Як отримати біометричний закордонний паспорт?

Як отримати біометричний закордонний паспорт?

Рішення про надання Україні безвізового режиму посли країн-членів ЄС схвалили 26 квітня. Нарешті «безвіз» із ЄС, про який так довго мріяли українці й за який змагалися наші дипломати і влада, уже цього літа стане реальністю.

 

За умовами безвізового режиму для перетину кордону із країнами-членами ЄС українцям буде достатньо мати біометричний закордонний паспорт та підтвердження мети поїздки. На території ЄС українці зможуть перебувати до 90 днів впродовж півроку, винятки – робота та навчання в ЄС, для яких, як і раніше, потрібна буде віза.

Куди звертатися і які документи потрібні для оформлення біометричного закордонного паспорту, читайте у статті Центру громадського моніторингу і контролю.

Де? Оформити біометричний документ можна у будь-якому підрозділі Міграційної служби, який здійснює оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон, без прив’язки до місця реєстрації чи проживання. За бажанням на прийом можна зареєструватися попередньо на порталі державних послуг www.igov.org.ua, а також оформити документ через державне підприємство «Документ».

Відео дня

Як? Для оформлення документу слід мати з собою паспорт громадянина України та ідентифікаційний код, а для дітей – свідоцтво про народження. Крім того, для тих, хто оформлює закордонний документ не вперше, необхідно мати раніше виданий закордонний паспорт або проїзний документ дитини. Переселенцям із зони АТО та Криму Міграційна служба радить подати додаткові документи із фото (напр. посвідчення водія, військовий квиток, пенсійне посвідчення, перепустка на роботу тощо). На місці слід написати заяву на отримання паспорта, сфотографуватися та пройти дактилоскопію (зняття відбитків пальців). Діти до 12 років отримують біометричний документ без відбитків пальців.

Перед оформленням закордонного паспорту необхідно також сплатити консульський збір (вартість послуг і бланків).

Скільки? За даними Міграційної служби, оформлення закордонного паспорту протягом 20 робочих днів коштує 557,32 грн. За прискорену процедуру доведеться заплатити більше – 810,32 грн (за оформлення впродовж 7 робочих днів). Зверніть увагу, що йдеться про робочі, а не календарні дні.

Водночас, сервіс «Документ» пропонує оформлення біометричного закордонного паспорту за 957,32 грн впродовж 20 робочих днів і за 1210,32 грн впродовж 7 робочих днів.

Паспорт громадянина України для виїзду за кордон оформлюється дітям на 4 роки, а громадянам віком від 16 років – строком на 10 років.

Нагадаємо, біометричний закордонний паспорт зовні не відрізняється від звичайного і також має форму книжечки. Єдина видима відмінність – відмітка на обкладинці. Суттєва ж різниця – це вбудований в обкладинку електронний чіп, що містить інформацію про власника (дані паспорта, зображення особи, електронний підпис і відбитки вказівних пальців).

За матеріалами Центру громадського моніторингу та контролю

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:50 Підтвердження статусу критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період 17:30 100-річний ювілей відзначив житомирянин Віктор Іванович Поліщук 17:00 Сьогодні з 18 до 22 години для бізнесу та промисловості діятимуть обмеження споживання електроенергії 16:41 Підвішені закони: чому Зеленський затягує із підписанням ініціатив? Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:18 Житомирський обласний центр крові має потребу в донорській крові з негативним резус-фактором 16:00 Незаконна реєстрація права оренди на 170 земельних ділянок – на Житомирщині держреєстратора підозрюють у службовій недбалості 15:40 На Михайлівський проводяться роботи з підготовки фонтанів до роботи. ФОТО photo_camera 15:22 Задушив приятеля, а тіло підкинув сусідам – жителя Звягеля ув’язнили на 9 років 15:00 Атмосферні фронти покинуть Україну, температура почне підвищуватися 14:40 Мобілізація за несплату аліментів: як це працюватиме 14:20 Історикам та краєзнавцям представили бачення концепції розвитку парку «Замкова гора» 14:00 “Доступні ліки”: отримуйте життєво необхідні ліки безоплатно або з частковою доплатою 12:40 Втома: причини і методи боротьби 12:20 Житомир і Куп’янськ підписали меморандум про співпрацю photo_camera 12:00 У ніч на 20 квітня на Житомирщині очікуються сильні заморозки 0-3° 11:41 Як отримати пільги на харчування у школах і садочках? ІНФОГРАФІКА 11:20 Два боєприпаси часів Другої світової війни виявили в Бердичеві і Звягелі 11:00 Військовим передали чергову автівку, придбану завдяки волонтерам 10:40 За ініціативи Мінветеранів Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up