Як справитися з токсичними людьми у вашому житті? Вісім порад

Як справитися з токсичними людьми у вашому житті? Вісім порад

Ідеально світу не існує і ми всі зустрічаємо токсичних людей. У матеріалі ділимося вісьмома інструментам в боротьбі з «токсиками».

«Токсична людина» — це особистості, які отруюють життя іншим людям. Вони навмисно псують вам настрій, знижують самооцінку і провокують на негативні емоції. Після спілкування з такою людиною ви відчуваєте спустошеність і знесилення.

— Повністю ізолюватися від «токсиків» нереально, але убезпечити свою психіку від негативного впливу цілком можливо, — пишуть у телеграм-каналі «Психологічна підтримка». — CEO ICM Світлана Павелецька поділилася порадами, які допоможуть уникати зайвих хвилювань та конфліктів під час зустрічі з токсичними людьми. 
 
Ось ці поради:

  • Іноді деякі речі потрібно просто згладити, пережити, і вони більше не повторяться ніколи. Всупереч поширеній думці, не все у світі крутиться довкола нас. Багато чого існує не завдяки нам і не з нашої вини, а тому, що просто існує. І немає сенсу брати на себе відповідальність за чужий поганий настрій, невихованість чи ірраціональність. 
  • Буває, що токсичним людям хочеться все ж таки відповісти — «дати здачу». Але кожна дія має наслідки. А коли йдеться про ділові відносини, бити горщики точно не варто. Конфліктувати чи сперечатися з людьми, які мають іншу модель поведінки, безглуздо.  
  • Часто ми віримо, що нашими емоціями керує хтось ззовні, але насправді в нас завжди є вибір, що саме відчувати і як діяти. Ми маємо для цього всі інструменти, залишилося лише навчитися користуватися ними. 

Як спілкуватися з токсичними людьми?

Відео дня
  • Встановлюйте кордони. Поруч з людиною, що палить, ви відчуваєте запах диму, вам неприємно, можливо, навіть нудить, але варто вам відійти на декілька метрів, як дихати стає легше. Так само з токсичними людьми – встановіть власні кордони і придушуйте спроби їх порушити.
  • Не піддавайтеся на провокації. Коли вас охоплюють неконтрольовані емоції, конфліктом автоматично починає керувати токсична людина. Осмислюйте всі свої почуття і не давайте захопити себе – саме цього добивається опонент. Захищайтеся спокійно. Якщо конфлікт стався у присутності інших людей – не дозволяйте токсичній людині «грати на публіку». Часто сварка може завершитися, якщо запропонувати її провести віч-на-віч.
  • Орієнтуйтеся лише на власні відчуття. Якщо ваше безтурботне існування залежить від думки інших — ви в полоні токсичних людей. Не зважайте, що говорять інші, як вам радять діяти, довіряйте лише власним відчуттям. Ваша самооцінка повинна залежати лише від внутрішніх установок. Адже ви ніколи не були таким хорошим та таким поганим, як про вас думають інші.
  • Позбавляйтеся відчуття вини. Перестаньте винуватити себе за провали інших, адже саме цього добиваються токсичні люди. Вважаєте, що вас гризе сумління, але відчуття вини лише пов’язано з людиною, чиї інтереси ви не задовольнили.
  • Припиняйте стосунки. Ви не зобов’язані спілкуватися з людьми, які псують вам настрій і роблять життя нестерпним. Тому просто припиняйте спілкуватися з такими людьми.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up