Все, що треба знати про спадщину: важливі юридичні поради

Все, що треба знати про спадщину: важливі юридичні поради

На жаль, ніхто не вічний. Безсмертна лише пам`ять про померлого. Але часто-густо окрім спогадів нам залишаються і матеріальні цінності, які  небіжчик нажив ще за життя.

Сьогодні перед нами стоїть завдання: навчитися приймати спадщину правильно за всіма вимогами чинного законодавства України.

Ситуація №1: Людини немає серед живих. Що робити перш за все?

Для початку, що необхідно зробити потенційним спадкоємцям, це, звичайно, звернутися до нотаріуса, який буде вести справу про спадщину. Зазвичай перед смертю люди розповідають своїм близьким про те, у якого саме нотаріуса лежить заповіт. У такому випадку жодних проблем з пошуком паперів не виникне, але раптом небіжчик не розповів про місцезнаходження заповіту або ж не встиг скласти заповіт, – варто  просто звернутися до будь-якого нотаріуса, який візьметься вести вашу справу. 

Причому радимо піти до відповідальної особи якомога швидше, через те, що спадщину потрібно прийняти вчасно, в певний термін. Зазначимо, що часу обмаль –  надається лише 6 місяців на те, щоб прийти до нотаріуса. А от усі спадкоємці, які звернулися до нотаріальної контори, повинні будуть подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини. Якщо серед спадкоємців є частково недієздатні або неповнолітні діти, заяву за них повинні написати поручителі (батьки або ж опікуни – авт.). 

Відео дня

Ситуація №2: Як фактично прийняти спадщину, якщо є заповіт? 

Стосовно цієї теми ми поспілкувалися з місцевою юристкою Тетяною Плаксій, яка детально розповіла про декілька способів прийняття спадщини відповідно до Цивільного кодексу України.

«Тут маємо декілька способів. Перший – за заявою. Підходить тим людям, які проживали під одним дахом разом з померлим. Тобто, спадкодавець прийшов до нотаріальної контори та повідомив про факт смерті своєї близької людини і одразу тим самим заявив про фактичний вступ у володіння та формальне прийняття  спадщини шляхом оформлення відповідної заяви. Другий спосіб – фактичний. Що воно представляє собою? Це саме той випадок, коли один із спадкоємців відмовиться від прийняття спадщини на користь іншого спадкоємця. Приміром, на вашу користь. Така дія буде вважається прийняттям спадщини», – розповідає пані Тетяна.

Ситуація №3: Людина померла та не залишила після себе заповіт. Як успадкувати майно за законом?

Згідно зі ст. 1258 Цивільного кодексу України, спадкування за законом здійснюється у випадку, коли людина не склала заповіту перед смертю. Тоді спадкування буде проводитися згідно встановленої законом черги. Де перша черга – діти, чоловік/дружина, батьки; друга черга: рідні брати та сестри, баба та дід як з боку матері, так і з боку батька; третя черга: рідний дядько/тітка; четверта черга: особи, які проживали із померлим не менше ніж п’ять останнії років разом.

Але не все так просто. Про нюанси чергового спадкування детально розповіла Тетяна Плаксій.

«Нюанс перший. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування  лише у разі відсутності спадкоємців попередньої черги. Простішими словами: "більша за порядковим номером черга" отримує право на майно тільки тоді, коли нікого із "меншої" немає», – зауважує пані Плаксій.

Ситуація №4: Чи можна відмовитися від успадкування?

Так. Спадкоємці мають право на відмову від прийняття спадщини. Причому як у випадку спадкування за законом, так і за заповітом. Для цього лише потрібно написати у нотаріуса заяву про відмову від прийняття спадщини, що подається до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини.

Ситуація №5: Чи можна прийняти лише частину спадщини?

Ні. Прийняття і відмова від прийняття спадщини може стосуватися лише всього спадкового майна. У юридичній термінології не існує такого поняття, як «частина». Запам`ятайте, що спадкоємець не вправі прийняти одну частину спадщини, а від іншої частини відмовитись. Людина, яка прийняла частину спадщини, вважається такою, що прийняла усю спадщину.

Сподіваємося, що наші юридичні поради стануть вам у нагоді. Нехай в майбутньому у вас ніколи не виникає складнощів при оформленні спадщини!

Ірина Хоцька

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (11)
  • Читач82

    чи можемо ми спадкоемці подати заяви на спадщину по заповіту і по закону так як є заповіт на один земельний пай а на другий  пай немає
  • Галина

    Я проживаю в будинку чоловіка 15 років ми розписані я там прописана але у нас немає спільних дітей ю будинок приватизовувася в період нашого шлюбу але будувався раніше ю в чоловіка є троє дітей ю чи маю право на спадщину в разі ойго смерті
  • Галина

    Я проживаю в будинку чоловіка 15 років ми розписані я там прописана але у нас немає спільних дітей ю будинок приватизовувася в період нашого шлюбу але будувався раніше ю в чоловіка є троє дітей ю чи маю право на спадщину в разі ойго смерті
  • Ruslan Antoniuk

    Доброго дня, питання про спадщину , така ситуація , треба переписати будинок на члена родини , раніше будинок був записаний на дідуся , він помер ще в 2013 році, заповіт він не склав , так сталось , і треба переписати будинок , за законом новим це можна зробити бесплатно , но я як  знаю його ухвалили ще в січні 2020 но не пустили в дію, хотів запитатись коли закон запустять щоб це міг зробити бесплатно. Не знаю до кого звернутись і тому рішив написати до вас, якби ви могли підсказати був би дуже вдячний .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
09:40 Втрати ворога: 9 танків, 21 артсистема і 870 осіб ліквідовано минулої доби 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 19 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:01 19 квітня: все про цей день, яке церковне свято, що не можна робити і погода у Житомирі 17:50 Підтвердження статусу критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 17:30 100-річний ювілей відзначив житомирянин Віктор Іванович Поліщук 17:00 Сьогодні з 18 до 22 години для бізнесу та промисловості діятимуть обмеження споживання електроенергії 16:41 Підвішені закони: чому Зеленський затягує із підписанням ініціатив? 16:18 Житомирський обласний центр крові має потребу в донорській крові з негативним резус-фактором 16:00 Незаконна реєстрація права оренди на 170 земельних ділянок – на Житомирщині держреєстратора підозрюють у службовій недбалості 15:40 На Михайлівський проводяться роботи з підготовки фонтанів до роботи. ФОТО photo_camera 15:22 Задушив приятеля, а тіло підкинув сусідам – жителя Звягеля ув’язнили на 9 років 15:00 Атмосферні фронти покинуть Україну, температура почне підвищуватися 14:40 Мобілізація за несплату аліментів: як це працюватиме 14:20 Історикам та краєзнавцям представили бачення концепції розвитку парку «Замкова гора» 14:00 “Доступні ліки”: отримуйте життєво необхідні ліки безоплатно або з частковою доплатою 12:40 Втома: причини і методи боротьби 12:20 Житомир і Куп’янськ підписали меморандум про співпрацю photo_camera 12:00 У ніч на 20 квітня на Житомирщині очікуються сильні заморозки 0-3° 11:41 Як отримати пільги на харчування у школах і садочках? ІНФОГРАФІКА
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up