Чи забагато їдять українці, або на що ми витрачаємо власні кошти?

Чи забагато їдять українці, або на що ми витрачаємо власні кошти?

Кілька місяців тому Міністр соціальної політики Андрій Рева заявив, що українці витрачають на їжу 50% від доходів через те, що багато їдять. Ця заява викликала чимало суперечок в інформаційному просторі.

 

Структура витрат домогосподарств свідчить про те, що Україна – незаможна країна, в якій середньостатистична сім’я витрачає майже половину своїх доходів на продукти харчування.

Уявлення про те, скільки українці витрачають на продукти харчування та інші товари, дають дані державної служби статистики. Вони розраховані за результатами вибіркового обстеження умов життя домогосподарств.

Про що нам говорить структура грошових витрат українців, пояснила професор Київської школи економіки Ольга Купець.

Відео дня

«Одразу зазначу, що інформацію для домогосподарств з найменшим доходом – менше 480 грн на одну особу на місяць – слід інтерпретувати обережно, адже серед обстежених кількість таких домогосподарств незначна. Дуже низькі грошові доходи у перших групах можна пояснити тим, що найбідніші домогосподарства, як правило, мають багато дітей та інших непрацюючих членів домогосподарства, і живуть вони переважно у сільській місцевості». – розповіла Ольга Купець.

Найбільше українські домогосподарства витрачають справді на продукти харчування – переконана фахівець.

Помітна логічна тенденція – зі зростанням грошових доходів грошові витрати домогосподарств на продукти харчування у гривнях (абсолютному вимірі) зростають.

На другому місці після витрат на продукти харчування – витрати на житло, електроенергію, газ та інші види палива. Найбідніші категорії витрачають зовсім мало на відпочинок і культуру, освіту і ресторани та готелі, часто значно менше, ніж на алкогольні напої та тютюнові вироби.

Якщо ж ми проаналізуємо структуру грошових витрат у відсотках, то побачимо наступне явище – чим вище доходи домогосподарства, тим меншою є частка його витрат на продукти харчування.

Так, за словами професра Київської школи економіки, найбідніші домогосподарства в Україні витрачають в середньому 69% на продукти харчування та безалкогольні напої, а найзаможніші (які представлені у даних Держстату) – близько 40%.

В середньому в Україні частка грошових витрат домогосподарств, витрачених на продукти харчування – становила у 2016 р. 47.8% (49% у міській місцевості, 45% – у сільській). Для порівняння, в Японії цей коефіцієнт становить 25%, але останнім часом він зростає і це викликає занепокоєння спільноти. Такий тренд свідчить про погіршення рівня життя населення.

Аналогічні ситуація з витратами на тютюнові вироби – зі зростанням доходу домогосподарств частка витрат на ці вироби суттєво скорочується. Це може бути пов’язано не лише з розміром доходу домогосподарств, а із тим, що у заможних домогосподарствах більша частка осіб з вищою освітою, які свідомо відмовляються від шкідливих звичок.

«З іншого боку, можна побачити групи товарів і послуг, частка витрат на які зростає зі зростанням доходів домогосподарств: це витрати на транспорт, відпочинок та культуру, ресторани та готелі, а також неспоживчі грошові витрати (насамперед, купівля акцій, сертифікатів, валюти, вклади до банків). Немонотонно, але зростають також витрати на алкогольні напої, одяг і взуття, і житло, адже багатші люди, як правило, купують якісніші й дорожчі напої та одяг і мають більше житло», – зазначає Ольга Купець.

Даних про структуру витрат за повний 2017 рік поки немає. У цьому році доходи певної кількості українців зросли – з початку року вдвічі збільшилася мінімальна зарплата, з жовтня підвищилися пенсії.

«Це може призвести до того, що частина домогосподарств, яких торкнулося це підвищення, переміститься до сусідніх за доходом груп. Але зважаючи на зростання цін на пальне і більшість товарів і послуг, навряд чи слід очікувати суттєвих змін у структурі витрат», – переконана фахівець.

Структура витрат домогосподарств в Україні свідчить про те, що Україна – незаможна країна, в якій середньостатистичне домогосподарство має витрачати майже половину своїх доходів (якщо вони дорівнюють витратам) на продукти харчування. Навіть найзаможніші українські домогосподарства витрачають в середньому більшу частку на продукти харчування, ніж середньостатистичні домогосподарства у розвинених країнах.

Алла Гетьман

Матеріал підготований у рамках співпраці з проектом «VoxConnector»

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled 11:00 Підвищення пенсій з 1 квітня: кого стосуватиметься 10:38 43-річний житомирянин, у якого стріляли вчора на Польовій, помер у лікарні 10:20 «Незламні постаті Житомира»: стартував ґрантовий проєкт для молоді 10:00 Готівкою у громадському транспорті Житомира можна буде розраховуватися до 1 червня 09:41 Майже до 440 тисяч осіб зросли загальні втрати росіян в живій силі 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 28 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 28 березня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:57 Які послуги реабілітації безкоштовно надаються ветеранам та ветеранкам? 17:22 З 1 квітня завезти гуманітарну допомогу буде можливо лише з використанням онлайн-системи 17:01 Три заклади охорони здоров’я Житомирської області надають послуги раннього втручання 16:37 За незаконну порубку сосен жителі Малинщини мають сплатити нанесені збитки - близько 120 тис грн
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up