Чи куштували ви коли-небудь смаколики з конопель? Це неймовірно корисна та поживна смакота, котра вартує як звичайна плитка шоколаду, проте дорівнюється справжній вітамінній бомбі.
У Житомирі існує магазин, де виготовляють натуральний одяг та взуття з конопель – «Hemps lab». Нещодавно засновник виробництва Олег Земнухов повідомив, що у продажу з’явилися унікальні конопляні смаколики.
Склад таких солодощів максимально натуральний та корисний:
Конопляні зерна;
<Конопляний мед;
Конопляний протеїн.
Журналісти редакції «20 хвилин» дізналися про рецептуру диво-цукерок, про користь конопляного зерна та про те, де таку смакоту придбати.
Розкажіть, будь ласка, про технологію виготовлення таких цукерок
«Робити ці смаколики дуже просто. Ми використовуємо натуральні інгредієнти: конопляні лущені зерна і конопляний мед. Конопляний мед – дуже рідкісний продукт, але якщо ви будете самі робити такі цукерки, то треба лише суперфуд – зерна коноплі та звичайний мед. Ми перетираємо в кавомолці зерна, щоб вони були лущені, без шкірки. Потім змішуємо з медом і додаємо конопляний протеїн. Потім обвалюємо їх в конопляних лущених зернах. Виходить такий смаколик. Ці цукерки дуже поживні та корисні».
Як виникла ідея виготовляти такі цукерки?
«Зараз у нас ціла лабораторія “Hemps lab”. Ми намагаємось показати, що коноплі - не тільки корисні в текстильних виробах, а ще й дуже корисні як сировина для харчових продуктів. Це по суті їжа-ліки, а ще називають суперфуд. Ідея робити ці смаколики виникла ще минулого року. Зараз у зв’язку з пандемією, потрібно підтримувати імунітет, то вирішили зробити акцент на здоровому харчуванні – смачна їжа і ліки одночасно. В наш час потрібно своє здоров’я підтримувати».
Яка користь конопляного зерна?
«Конопляні зерна мають в собі незамінні амінокислоти – омега-3, омега-6, омега-9. Це природно збалансовані зерна, які дуже легко засвоюються в організмі. Також воно має в собі вітаміни А, В1, В2, В3, В6,Р, F, мікроелементи, необхідні організму. Раніше не було такої кількості солодкого, і найсмачнішим для наших предків в дитинстві були саме ці конопляні зерна. Це було в часи, коли коноплі росли на подвір’ї в кожної родини».
Чому саме виробництво з конопель?
«Раніше конопляні зерна перемелювали в ступі, потім заливали водою, вода біліла. Потім її проціджували, виходило таке собі молоко, і його давали маленьким діткам, щоб вони були здоровішими, щоб імунітет був кращим. Були різні прості рецепти, бо раніше коноплі були як другий хліб – дуже важливі. Використовували і їх насіння для їжі, здоров’я, і волокна, для одягу, текстилю. Ця культура була на рівні з пшеницею – дуже цінувалася».
Де можна придбати такі цукерки?
«Придбати можна напряму у Фейсбуці. Ціна коробочки, де 3 цукерки середнього розміру – 50 гривень. Якщо порівняти цукерки з магазину та ті, що робимо ми, то ви можете побачити, що магазинні цукерки коштують так само, але там в складі переважно пальмова олія цукор, згущувачі. То звісно, простіше і корисніше зробити такі цукерки самостійно, або придбати такий поживний смаколик у нас».
Лера Наумова
Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.
№ 11 від 20 березня 2024
Читати номер