В Україні хочуть змінити правила застосування примусових заходів медичного характеру до неосудних людей

В Україні хочуть змінити правила застосування примусових заходів медичного характеру  до неосудних людей

Міністерство охорони здоров'я України пропонує для громадського обговорення проект наказу «Про затвердження правил застосування примусових заходів медичного характеру в спеціальному закладі з надання психіатричної допомоги».

 

За рішенням суду примусові заходи застосовують до осіб, які скоїли суспільно-небезпечні діяння, але визнані неосудними. Така психіатрична допомога має на меті інтегрувати цих людей у суспільство та запобігти вчиненню ними повторних суспільно-небезпечних діянь.

«Зміни, відображені у наказі, дозволять наблизити допомогу до хворого. Впровадження нових правил сприятиме своєчасній та якісній психіатричній допомозі неосудним. При цьому будуть збережені соціальні контакти з близькими та родичами, що не мають можливості регулярно приїжджати до пацієнтів, які отримують лікування в іншому регіоні. Кім того мережа закладів, де надаватимуть таку допомогу дозволить уникнути неефективних та необґрунтованих фінансових витрат на транспортування пацієнтів», – зазначає Оксана Сивак, заступник міністра охорони здоров’я з питань європейської інтеграції.

Залежно від характеру та тяжкості захворювання, тяжкості вчиненого діяння, з урахуванням ступеня небезпечності психічно хворого для себе або інших, суд може застосувати такі стаціонарні види примусових заходів медичного характеру:

Відео дня

госпіталізація до психіатричного закладу із звичайним наглядом;

госпіталізація до психіатричного закладу з посиленим наглядом;

госпіталізація до психіатричного закладу із суворим наглядом.

При звичайному нагляді неосудна особа зможе самостійно, без супроводу медичного працівника, залишати палату, відділення та заклад. Нині ця можливість не реалізована. Станом на початок березня цього року такого нагляду потребувало 654 пацієнта.

При посиленому нагляді людина зможе без супроводу медпрацівника залишати палату та відділення. Хоч виходити за межі закладу самостійно – заборонено. Таких пацієнтів налічується близько 400.

Суворий нагляд передбачає вільне пересування у межах відділення, проте залишати його без супроводу медичного працівника особа не матиме змоги. Нині кількість таких пацієнтів сягає до 600.

Проект наказу розроблений МОЗ з урахуванням рішень Європейського суду з прав людини у межах плану заходів з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини.

Пропозиції та зауваження до проекту можна надати протягом місяця з дати публікації на поштову адресу МОЗ України або на e-mail: [email protected].

Документ доступний за посиланнямhttp://www.moz.gov.ua/ua/portal/Pro_20170503_1.html.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
12:20 Жителя Житомирського району засуджено на 8 років за умисне вбивство батька 12:02 До уваги водіїв! 25 квітня буде перекрито рух по вулиці Шевченка 11:40 Україна, в якій хочеться жити: Міністерство соціальної політики презентувало демографічну стратегію — 2040 11:20 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому її призначать автоматично, а кому – за особистим зверненням Від читача 13:39 Слідчі Нацполіції оголосили українським фігурантам про підозру в шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах злочинною організацією. 11:00 За участю прокурорів Бердичівської окружної прокуратури на потреби ЗСУ передано боєприпаси, вилучені у межах кримінального провадження 10:41 У Житомирі викрили мережу підпільних казино з десятками мільйонів прибутку photo_camera 10:20 Житомирська ОВА відреагувала на ситуацію з фінансуванням театрів 10:00 Знову перенесли судове засідання по справі Романа Кучера 09:41 ЗСУ ліквідували ще 880 окупантів 09:21 Оперативна інформація станом на 06.00 24 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 24 квітня: все про цей день, прикмети, іменини і погода у Житомирі 18:00 Сьогодні ввечері діятимуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промисловості 17:51 Збірна команда Житомирщини здобула призові нагороди на Всеукраїнських змаганнях з фігурного катання на роликових ковзанах 17:29 У Житомирі провели аудит безпеки нового скверу на розі вулиць Князів Острозьких та Київської photo_camera 17:00 У Бердичеві і Чуднові поліцейські задокументували кілька випадків нелегального зберігання наркотиків 16:39 У Житомирі судитимуть адвокатку, яка за 30 тис. доларів США обіцяла клієнту «пом’якшення покарання» 16:22 Чоловіки від 18 до 60 років не зможуть отримати консульські послуги за кордоном - про що саме йдеться? 16:20 На Житомирщині планують перейменувати 8 населених пунктів 16:01 85 ветеранських проєктів перемогли у конкурсі фінансування
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up