Як правильно звернутися до суду?

Як правильно звернутися до суду?

КОЛИ ЗВЕРТАТИСЯ ДО СУДУ?

Одразу, як особа дізналася про порушення своїх невизнаних чи оспорюваних прав та/або інтересів.

 

Перед зверненням до суду особа має письмово звернутись з вимогою про відновлення своїх прав до органу, установи, організації чи особи, яка такі права порушила.

Важливо не пропустити строк позовної давності, який починається з моменту, коли особа дізналась чи могла дізнатись про порушення свого права.

Загальний строк позовної давності – 3 роки. Він може бути скорочений до 1 року (стягнення неустойки (штрафу, пені) про спростування недостовірної інформації, про переведення на співвласника прав і обов’язків покупця, у зв’язку з недоліками проданого товару, про розірвання договору дарування, у зв’язку з перевезенням вантажу/пошти, про оскарження дій виконавця заповіту).

Відео дня

Загальний строк звернення до адміністративного суду шість місяців.

Якщо законом передбачена можливість досудового порядку вирішення спору і позивач скористався цим порядком, то для звернення до адміністративного суду встановлюється місячний строк.

ЩО НЕОБХІДНО ЗРОБИТИ ПЕРЕД ЗВЕРНЕННЯМ ДО СУДУ?

Насамперед, радимо дізнатися про способи захисту та вирішення спору, визначити стратегію захисту. Для цього необхідно звернутися до центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги чи бюро, де Вам допоможуть правильно сформулювати спірне питання, позовну вимогу, дадуть роз'яснення щодо строків позовної давності, підсудності справи, розміру судового збору, необхідних доказів. У випадках, передбачених Законом України «Про безоплатну правову допомогу», буде призначений адвокат від держави.

Бердичівський місцевий центр – вул. Чорновола, 9, тел.: (04143) 4-14-42.

Житомирський місцевий центр – вул. Гагаріна, 47, тел.: (0412) 43-01-76.

Коростенський місцевий центр – вул. Сосновського, 28-Г, тел.: (04142) 5-09-45,49.

Новоград-Волинський місцевий центр – вул. Івана Франка, 31-А, тел.:(04141) 2-15-82.

ПОРЯДОК ЗВЕРНЕННЯ ДО СУДУ:

а) оберіть суд, до якого слід подати позов;

б) оплатіть судовий збір;

в) оформіть позовну заяву відповідно до встановлених вимог;

г) подайте позовну заяву до суду: надішліть поштою рекомендованим цінним листом (з описом вкладення) з повідомленням про вручення, або подайте позовну заяву безпосередньо до канцелярії суду.

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up