_camera 15:47 Який циркуляційний насос придбати? (Новини компаній) 15:40 У Житомирі поліцейські охорони виявили заборонену речовину у відвідувача крамниці 15:20 Оголошено прийом заявок на національний конкурс «Благодійна Україна-2023» – «Благодійність на захисті України» 15:03 Завтра циклон принесе в Україну дощі з мокрим снігом і похолодання 15:00 #плічопліч: У Житомирі відбувся міський етап змагань зі спортивного орієнтування photo_camera 14:42 На проспекті Миру автомобіль збив пішохода - постраждалий госпіталізований 14:20 Сьогодні розпочався Великий піст: тривалість, правила і заборони 14:00 У Житомирі продовжується опалювальний сезон 12:43 Захворюваність на грип і ковід на Житомирщині знову зросла 12:21 У фігуранта справи «житомирського стрільця» Анатолія Захаренка діагностовано гострий інфаркт 12:00 17-23  березня проводиться  Міжнародний тиждень здоров’я підлітків 11:40 У Глибочку під Житомиром горів склад 11:20 У Житомирі - черги на обмін транспортних карток. Фотофакт photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up