Випробування, успіхи та поразки: чим запам’ятається 2020 рік у Житомирі

Випробування, успіхи та поразки: чим запам’ятається 2020 рік у Житомирі

2020 був одним з найважчих за всі минулі. 

Високосний рік багато чому навчив, багато забрав та багато що змінив, здається, уже назавжди. Одне знаємо точно – як раніше, вже не буде. Згадаємо ключові події у Житомирі протягом 2020 року у номінаціях.

Випробування року

Тут не посперечаєшся, справжнім випробуванням для багатьох став коронавірус. Невідома раніше хвороба, про яку почали говорити ще в кінці 2019 року, у 2020 році охопила весь світ. Пандемія змусила людей одягнути маски, постійно користуватися антисептиками, обмежила в контактах; декого залишила без роботи, а декому – навпаки, подарувала можливість заробити. Піковий перепродаж антисептиків та масок за ціну в декілька разів вищу – все це приносило неабиякий прибуток найхитрішим. 

Відео дня

Це був березень. Житомирщина була першою областю, що стикнулася з боротьбою з цим вірусом. З Ухані, центру хвороби COVID-19, приїхали працівники на виконання дорожніх робіт. Перші летальні випадки також були на Житомирщині та перші поховання… Потім квітень-травень – шашлики у дворі, порушення, байдужість житомирян до обмежень. А ось осінь – чергова хвиля, серйозні втрати. Нестача кисню, ліжок, паніка, страх. Школярі та студенти майже рік навчалися дистанційно. Локдаун. 

Житомирщина втратила чудових людей та значні ресурси на подолання хвороби. Це вагома сторінка в історії сучасної України, яка залишиться в нашій пам’яті назавжди. Будемо сподіватися, що у 2021 році ми здолаємо коронавірус й житимемо спокійно та вільно, без страху та ізоляції…

Реконструкція року

Житомирська водонапірна вежа – це не лише унікальна та історична споруда, це ще й чудове місце для різноманітних заходів й активностей, яке у 2020 році реконструювали завдяки небайдужим житомирянам та німецькій урядовій компанії «GIZ». Волонтери влаштували прибирання, завдяки якому вдалося відновити вежу зсередини, вдихнути в неї нове життя. Там вже вимили стіни та підлогу. У місцях, де підлогу було зруйновано, встановили спеціальне покриття. Для проведення заходів позичили меблі, проте в подальшому планують закупити власні, у разі, якщо з’явиться фінансування проєкту. 

18 грудня у водонапірній вежі відбувся перший відкритий захід – виставка картин зі скла майстрині Галини Готшалк, що створені у її авторській техніці. Роботи експонуватимуться до Нового року. Наступного року організатори також планують використовувати простір водонапірної вежі для проведення заходів та виставок.

Обурення року

Чутки про те, що житомирський трамвай можуть ліквідувати, викликали серйозне обурення містян. Міський голова Сергій Сухомлин вписав трамвай в межі «дорогого задоволення» та запропонував замінити його електробусом. Звісно, така ідея не сподобалася тим, хто хоче зберегти у Житомирі комфортний, швидкий та атмосферний транспорт, оскільки більшість світових міст намагаються розвивати трамвайні мережі, а у нашому місті пропонують все заасфальтувати та пустити маршрутку. Житомиряни наголошують: трамвай потрібен Житомиру! 

«Трамвай – це швидкий міський транспорт, який може перевозити багато людей. Треба, навпаки, будувати лінії у всі спальні райони, бо один трамвай може перевозити більше сотні людей і швидко, на відміну від жовтих “РУТА” чи “ГАЗЕЛЬ”. Будувати з нуля – значить будувати широку колію і одразу за сучасними стандартами рейок», – коментують жителі Житомира.

Натомість колишній очільник ТТУ Євгеній Демчик пояснив, чому трамвай варто зберегти, а запропонована альтернатива – сумнівна: «Якщо дивитися на перспективу, то трамвай дуже необхідний, принаймні, в тому районі. Це потрібно ставити автобус кожні 3-5 хвилин. Потрібно близько 20 автобусів, щоб замінити ті 12 трамваїв, що зараз на лінії. 20 автобусів – це 8-9 мільйонів за один автобус. Тут ситуація така: трамвай місту необхідний, просто його треба розвивати».

Сподіваємося, що у 2021 році ми отримаємо сучасний і комфортний трамвай європейського зразка.

Розробка року

Житомир – унікальне місто, адже з тими технологіями, які у нас є, ми скоро обженемо Ілона Маска та запустимо комунальників на тракторі з причепом в космос посипати Місяць під час ожеледиці. Сучасні технології беруть верх, і у Житомирі представили унікальний апарат, неймовірне поєднання техніки та людської сили, інь та ян – посипання доріг з причепа. 

Зафільмував такі інновації житомирянин Сергій Мирончук. Відео миттєво розлетілося мережею, і його підхопили всеукраїнські ЗМІ.

Провал року

А місцеві вибори 25 жовтня – це вже про сучасне мистецтво. Ми просто не розуміємося, але насправді у Житомирі вирішили створити не просто виборчі дільниці, а неповторні арт-об’єкти. Тут і драбина зі шматком тканини. Як глибоко… А перегородки у вигляді стільців на столі – це ж справжнісінький сюр. 

Проте мистецтво по-житомирськи мало кого вразило, а ось вибори багато хто назвав провальними. А все тому, що закупити матеріали для кабінок – встигли, а ось змонтувати їх – ні. Мовляв, всі захворіли коронавірусом, і фізично створити нормальні умови для голосування не вийшло. І ось житомиряни приходять на дільниці о 9-й ранку, а там… Шматки прапору України прикріплені до стелі, дві парти і пластикові стільці з місцевого ганделика. Або ще краще: в якості перегородки – шкільний інвентар: настільний теніс, дошки. Таких виборів Житомир ще не бачив і, маємо надію, більше не побачить.

Ідея року

З хорошого – у Житомирі вирішили не витрачати кошти на встановлення штучної ялинки біля пам’ятнику Корольова, а прикрасили живу новорічну красуню на вулиці Михайлівській. Золоті та срібні кулі прикрасили ялинку, а мінімалістичні вогники теплого кольору додали затишку та домашньої атмосфери. Сподіваємось, що це стане приємною традицією і щороку живе новорічне дерево даруватиме житомирянам святковий настрій. Також вже другий рік поспіль у місті влаштували шоу з використанням гобопроєкторів – на будівлях пішохідної вулиці транслювали ілюмінацію зі зображеннями на новорічно-різдвяну тематику.

Нехай цей рік і був непростим, сумним та інколи навіть нестерпним, проте варто вірити в найкраще, адже все ще попереду! Нехай кожен у 2021 році буде щасливим і здоровим, а все інше… все інше притягнеться, головне – бути сильними і не опускати руки. Поганий рік – це не погане життя.

З прийдешніми вас святами!

Валерія Наумова

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up