В шишкосушарні Житомирського лісгоспу цієї зими вже перероблено понад 2 тонни шишок

В шишкосушарні Житомирського лісгоспу цієї зими вже перероблено понад 2 тонни шишок

Наразі перероблено більше 2 тонн шишок, з яких отримано 20 кг насіння та процес переробки ще триває. Саме сосна звичайна є основною лісоутворюючою породою в підприємстві, тож лісгосп планує заготовити 50 кг хвойного насіння для успішного виконання лісокультурних заходів.

Починаючи з грудня минулого року шишкосушарня працює безперервно та ще й за принципом безвідходного виробництва, - інформує Житомирське обласне управління лісового та мисливського господарства.

Для постійного підтримання у ній необхідної температури, коли зроблено завантаження, у якості палива використовуються ті шишки, з котрих уже добули насіння.
Саме зараз лісівники Житомирського лісгоспу активно переробляють заготовлені шишки хвойних порід у власній шишкосушарні, яка функціонує в Станишівському лісництві – шишкосушарня «Каппера-Гоголіцина».

Тривалість циклу сушіння – 2 доби для сосни, 1 доба для ялини. Загалом весь процес переробки шишок досить трудомісткий, адже всі роботи здійснюються вручну. Спочатку насіннєвий матеріал – шишки, заносять у сушильне приміщення, далі шишки потрапляють у спеціальні барабани. У двох сушильних камерах є чотири барабани, по два барабани в кожній камері, де шишки сушаться при температурі 45-50 градусів. Барабани періодично перевертаються та в міру висихання сировини з отворів починає висипатися насіння. Після одержання насіння його очищують від домішків, обезкрилюють і сортують. Так, за одне завантаження переробляється 240 кг шишок, що на виході становить 2,4 кг насіння сосни.

Щоб в лісорозсадниках виросли життєстійкі сіянці, які згодом будуть використані для лісовідновлювальних робіт, перед посівом насіння перевіряють на якість. Для цього контрольний зразок від заготовленої партії насіння відправляється до лісонасінневої лабораторії для визначення кондиційності насіння та класу якості. Основними параметрами, на підставі яких насінню присвоюється клас якості (перший, другий або третій) – це енергія проростання і схожості. Якщо у насіння ці показники нижчі за нормативні, то такі до посіву не допускаються.

Днями інженер лісових культур Олена Воробйова провела контрольне завантаження шишок сосни звичайної, а вже через два дні буде проведено перевірку для встановлення відсотка виходу чистого насіння.


 

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні

Новини Житомира за сьогодні

16:54 Секрети успішного бізнесу від власника автомийки Green Wave: як заробляти більше? 16:52 Що подивитися на вихідних 16:30 У Пенсійному фонді у березні працюватимуть прямі телефонні лінії 16:00 У Житомирі затвердили план протиепідемічних заходів щодо коронавірусу Від читача 16:49 Світ досі підтримує Україну та вимагає від РФ відмовитися від анексії 15:43 У Коростені народився малюк з рекордною вагою 15:39 Старшокласниці, підозрювані у побитті подруги в Бердичівському районі, перебуватимуть під домашнім арештом 15:20 Чим корисна гірчиця і як її вибрати? Поради експертів «Корисної програми» 15:00 Шахраї активізувались: під приводом "спасіння" рідних видурюють гроші 14:38 Счета украинцев могут блокировать за долги по дорожным штрафам, ЖКХ-услугам и алиментам 14:20 1-2 березня у Житомирі Кубок України з волейболу серед чоловічих команд 14:17 На Польовій у Житомирі 10-літній хлопчик підстрелив з пневматичної зброї перехожого 14:11 Троє вогнеборців під час ДТП врятували водія та загасили палаючий автомобіль 14:00 Стали відомі лауреати Шевченківської премії-2020 12:39 Де житомирянам відпочити на вихідні у березні? 12:28 Якою буде погода в Житомирі в останній день зими та перші весняні дні 12:28 Житомиряни виграли золото та два срібла на дитячому фестивалі з боротьби самбо 12:00 У Чуднівському районі викрили нелегальне виробництвої лісопродукції для подальшого експорту в країни Євросоюзу 11:42 Транспортувати ймовірних інфекційних хворих на коронавірус будуть на спеціальному санітарному гелікоптері (ВІДЕО) 11:29 У Житомирі помер президент байкерского клубу Steel Dragon Валерій Буката
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up