Як небіжчику рахунок за газ виставляли і вимагали сплату боргу

Як небіжчику рахунок за газ виставляли і вимагали сплату боргу

Цікава історія стала предметом розгляду у Бердичівському міськрайонному суді Житомирської області, в якій з’ясовуються обставини того, яким чином оператор газорозподільної системи «Житомиргаз» зміг виставляти рахунки давно померлим особам.

І при цьому Житомиргаз не тільки рахував «спожитий» небіжчиком газ, а й вимагав з нього сплатити борг.

Ми не знаємо, як можна пояснити випадок, який став предметом позову до Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області, в якому позивач намагається спростувати акт про порушення та протокол засідання комісії з розгляду актів про порушення. Згідно з витягом з протоколу № 59 від 26.02.2020 року засідання комісії з розгляду актів про порушення, внаслідок яких здійснюється перерахунок або зміна режиму нарахування об’ємів природного газу, члени комісії, посилаючись на Кодекс газорозподільних систем, дійшли висновку щодо необхідності донарахування 8 481,15 грн жительці с. Бистрик Бердичівського району на підставі акту № 112 від 30.01.2020 року, одночасно зазначаючи в примітках, що згідно з довідкою, наданою Бистрицькою сільрадою, споживач помер. 

Кумедна ситуація виявилася зовсім не смішною для нових власників житла. Їм погрожували відключенням газопостачання, якщо вони не сплатять борг, який нібито з’явився у споживачів за період, коли в будинку ніхто не жив, адже власник помер.

Відео дня

У підсумку це довелося досліджувати в суді, адже нові власники не могли погодитися з твердженням комісії, що померлі особи можуть продовжувати користуватися газом. Згідно з ухвалою про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття спрощеного позовного провадження від 12 січня 2022 р., суд Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області, розглянувши позовну заяву до акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Житомиргаз» про захист прав споживачів, в якій позивач просить визнати незаконним та скасувати рішення комісії АТ «Оператор газорозподільної системи «Житомиргаз» з розгляду актів про порушення, внаслідок яких здійснюється перерахунок (донарахування) або зміна режиму нарахування об`ємів природного газу від 26.02.2020, оформленого протоколом № 59 про нарахування необлікованого природного газу на суму 8 481, 15 грн з ПДВ, призначив розгляд справи на 01.03.2022 року.

Зараз представники Житомиргазу надали до суду відкликання на позовну заяву, в якій зазначили, що самостійно скасували акт про порушення № 112 від 30.01.2020 з одночасним скасуванням проведених нарахувань, і надали копії протоколу № 06-10/2021 від 06.10.2021 р., але без обов’язкових підписів та печатки. Таким чином, всупереч заявленим вимогам з боку відповідача про відсутність предмету спору, достовірність наданих документів не підтверджена належним чином. Тож останнє слово, звичайно, залишається за суддями Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області.

Про подробиці цього незвичайного судового процесу ми обов’язково сповістимо наших читачів. 

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up