Українців попереджають про можливу загрозу під час використання програм для обходу блокування російських сайтів

Українців попереджають про можливу загрозу під час використання програм для обходу блокування російських сайтів

Експерти наголосили, що заборона російських сайтів і соціальних мереж є питанням національної безпеки.  

Про це пише УНІАН

Використання українцями сумнівних безкоштовних VPN-програм (Virtual Private Network - віртуальна приватна мережа), які дають змогу користувачам обходити блокування санкційних російських сайтів і соціальних мереж, загрожує кібербезпеці країни, заявив глава правління Інтернет Асоціації України (ІнАУ) Олександр Федієнко на прес-конференції в УНІАН.

«Після того як оператори і провайдери почали блокувати ресурси (що потрапили під санкції - УНІАН), різні країни почали пропонувати для нашої держави свої VPN-сервери і таким чином мати ще більший доступ до корпоративних сегментів нашої країни. Коли користувач бачить, що з'явився якийсь безкоштовний VPN-сервер, за допомогою якого він матиме доступ до ресурсу, він ним скористається. Це велика загроза», - сказав він.

Відео дня

Як повідомив голова Комітету з питань доступу до інфраструктури телекомунікацій ІнАУ Анатолій П'ятников, сама по собі технологія VPN-з'єднання є абсолютно безпечною і надійною. Однак неперевірені і безкоштовні програми, запропоновані в інтернет-магазинах Play Market і AppStore, не забезпечують безпеки цих своїх користувачів. Так, за його словами, встановлюючи на своєму пристрої неперевірений VPN-клієнт, користувач передає всі свої дані на сервер за межами України, однак невідомо, хто в подальшому зможе використати цю інформацію і з якою метою.

«Коли користувачі заходять зі своїми пристроями до себе додому або в корпоративну мережу будь-якої установи, мобільні пристрої продовжують зберігати зашифровані інтернет-з'єднання з серверами у Франкфурті, Москві, Нью-Йорку, Амстердамі або будь-якому іншому місті, і відправляти туди дані. Пристрій сам по собі має можливість збирати інформацію про локальну мережу, її структуру, топологію і відправляти цю інформацію невідомо куди. Аж до використання мікрофона, включення камери тощо», - сказав П'ятников.

Згідно з даними голови Комітету з питань захисту прав людини та свободи слова ІнАУ Максима Тульєва, українська аудиторія заблокованої соціальної мережі «Вконтакте» до видання президентського указу про внесення російських ресурсів під санкції становила близько 20 млн абонентів. Після того як українські провайдери та оператори обмежили доступ до цих ресурсів, відплив української аудиторії «Вконтакте» становив близько 15 млн абонентів. Водночас у мережі Facebook з'явилося лише 1,5 млн нових користувачів з України.

На думку Тульєва, більшість з них все одно продовжують користуватися російською соцмережею, використовуючи VPN-програми. Тому дуже важливо провести роботи з підвищення комп'ютерної грамотності населення, щоб українці розуміли, яку загрозу несе використання ненадійних з'єднань. Тульєв наголосив, що особливу загрозу несуть безкоштовні VPN-програми. Ця технологія сама по собі потребує вкладень у підтримку серверів і забезпечення пропускної здатності підключених до них інтернет-каналів. Тому вона не може бути безкоштовною. «Якщо хтось надає безкоштовний VPN, варто задуматися, на чому він заробляє», - додав Тульєв. Учасники прес-конференції наголосили, що заборона російських сайтів і соціальних мереж є питанням національної безпеки. Однак закликали державу надати учасникам ринку рекомендації з методики блокування санкційних російських ресурсів, оскільки з технічного боку операторам і провайдерам виконати поставлене завдання важко. «Прошу ще раз ініціаторів цього указу дати роз'яснення, в які терміни це рішення має бути виконане і як це має бути виконано з технічної точки зору», - сказав Федієнко.

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up