Відійшов у вічність Герой України, житомирянин Олександр Петраківський, який врятував колону армійців

Відійшов у вічність Герой України, житомирянин Олександр Петраківський, який врятував колону армійців

29 серпня 2021 року помер Герой України, воїн ССО України Олександр Петраківський, який ціною власного здоров’я влітку 2014 року врятував цілу колону армійців під Луганськом.

20 липня 2014 року загін Олександра Петраківського дав бій бойовикам та забезпечив можливість цілій колоні техніки Збройних Сил та сил 24-го окремого штурмового батальйону «Айдар» без втрат пройти до аеропорту Луганська.

«Вороги обстріляли Позиції українських військовослужбовців з мінометів. У бою один з бійців загубив шолом. Побачивши це, капітан Олександр Петраківський віддав підлеглому свій кевларовий шолом, чим врятував йому життя. Після бою солдат виявив на шоломі сім вм’ятин від осколків і тихо сказав: «Якби не командирський шолом, то не залишився б живий…». Між тим, за кілька хвилин після того, як офіцер віддав свій шолом розвіднику, йому в голову влучив осколок міни. Попри важке поранення, він виносив з-під обстрілу поранених бійців і продовжував керувати підрозділом. Колона скористалась боєм і без втрат прорвалася крізь засідку ворога», - повідомили у пресслужбі Командування Сил спеціальних операцій ЗС України.

Після поранення в голову, Олександр впав у кому. За сім років переніс десятки важких операцій, тяжку і тривалу реабілітацію. Проходив лікування в Україні, Польщі, в Ізраїлі, США та складну реабілітацію у Науково-практичному центрі нейрореабілітації Nodus у Броварах. 

Відео дня

Підполковникові Олександру Петраківському було 33 роки.

Висловлюємо щирі співчуття родині, близьким і побратимам Героя!

240773037 3079202468978043 9005619265380699576 n

Довідково.

Петраківський Олександр Петрович народився 4 червня 1988 року в місті Житомир у родині військових.

У 7 років здійснив перший стрибок з парашутом.

У 2009 році закінчив Львівський інститут Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного за спеціальністю «Бойове застосування та управління діями аеромобільних підрозділів».

З початком антитерористичної операції на сході України очолював розвідувальну групу спеціального призначення.

За виняткову мужність, героїзм і незламність духу Указом Президента України розвіднику присвоєно звання Героя України з врученням ордена «Золота зірка».

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (2)
  • Ирина Клюева

    Вічна пам'ять Герою
  • Тамара Шаповалова

    Пам'ятаймо ціну

keyboard_arrow_up