Великі проблеми малих річок: у Баранівці відбулися громадські слухання щодо роботи Понінківської паперової фабрики

Великі проблеми малих річок: у Баранівці відбулися громадські слухання щодо роботи Понінківської паперової фабрики

Вже кілька років мешканці Житомирщини потерпають від забруднення річок Хомора та Случ. 

Місцеві жителі скаржаться, що в річках взагалі зникла риба та раки, неможливо не тільки купатися влітку, а й взагалі вода непридатна навіть для технічного використання. Про те, щоб вживати її, мова не йде – за результатами досліджень, перевищення хімічних речовин в воді в рази більше гранично допустимих.

Тому вже вдруге в Баранівці було оголошено про проведення громадського обговорення щодо роботи Понінківської паперової фабрики, яка і є джерелом забруднення річок. Понад 300 жителів постраждалих населених пунктів зібралися 30 січня 2020 року у Будинку культури м. Баранівка. Участь у громадських слуханнях взяли також мешканці Першотравенська, Глибочка та Старої Гути.

Відео дня

Також були присутні заступники голів обласних державних адміністрацій Житомирської та Хмельницької областей, народні депутати, депутати обласної та місцевих рад.

Власне громадські обговорення стосувалися реконструкції очисних споруд. Основна вимога жителів Житомирщини, які вже неодноразово страждали від скидів підприємства, – зупинка роботи фабрики, доки власники не закінчать реконструкцію очисних споруд. Активісти переконують, що лише в такому разі фабрика зможе працювати надалі.

На початку заходу керівництво паперової фабрики представило план реконструкції. Але на зауваження місцевих жителів жодної конкретної відповіді надати не змогли. Тому дуже часто звучала пропозиція надати зауваження до підприємства у письмовій формі та очікувати офіційної відповіді.

Депутатка Житомирської обласної ради Наталія Рибак так окреслила проблему з забрудненням річок Случ та Хомора: «Проблема не нова, тягнеться роками. Проте не зважаючи на постійні звернення громадян та депутатів Житомирської облради до правоохоронців, ні колишня, ні теперішня влада не вирішують дане питання – фабрика й далі працює без очисних споруд. Але питання варто ставити інакше: хто дав дозвіл на її роботу, не впевнившись перед цим у відсутності загрози для навколишнього середовища та здоров’я людей? Сьогодні на берегах річки Хомора шар клею, знищені флора і фауна. Річка впадає у Случ, звідки беруть воду міста і села двох областей. Так, у центральному водогоні Новограда-Волинського протягом останніх років фіксується низька якість води. Така ж ситуація і в частині населених пунктів Хмельницької області. Тобто від злочинної недобросовісності одного підприємця страждають сотні тисяч жителів України».

Присутні активісти постраждалих населених пунктів зазначали, що очисні споруди Понінківської картонно-паперової фабрики потребують реконструкції. Вони повинні затримувати целюлозу, тоді до водойми потраплятиме вода, яка відповідатиме екологічним нормам. Якщо цього не буде зроблено, і фабрика й далі буде отруювати навколишнє середовище, люди обіцяють вдатися до радикальних заходів – залити труби, через які йдуть викиди, бетоном. Такі заяви свідчать, що відчай серед населення посилюється. До того ж заклики до таких радикальних заходів лунали неодноразово.  

Раніше, після звернень місцевих мешканців, обстеження, проведені у березні 2016 року працівниками Держекоінспекції у Житомирській області, виявили у річці Хомора сотні тон невідомої желеподібної речовини, яка у деяких місцях її відкладення сягала 1 м, масове вимирання риби, раків, бобрів, ондатр, процеси гниття та бродіння невідомих речовин, знижений рівень кисню.

Тоді слідчим відділом Баранівського відділення поліції Новоград-Волинського ВП ГУНП у Житомирській області було розпочате кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 242 («Порушення правил охорони надр») Кримінального кодексу України. Але справа гальмується тим, що кримінальне провадження відкрито на території Житомирської області, а Понінківська картонно-паперова фабрика знаходиться в Хмельницької області. Тобто важелів впливу немає зовсім.

Численні депутатські запити до тодішніх Генерального прокурора та Міністра внутрішніх справ України з проханням вжити термінових заходів щодо припинення порушень екологічного законодавства та притягнення винних осіб до відповідальності також не мали наслідків. Тільки одного разу посадових осіб Понінківської картонно-паперової фабрики було притягнуто до адміністративної відповідальності та пред’явлено претензії на відшкодування збитків, заподіяних державі на загальну суму понад 20 тис. грн. (!!!) Тобто в таку суму було оцінено життя мешканців всіх прилеглих сіл та повне знищення всього живого в річках. 

Незрозуміло, чому після перших слухань у тому ж Будинку культури, які відбувалися 31 травня 2019-го року, реконструкція очисних споруд на Понінківській фабриці так і не зрушила із місця. Фактично дані слухання повторюють попередні, але жодного зауваження, які були зроблені, не усунено. 

А тим часом життя мешканців сіл біля річок Хомора і Случ перетворилося на жахіття. Особливо постраждали мешканці Першотравенська, Глибочка, Баранівки.

Представники самої паперової фабрики виправдовувалися тим, що на підприємстві, яке знаходиться на території Хмельницької області, працює більше 900 осіб, а підприємство справно платить усі належні податки до місцевого і обласного бюджету. Відповідно, отримує всі відповідні дозволи та квоти в екологів Хмельницької області. А сусідам на територію Житомирщини Понінківська фабрика «відправляє» брудні та отруй відходи, які давно вбили все живе в водоймах.

Як підсумок громадських обговорень, присутнім журналістам надав свій коментар екологічний експерт Юрій Кириленко: «У мене зауваження до сьогоднішнього звіту. В травні минулого року було таке ж саме обговорення. На всі зауваження проєктанти не прореагували і цілий ряд гострих, проблемних питань залишилися не вирішеними. Наприклад, целюлоза – це полісахарид – органічна речовина яка дуже важко піддається біологічної очистці. У проєктрантів не зрозуміло, як буде відбуватися очистка від целюлози. В запропонованих аеротенках вона не очиститься. По-друге, викликає сумнів стійкість аеротенку, як споруди. Запропоновано відсипати майданчик в ставку та зробити аеротенк за індивідуальним проєктом. Треба дві характеристики: несуща здатність ґрунту і навантаження від аеротенку. Проєктанти не можуть дати такі параметри. І найбільша проблема – це ГДС (гранично допустимий скид). Зараз фабриці затверджений такий граничний скид, що якщо скидати навіть згідно цього документу, річка буде мертва. Тобто державні структури видали їм свого часу такий ГДС, який нікуди не годиться».

Метою даних слухань у Баранівці взагалі була спроба керівництва Понінківської картонно-паперової фабрики у черговий раз отримати дозвіл на скиди відходів картонно-паперового виробництва. Термін нині діючого дозволу завершується 11 квітня 2020-го року, після чого фабрика мала б зупинитися і почати переоснащення очисних споруд. 

Присутні нагадували, що були часи, коли Понінківська фабрика, десятиліттями виробляючи папір для всього Радянського Союзу, вважалася абсолютно безпечним підприємством. Річка Хомора ще кілька років тому була придатною для відпочинку, рибалки, а сьогодні про це не може бути й мови.

На закінчення розмови можна сказати, що не зважаючи на здійснені кроки, питання забруднення Понінківською картонно-паперовою фабрикою водойм досі відкрите. Присутні на громадських слуханнях одностайно наполягали на тому, щоб керівництво Понінківської фабрики у найкоротший термін реконструювало очисні споруди та відшкодувало усі завдані довкіллю збитки. І проконтролювати цей процес повинна влада.

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
12:15 На вулиці Театральній у Житомирі помер чоловік 12:00 50 FPV - дронів та 2 "Мавіки" полетіли на передову: Житомир передав чергову допомогу військовим photo_camera 11:41 Збір затискачів від упаковок з хліба! Житомиряни, долучайтесь, це працює на перемогу! 11:19 У Житомирі відбувся відкритий турнір з волейболу присвячений пам’яті Героя АТО Дмитра Ільницького photo_camera Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 11:00 Україна і Польща домовилися спільно шукати українські родини у Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну 10:40 Об’єднана штурмова бригада Національної поліції України запрошує воїнів перемоги! play_circle_filled 10:20 Збитки на понад 4,3 мільйона гривень і шкода довкіллю: ексдиректору підприємства з видобування лабрадориту в Новоборівській громаді повідомлено про підозру 10:00 Судитимуть жителя Харківщини, який переробляв стартові пістолети в бойові і продавав через інтернет photo_camera 09:39 Оперативна інформація станом на 06.00 29 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:20 Росія вдарила по енергетичних об'єктах України: є пошкодження і відключення 09:00 29 березня: яке сьогодні свято, іменини, традиції і погода у Житомирі 18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать!
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up