Власники землі 8 років намагаються змусити правоохоронців покарати винного у підробці документів

Власники землі 8 років намагаються змусити правоохоронців покарати винного у підробці документів

Однією з найрозповсюдженіших тем, на тлі якої виникають конфлікти, є земельні питання. Саме з приводу фальсифікації документів, пов’язаних із земельними ділянками, звернулася до газети «20 хвилин» член правління садово-городнього товариства.

 

Як розповіла секретар, член правління садово-городнього товариства «Яроповичі» Валентина Ткаченко, справа тягнеться вже протягом майже 8 років – відтоді, як у грудні 2009-го члени правління СГТ «Яроповичі» виявили фальсифікацію статутних документів товариства – два протоколи загальних зборів № 9 від 24 жовтня 2008 року, причому, обидва містять суттєві відмінності.

У першому сфабрикованому протоколі зазначено, що на зборах були присутні 278 членів товариства, а в якості запрошеного – спеціаліст із земельних питань Богунського райвиконкому Олена Пилипенко. Що стосується другого «однойменного» протоколу, то він є лише у вигляді копії (оригіналу не існує). Крім того, кількість присутніх членів товариства тут різко скоротилася до 178 осіб, а жодних запрошених гостей – немає. Ну і головне, що викликає питання – це підписи секретаря Віктора Іваненка, які навіть візуально виглядають так, ніби їх ставили різні особи.

Відео дня

Варто відзначити, що невідповідність підписів Іваненка підтверджується висновками експертно-почеркознавчого дослідження від 31 травня 2010 року: «Підпис від імені Іваненка Віктора Васильовича розташований в рядку «Секретар: Іваненка В. В.» копії протоколу № 9 загальних зборів членів громадської організації садового товариства «Яроповичі» від 24 жовтня 2008 р. виконаний не Іваненко Віктором Васильовичем, а іншою особою».

Більше того – сам Іваненко неодноразово давав усні та письмові свідчення, що ніколи не обирався секретарем на зборах і жодних документів не підписував.

На особливу увагу зазначені протоколи заслуговують, бо саме тоді, коли нібито відбувалися ці збори, було «вирішено й одноголосно проголосовано» щодо питання зміни місця реєстрації СГТ «Яроповичі», що в результаті й викликало найбільше обурення серед членів організації.

Справа в тім, що товариство отримало землі в безстрокове користування згідно з рішенням сесії Яроповецької сільради Андрушівського району Житомирської області ще у 1992 році. У 1997 році в Богунському райвиконкомі Житомира відбулися загальні збори членів товариства, де розробили статут СГТ «Яроповичі». Тоді ж юридичною адресою товариства зареєстрували кімнату 217 у Богунському райвиконкомі, де протягом усіх років відбувалися щорічні збори й вирішувалися поточні питання.

Однак, якщо вірити вищезгаданим протоколам № 9, у жовтні 2008 року члени товариства проголосували за зміну юридичної адреси, і громадська організація «перенеслася» у Андрушівський район, село Яроповичі, 62 км маршруту поїзда Житомир-Фастів.

Член правління, секретар товариства Валентина Ткаченко стверджує: всі ці махінації – справа рук тодішнього голови правління Валентина Панченка, оскільки саме його підпис стоїть на протоколах. Більше того – ці збори, на яких, буцімто, прийняли рішення змінити місце реєстрації, взагалі насправді не відбувалися. Згідно зі статутом товариства загальні збори проводилися лише 27 лютого 2008 року, що підтверджується Актом-прийому-передачі документації СГТ «Яроповичі» від 26 жовтня 2009 року членам комісії від Валентина Панченка після його відставки. До того ж, загальні збори ніколи не проводилися двічі на рік.

У результаті таких дій Валентина Панченка товариство лишилося фактично без юридичної адреси, адже люди не можуть щоразу добиратися до новго «пункту призначення». Бльше того – у них навіть немає приміщення для зборів, а посадочна платформа, де тепер вважається зареєстрованим товариство, не призначена для проведення будь-яких зборів, що підтвердив своїм листом у 2010 році начальник Коростенської дирекції залізничних перевезень Василь Яременко.

Щоб добитися справедливості, члени правління СГТ «Яроповичі» звернулися до правоохоронних органів. Однак починаючи з 2012 року, відколи відомості з приводу підроблення протоколу були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) – справа так і не зсунулася з «мертвої точки».

На наш запит до ГУНП в Житомирській області правоохоронці повідомили, що дані внесені до ЄРДР слідчим Богунського районного відділку Житомира з визначеною кваліфікацією кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 358 Кримінального кодексу України. Під час досудового розслідування кримінального провадження було встановлено факт проведення зборів у жовтні 2008 року, на підставі протоколу яких внесено зміни до статуту товариства та змінено юридичну адресу.

«Досудове розслідування зазначеного кримінального провадження триває, виконуються вказівки Житомирської місцевої прокуратури», – йдеться у відповіді на запит. Разом з тим подібні відповіді товариство «Яроповичі» отримує чи не на кожен свій запит, а реальних змін у ході справи досі немає. З огляду на це у громади почали виникати сумніви щодо неупередженості правоохоронців, котрі вже стільки років не можуть завершити кримінальну справу щодо підробки документів і притягнути винного до відповідальності.

«Ми хочемо, щоб нам повернули нашу попередню юридичну адресу, коли ми були зареєстровані у Житомирі, адже члени товариства не приймали рішення про перереєстрацію, а значить, це було всупереч нашим інтересам і незаконно», – поянює член правління СГТ «Яроповичі» Валентина Ткаченко.

Зв’язатися з самим Валентином Панченком, щоб дізнатися його позицію з цього приводу, на жаль, не вдалося. Тож ми сподіватимемося, що правоохоронні органи врегулюють цей конфлікт, і власники земельних ділянок таки отримають змогу й надалі впроваджувати свою діяльність, збираючись, згідно зі статутом, у Житомирі.

Дмитро Соколов

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up