В агроформуваннях Житомирської області тривають роботи з підготовки до жнив

В агроформуваннях Житомирської області тривають роботи з підготовки до жнив

За прогнозованими підрахунками, початок жнив на Житомирщині буде припадати на кінець третьої декади червня в південній частині області та середина першої декади липня в північний частині.

Про це повідомляє Департамент агропромислового розвитку та економічної політики Житомирської ОВА.

Зокрема аграрії Житомирщини почали підготовку комбайнів, зерносушильної та зерноочисної техніки, транспорту для перевезення зерна, вагового обладнання, підготовку приміщень для зберігання зерна та інші підготовчі заходи до жнив.

Разом з озимими зерновими культурами до збирання в області підлягає 211,0 тис. га ранніх зернових колосових культур, у перерахунку на зерно це прогнозовано буде складати 884,0 тис. тонн зерна, з якого 200-250 тис. тонн продовольчого, яке повністю забезпечить потреби нашої області.

Відео дня

Враховуючи площі кукурудзи до збирання, прогнозований збір урожаю буде складати на рівні показника минулого року, це близько 3,0 млн тонн зерна.

Для якісного зберігання сільськогосподарської продукції на території області функціонує розвинута інфраструктура по зберіганню зерна. Станом на 01.06.2022 загальна місткість сертифікованих елеваторів та зерносховищ у сільськогосподарських та хлібоприймальних підприємствах Житомирської області складає 1,4 млн тонн одночасного зберігання зерна.

Основними проблемними питаннями, які виникають у керівників  агроформувань області, – це необхідність вивезення врожаю. Наразі Міністерство інфраструктури опрацьовує збільшення пропускної спроможності експорту зернових на західному кордоні України. Крім того, Міністерство розглядає можливість організації мобільних сховищ, що дозволить Україні збільшити обсяги зберігання на 10-15 млн тонн.

Також наразі існує проблема забезпечення пальним для сільськогосподарських підприємств, яка на разі вирішується на рівні Уряду.

З метою пришвидшення робіт із розмінування земельних ділянок для ведення сільськогосподарських робіт узагальнено та надано Міністерству аграрної політики та продовольства України інформацію щодо територій, які потребують обстеження на наявність ділянок, забруднених мінами. Це території Городоцької, Народицької, Гладковицької, Овруцької та Брусилівської громад Житомирської області.

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up