В шишкосушарні Житомирського лісгоспу цієї зими вже перероблено понад 2 тонни шишок

В шишкосушарні Житомирського лісгоспу цієї зими вже перероблено понад 2 тонни шишок

Наразі перероблено більше 2 тонн шишок, з яких отримано 20 кг насіння та процес переробки ще триває. Саме сосна звичайна є основною лісоутворюючою породою в підприємстві, тож лісгосп планує заготовити 50 кг хвойного насіння для успішного виконання лісокультурних заходів.

Починаючи з грудня минулого року шишкосушарня працює безперервно та ще й за принципом безвідходного виробництва, - інформує Житомирське обласне управління лісового та мисливського господарства.

Для постійного підтримання у ній необхідної температури, коли зроблено завантаження, у якості палива використовуються ті шишки, з котрих уже добули насіння.
Саме зараз лісівники Житомирського лісгоспу активно переробляють заготовлені шишки хвойних порід у власній шишкосушарні, яка функціонує в Станишівському лісництві – шишкосушарня «Каппера-Гоголіцина».

Тривалість циклу сушіння – 2 доби для сосни, 1 доба для ялини. Загалом весь процес переробки шишок досить трудомісткий, адже всі роботи здійснюються вручну. Спочатку насіннєвий матеріал – шишки, заносять у сушильне приміщення, далі шишки потрапляють у спеціальні барабани. У двох сушильних камерах є чотири барабани, по два барабани в кожній камері, де шишки сушаться при температурі 45-50 градусів. Барабани періодично перевертаються та в міру висихання сировини з отворів починає висипатися насіння. Після одержання насіння його очищують від домішків, обезкрилюють і сортують. Так, за одне завантаження переробляється 240 кг шишок, що на виході становить 2,4 кг насіння сосни.

Щоб в лісорозсадниках виросли життєстійкі сіянці, які згодом будуть використані для лісовідновлювальних робіт, перед посівом насіння перевіряють на якість. Для цього контрольний зразок від заготовленої партії насіння відправляється до лісонасінневої лабораторії для визначення кондиційності насіння та класу якості. Основними параметрами, на підставі яких насінню присвоюється клас якості (перший, другий або третій) – це енергія проростання і схожості. Якщо у насіння ці показники нижчі за нормативні, то такі до посіву не допускаються.

Днями інженер лісових культур Олена Воробйова провела контрольне завантаження шишок сосни звичайної, а вже через два дні буде проведено перевірку для встановлення відсотка виходу чистого насіння.


 

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні

Новини Житомира за сьогодні

17:55 Національна збірна України завітає на відкриття стадіону у Коростені 17:23 Жнива-2019: на Житомирщині зібрали вже 72 тис. тонн зерна 17:00 Поліція Житомирщини нагадує: таємниця голосування під час виборів охороняється законом 16:41 Заради збагачення шахраї вдаються до нових схем: не потрапте на гачок Від читача 12:25 Нова платформа EDI Network 2.0 - 1000 документів за 10 секунд 16:21 СБУ закликає мешканців та гостей Житомирської області бути пильними 16:00 В результаті контрольно-перевірочних заходів виявлено та упереджено несплату податків на суму 78,6 млн грн 15:40 У Житомирі бабуся вирішила розтопити піч і мало не призвела до пожежі в будинку 15:20 У Верховну Раду України балотується 20 депутатів Житомирської обласної ради 15:00 Понад 46 млн грн виплатили багатодітним родинам Житомирської області упродовж трьох місяців 14:39 Сьогодні Житомир долучиться до акції «Мова об’єднує» 14:19 Жінку, яка травмувалася внаслідок ДТП поблизу Житомира, довелося деблокувати із понівеченого автомобіля 14:00 16 липня на території області синоптики прогнозують грози. Як вберегтись? 12:42 16 липня 1990 року була ухвалена Декларація про державний суверенітет УРСР 12:22 Відучора у водоймах Житомирщини заборонено ловити раків 12:02 Вчителів області запрошують подавати заявки на GLOBAL TEACHER PRIZE UKRAINE 11:39 Сьогодні набув чинності Закон про мову: що зміниться 11:21 Чи люблять житомиряни своє місто? Фотофакт 11:20 Стартує щорічний конкурс «Краща спортивна громада Житомирщини» 11:00 Трирічний хлопчик та жінка отримали травми внаслідок ДТП неподалік Зарічан
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up